Jailbreaken van iOS 6.1

evasion Nadat er me al zo’n 7 miljoen anderen voor gegaan waren en de jailbreak tool bij versie 1.2 aangekomen was (waarin een paar bugs waren opgelost) vond ik het gisterenochtend veilig genoeg om ook mijn iPad 2 van iOS 5.1.1 te upgraden naar iOS 6.1 met jailbreak.

Eigenlijk is het heel simpel, je kunt op deze pagina uitleg vinden en een lijstje met apparaten waarbij het werkt. Eerste, en meest enge, stap is dat je je apparaat moet updaten naar iOS 6.1. Op dat moment ben je namelijk je jailbreak kwijt en dus helemaal afhankelijk van het daarna kunnen jailbreaken van die nieuwe versie.

Ook is het belangrijk om je apparaat te backuppen vooraf. Voor mij een van de weinige keren dat ik de iPad en iTunes aan elkaar koppel, want dat programma heeft té vaak een zooitje gemaakt van mijn iPad (apps ongevraagd verwijderen of rangschikken, content verwijderen etc).
En ook nu was het weer raak. Bij het updaten van iOS gaf iTunes de melding dat dat niet ging en dat de iPad hersteld moest worden. Ja, zul/kun je nu roepen, dat komt door de jailbreak. Whatever. Het resultaat was een iPad 2 die helemaal ‘leeg’ was. Prima, backup terugzetten en niets aan de hand. Helaas, de backup bevatte weliswaar de nodige instellingen (mijn mailaccount etc.) maar niet de applicaties die er eerst op stonden. Grrr.

Het uitvoeren van de jailbreak daarentegen verliep heel soepeltjes. Kwestie van de tool downloaden, opstarten en laten uitvoeren. Een kind kan de was doen.

Bleef dus alleen over het opnieuw installeren van alle programma’s die ik op de iPad had staan. Gelukkig was er geen data waar ik heel erg gehecht aan was. Foto’s etc. backup is sowieso via de automatische upload naar Dropbox en er stonden geen documenten op die niet ook een externe kopie hadden.

Het was ook weer leerzaam om te zien dat sommige applicaties heel eenvoudig in hun oude staat te herstellen waren, kwestie van login gegevens invullen en klaar. Anderen vereisten meer werk en het helemaal opnieuw inrichten ervan (De WordPress client bijvoorbeeld, daar moet je alle accounts opnieuw aanmaken/alle sites opnieuw koppelen).

Overigens, Apple maakt dan wel graag duidelijk dat jailbreaken voor veel problemen kan zorgen, ook de ‘gewone’ iOS 6.1 versie is nog niet helemaal zonder problemen, let daar even op als je wél problemen tegen komt na het uitvoeren van een jailbreak.

De redenen om te jailbreaken zijn de afgelopen jaren flink afgenomen. Mijn lijstje van redenen is terug gebracht naar drie:

  • De beschikbaarheid van iFile om bestanden van USB-stick op de iPad te zetten (fijn als je video’s wilt overzetten)
  • SBSettings voor het snel toegankelijk maken van een aantal opties (zoals de optie om het geheugen leeg te maken)
  • Display Recorder waarmee je op de iPad schermfilmpjes kunt maken.

Ik vrees dat met name iFile wel nooit vervangen zal worden door een versie die geen jailbreak nodig heeft. Zou wel prettig zijn, want ik vind het moeten wachten op een jailbreak natuurlijk ook helemaal niet handig en het is geen principiële zaak of zo (daarom doe ik het op mijn iPhone 4S ook niet). Wil je zien welke andere tweaks al werken op iOS 6.1, kijk dan even hier.

Nou ja, ik kan weer even vooruit. Apple werkt aan iOS 6.1.1, die breekt de jealbreak nog niet (zo lijkt het tenminste). Als iOS 6.2. uit komt dan zal het spelletje waarschijnlijk wel weer opnieuw beginnen.

p.s. dit is niet de plek om vragen te stellen bij problemen tijdens het uitvoeren van de jailbreak. Ik kan ze toch niet voor je oplossen en de kans dat anderen die het bericht lezen dat kunnen is klein. Natuurlijk kun je wel discussiëren over het nut etc. van jailbreaken in het algemeen.