Timelapse met FFMPEG en GoPro Hero

 Gepubliceerd door om 17:05  Tip, Video
aug 062013
 

Tijdens het derde en laatste deel van onze vakantie, afgelopen week in het Verenigd Koninkrijk, had ik de GoPro Hero HD2 bij me, inclusief de “eierwekker” die ik vorig jaar aangepast had zodat ik er 360 graden timelapse filmpjes mee kon maken. En dat heb ik afgelopen week ook een paar keer (op verschillende plekken) rondom ons huisje in Snodland gedaan. Vorig jaar heb ik VirtualDub gebruikt voor het samenstellen van de uiteindelijke video’s. Deze keer heb ik gebruik gemaakt van FFmpeg. Kon ik vorig jaar bij VirtualDub gebruik maken van een GUI, bij FFmpeg moet het allemaal met commandoregels. En hoewel er online wel het een en ander over te vinden is, bleek het toch even zoeken om te ontdekken hoe ik de afbeeldingen die de GoPro geproduceerd had tot een filmpje kon laten samenvoegen.

De uitdaging zat hem in de naamgeving van de bestanden. Bij de nieuwe GoPro heten die G0010001.JPG, G0010002.JPG etc, bij die van mij GOPR0001.JPG etc.
Maar de telling blijkt vaker niet dan wel bij dat getal te beginnen. Zo begon die van mij bij GOPR0684.JPG en zo, dan moet dat ook (eigenlijk logisch) als start_number meegegeven worden. En waar veel voorbeelden GOPR%03d.JPG gebruikten als template, moet ik GOPR%04d.JPG gebruiken omdat het start_number ook uit 4 cijfers bestaat. Het is even een weet. Al met al ziet het er dan zo uit:
ffmpeg -start_number 0684 -i GOPR%04d.JPG -vcodec libx264 -an -strict experimental -s 1080x720 -b 5000k my_video.mp4

Ik had de GoPro in totaal 5x een uur laten lopen waarbij ik 1x helaas geen schitterende onweersbui er op kreeg (het begon te rommelen en trok toch weer weg) en 1x heb ik hem laten lopen totdat de geheugenkaart vol was (6.580 foto’s van dik 5MB en ruim 3,5 uur later). De resulterende filmpjes heb ik in PowerDirector bewerkt tot bovenstaand resultaat.

Talkwalker: Google Alerts alternatief

 Gepubliceerd door om 16:03  Internet
aug 062013
 

Google_Alerts_RSS_exit Met het verdwijnen van Google Reader op 1 juli, verdween er nóg een dienst van Google waar ik al lang gebruik van maakte: Google Alerts.
Nou ja, officieel bleef hij wel bestaan, maar de mogelijkheid om alerts via RSS aangeleverd te krijgen verdween. En ik ga écht niet de hoeveelheid mail die ik dagelijks krijg verhogen door die alerts via mail te laten komen.

Ook hier zijn er gelukkig alternatieven. Op dit moment ben ik overgeschakeld naar Talkwalker, een gratis dienst die eigenlijk exact hetzelfde biedt als Google Alerts deed.
TalkwalkeralertsEigenlijk is het allemaal zo slecht nog niet. Spreiding van functionaliteit over meerdere aanbieders zorgt er voor dat ik minder afhankelijk wordt van één aanbieder. Het kost wel wat meer werk qua onderhoud, bijhouden waar je wat hebt, maar goed het is even niet anders.