Jailbreak voor iOS 7 – is alle software te hacken?

jailbreak_ios7 En toen was er opeens een jailbreak voor iOS7. Onaangekondigd. En niet voor een paar ‘oude’ Apple devices, nee voor de hele bups: iPhone 4(s), 5c en 5s, iPod touch 5e generatie en de hele rits iPad modellen die iOS 7 kunnen draaien: iPad 2, 3, 4, Air, de iPad mini en de nieuwe iPad mini Retina.

En er was ‘ruzie’, of in ieder geval discussie over onderlinge concurrentie, een deal met de Chinezen en uiteraard werkt nog niet alles.

Jammer.

Nou heb ik ook afgelopen februari, toen de jailbreak voor versie 6.1 uit kwam, eerst rustig 24 uur gewacht. Het verschil was dat de jailbreak al zo’n 7 miljoen keer uitgevoerd was en de tools al van een update voorzien was om een aantal problemen op te lossen.
Deze keer heb ik eerlijk gezegd nóg wat minder haast. Waarom? Eigenlijk omdat ik voor het eerst sinds ik een iPad heb, nu al 2 maanden zónder jailbreak overleef. De iPad 1 die ik had, was altijd voorzien van een jailbreak, de iPad 2 ook (zodra het kon). Maar de iPad mini die ik nu al 2 maanden gebruik heeft dat niet. Kon ook nog niet, want hij werd met iOS 7 geïnstalleerd geleverd (ik blijf het een lelijk iOS vinden, maar alles went uiteraard).

Ja, ik mis iFile en de mogelijkheid om bestanden eenvoudig vanaf een USB-stick op het apparaat te krijgen. Dat is alleen/voornamelijk bij videobestanden het geval, want die gaan traag als je ze voor offline gebruik wilt downloaden en de transfer gaat vaak mis.
En ik mis SBSettings waarmee ik snel toegang had tot de belangrijkste instellingen.
Voor het maken van schermfilmpjes zijn er inmiddels andere oplossingen en ik moet bekennen dat ik daar de afgelopen 2 maanden niet aan toegekomen ben.

Maar weet je, het kan me inmiddels ook steeds minder boeien. Dat hele gevecht met Apple. Eigenlijk blijkt ook nu maar weer eens te meer: alle software is te hacken. Natuurlijk, iOS 7.1 komt er al aan. Dan gaat deze jailbreak vast weer stuk. En dan beginnen de knappe koppen achter deze jailbreak weer aan een nieuwe zoektocht. Of ze hebben al een ongebruikte hack achter de hand.

Zinloos gevecht. En eentje waar ik mijn buik al lang van vol heb.

Ik heb nog nooit zelf een iPad hoeven kopen. Ben tot nu toe altijd in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik er eentje ter beschikking had vanuit ofwel een project ofwel ‘gewoon’ vanuit mijn werk. En weet je: ik zal ook nooit een kopen. Áls ik mijn geld zelf uit ga geven, dan is het aan een Android tablet. Waarschijnlijk een Nexus, want ik hoef geen extra softwareschil over Android heen. Geen extra aanpassingen waarvan een leverancier denkt dat die goed voor mij zijn. Die installeer ik, indien gewenst zelf wel.

Maar goed, ik dwaal af. De iPad mini ga ik dan ook niet jailbreaken. De iPad 2 waarschijnlijk wel. Gewoon omdat het kan en omdat ik daar toch niet dagelijks gebruik van maak. Maar nog niet vandaag, dat kan nog wel even wachten. En wie weet zelfs totdat iOS 7.1 uit komt (dat zal nu wel een stuk sneller zijn) want die iPad 2 zit nog braaf op iOS 6.1.

Wil jij toch al gaan jailbreaken, kijk dan even hier voor informatie in het Nederlands. Ik hoor graag waarom jij dat nu al doet en hoe het je bevalt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roensel
8 jaren geleden

Mooie blogpost en erg herkenbaar!

De jailbreak heb ik gisteren uitgevoerd. Met één enkele reden: SSH toegang tot de iPhone; zodat ik zelf efficient bij mijn bestanden kan.

Voor media hoeft het allang niet meer; XBMC draait met die jailbreak wel, maar is nog niet aangepast op de iPhone 5 resolutie, dus die schaalt niet echt lekker. Om films of eigenlijk TV series op mijn iPhone te kijken heb ik twee oplossingen:

-> Plex: een klein wondertje. Installeer Plex Media Server op het systeem waarop al je media staat, bijvoorbeeld een NAS, PC of Laptop. Met de Plex app op de iPhone, iPad of iPod kun je dan echt alles afspelen, als het formaat niet ondersteund wordt converteerd ‘ie ‘m ‘on-the-fly’. Werkt als een speer op bijna alle apparaten [alleen niet op interactieve koelkasten]. Je kunt zelfs media syncen met je tablet of smartphone zodat je ook offline kunt kijken. Nadeel: ‘on-the-fly’ converteren vergt behoorlijk wat CPU kracht en syncen werkt alleen met PlexPass (moet je voor betalen).
-> Infuse: speelt écht alles af. Bestanden overzetten door middel van iTunes, FTP, SMB of whatever. Ook streamen behoort tot de mogelijkheden. Nadeel is dat als je media offline wilt kijken, je de bestanden met de hand moet overzetten (via FTP of iTunes).

Dat zijn twee oplossingen die hetzelfde kunnen als XBMC. Je hoeft er niet voor te jailbreaken — ze zijn gewoon te downloaden in de App Store. Plex voor iOS kost 4,49 euro, het servergedeelte is gratis. PlexPass (om te kunnen syncen) kost 60 euro [lifetime] of X euro per maand.

En Infuse kost 4,49 [Pro versie, gratis speelt niet alles af]. Ik heb beiden en gebruik Plex meer, vanwege het syncen zonder moeite en omdat ‘ie op alle apparaten te zetten is, ook onze AppleTV [3].