Ook het ICT en Onderwijs blog zit nu achter een “cookiemuur”

cookiemuur Ik heb er een hekel aan om iets te doen waar ik eigenlijk een hekel aan heb. Maar na de nodige tests kom ik tot de conclusie dat er nog geen afdoende (kant en klare) oplossing is voor WordPress om er voor te zorgen dat je aan de nieuwe cookiewetgeving voldoet. Er zijn een aantal plugins die om toestemming vragen en die dan afhankelijk van die toestemming wel of geen Google Analytics code toevoegen, maar er zijn plugins die gegarandeerd *alle* cookies tegen houden als een gebruiker er voor kiest dat hij/zij dat nu eenmaal niet wil. Embedded content trekt zich sowieso helemaal niets aan van instellingen die ik in WordPress doe.

En daarom heb ik gekozen voor de meest vervelende, maar op termijn ook meest eenvoudige oplossing: een cookiemuur.
Je krijgt nu bij bezoek aan de site eenmalig de vraag of je het gebruik van cookies toe wilt staan. Zo ja, dan wordt je daar daarna niet meer over lastig gevallen totdat je je cookies verwijdert of als je een andere computer/browser gebruikt waarmee die toestemming nog niet gegeven is. Vervelend, ja, maar zoals gezegd, is het de enige afdoende oplossing die ik kon vinden en bedenken.

Ik maak gebruik van de cookiewarning plugin. Het goed werkend krijgen daarvan was overigens toch nog wel een beetje werk. De popup die je te zien krijgt, werkte namelijk standaard niet goed op een mobiel apparaat. Daar kon je dan niet naar beneden scrollen om op de knop te klikken waarmee je toestemming geeft.

Gelukkig was dat op te lossen door de CSS een beetje aan te passen:
CookieWall_2
Deze dus:

div#cookiewarning div#back div {
  background-color: #FFFFFF;
  width: 80%;
	height: 300px;
  margin: 5em auto;
  padding: 1.5em;
  text-align:left;
  overflow: auto;
}

Omdat die CSS alleen nodig (en mooi) is in de mobiele interface heb ik gebruik gemaakt van een feature van WPTouch Pro om een specifieke CSS toe te voegen voor mobiele interfaces:
CookieWall_3
Daarmee wordt de aanpassing dus voor de desktop niet getoond.

Een tweede probleem was/is dat Youtube filmpjes zich standaard niets van de popup aantrokken. Die claimden gewoon een plek bovenop alles:
CookieWall_5
Ook dat blijkt gelukkig op te lossen. In dit geval door een stukje code toe te voegen aan de functions.php voor het sub-theme van Suffusion dat ik gebruik. Ik neem aan dat het ook voor andere sub-themes werkt (je zou sowieso met een sub-theme moeten werken zodat je kleine uitbreidingen kunt maken die niet stuk gaan als je het theme bijwerkt). Als je geen functions.php hebt, dan moet je die aanmaken. De code ziet er als volgt uit:

function add_video_wmode_transparent($html, $url, $attr) {

if ( strpos( $html, "<embed src=" ) !== false )
  { return str_replace('</param><embed', '</param><param name="wmode" value="opaque"></param><embed wmode="opaque" ', $html); }
elseif ( strpos ( $html, 'feature=oembed' ) !== false )
  { return str_replace( 'feature=oembed', 'feature=oembed&wmode=opaque', $html ); }
else
  { return $html; }
}
add_filter( 'embed_oembed_html', 'add_video_wmode_transparent', 10, 3);

Met die twee samen lijkt het allemaal goed te werken. Het enige waar ik de melding nog niet altijd zag verschijnen was de iPad-weergave van WPTouch Pro. Maar ik neem aan dat de OPTA me dat zal vergeven. Ik blijf de opties voor WordPress in de gaten houden. Op het moment dat er minder storende opties zijn dan zal ik die zeker implementeren. Als jij betere opties kent die ook daadwerkelijk werken (ze moeten de cookies waar iemand geen toestemming voor geeft dan ook écht tegen kunnen houden), dan hoor ik het graag.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Ook het ICT en Onderwijs blog zit nu achter een “cookiemuur” http://t.co/jidxEUY5

trackback
9 jaren geleden

Ook het ICT en Onderwijs blog zit nu achter een “cookiemuur” http://t.co/8IyQxvkC #media #internet #persoonlijk

Bram
Bram
9 jaren geleden

De aanpassingen voor WP Touch Pro blijken niet goed te werken in de Chrome browser op een Samsung Galaxy S3. Ik kon met geen mogelijkheid in de pop-up naar beneden scrollen. De webpagina erachter scrolt juist. Tijdelijk overschakelen naar de desktop weergave, om de cookies te accepteren en vervolgens terug naar de mobiele was voor mij noodzakelijk om de cookies te accepteren en om deze blogpost überhaupt te kunnen lezen.

trackback

[…] mooi maar die hebben ze zelf ontwikkeld volgens mij. Pierre Gorissen is aan het klussen gegaan op ICTOblog en moest zijn theme gedeeltelijk hacken om het vervolgens nog niet 100% werkend te hebben. Edwin […]

trackback

[…] Ook het ICT en Onderwijs blog zit nu achter een “cookiemuur” […]

Frank Mulder
9 jaren geleden

Helaas… ik kwam erachter dat ‘cookiewarning’ eerste de hele website inlaadt, inclusief cookies, en daarna pas de popup start. Niet helemaal hoe het moet dus…

Ik heb overigens nog geen alternatief gevonden 🙁