mei 132013
 

omslagboeke-learningtrends-195x300 Even een bericht tussendoor dat niets met 3D printen te maken heeft: Je kunt tot 1 juni het (e-)boek E-learning. Trends en ontwikkelingen van Wilfred Rubens met korting bestellen.

De papieren versie kost tot 1 juni € 19,95, na 1 juni € 23,95. De ePub versie kost tot 1 juni € 5,95, na 1 juni € 8,95. Bestel je beiden samen (dus dode boom + elektronisch) dan betaal je tot 1 juni € 24,95 en na 1 juni € 26,95. Bestellen kan via de links hiervoor via boekenwerk.nl.

Zie dit bericht van Wilfred voor meer informatie over het boek.
Ik heb het boek nog niet gelezen, ik heb de ePUB-versie besteld, die krijg ik 1 juni (neem ik aan tenminste). Maar Wilfred is gewoon een van die mensen waarvan ik, als hij zijn gedachten bundelt, het wel aandurf om ongezien een exemplaar te bestellen en anderen er op te wijzen. En zeg nou zelf: €5,95 incl. 21% BTW voor een milieuvriendelijke elektronische versie (zonder DRM als ik het goed begrepen heb), dat is toch een schijntje? Daar kun je je toch sowieso geen buil aan vallen?

mei 132013
 

Als ik zo’n titel zou lezen, dan denk ik “link bait“, dat is een titel die er alleen staat om me naar het bericht te trekken en dan blijkt het toch niet zo’n “echt mobiele” 3D printer te zijn dan je dacht. Nou, dat hangt een beetje af van wat je mobiel vindt. Ik vind de printer er namelijk op zich toch nog zwaar genoeg uit zien. En je moet je eigenlijk ook wel afvragen wanneer je dit zelf zou willen gaan gebruiken. Immers, hoe vaak zit je in de bus of loop je over straat, terwijl je een 2D printer bij je hebt, die op dat moment aan het printen is!? Nee, inderdaad, ik kan me ook niet herinneren dat ik dat al eens gedaan heb.

Toch is dat wat ze hier doen. Een aangepaste 3D-printer, voorzien van accu, wordt terwijl hij aan het printen is, mee op stap genomen. Het blijkt dat het printresultaat er nog steeds heel goed uit ziet.

Waarom? Nou, niet alleen om te zien of het kon. De ontwerpers kregen een uitnodiging voor een DIY Fare en wilden hun eigen printer meenemen. Maar ja, dan moet die wel mobiel zijn. En zelfs de Up! Mini, hoewel compact, snel in te pakken en op te bouwen, valt niet onder die categorie. En van het een kwam het ander. Mooi.

mei 132013
 

In bovenstaand schermfilmpje laat ik zien hoe je tamelijk eenvoudig in de gratis versie van Sketchup een ontwerp van een vaas tekent die dan geëxporteerd wordt naar STL-formaat en geprint op een Up! Mini 3D printer. Ik heb daar, behalve Sketchup, maar één ander programma voor nodig, en dat is de gratis software die bijgeleverd wordt bij de Up! Mini.

Het filmpje duurt bijna 17 minuten. Daarbij heb ik de pauze optie gebruikt om je niet helemaal te laten wachten op het doorrekenen van het model door de Up! Mini software en het uploaden naar de printer. Maar dat zijn dingen die de software voor je doet. Voor het overige denk ik (hoop ik) dat het filmpje laat zien hoe eenvoudig 3D printen al kan zijn.

De plugin voor het exporteren naar STL kun je hier vinden.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.