Google Drive Plugin for Google Chrome

Een van de zaken die ik op de Windows Phone zo prettig vond (niet iedereen was het daar mee eens) was dat als ik een foto die ik op het toestel gemaakt had naar Twitter stuurde, dat de default client de foto dan als een publieke foto op mijn Skydrive-account opsloeg. Daarmee hou je maximaal zeggenschap over de foto’s die je op die manier deelt.

Toen Google hun Google Drive plugin voor Chrome aankondigde, dacht ik dat ze iets vergelijkbaars zouden bieden, maar dan gewoon op de desktop. Dat blijkt niet helemaal te kloppen.

Installeren
Helaas bleek de start van de plugin (je kunt hem hier downloaden) al niet helemaal probleemloos. Ik werd getrakteerd op een lelijke foutmelding:

Dit lijkt de werking van de plugin echter niet te beïnvloeden, en na de eerste keer kwam ik hem ook niet meer tegen.

Opties
Je hebt na installatie van de plugin twee opties: je kunt met de rechtermuis op een afbeelding op een webpagina klikken en die opslaan in Google Drive (er staat ook een optie ‘link opslaan’ maar die sloeg bij mij toch gewoon de afbeelding op). Je kunt ook klikken op de knop boven in het Chrome venster en dan sla je een afbeelding van de hele pagina op.

Dat ziet er dan zo uit:
Check die QR-code voordat je hem scant
Of als je hem online in Google Drive wilt bekijken: dit is de link.
Ik heb Flickr moeten gebruiken omdat WordPress zich verslikt in de afmetingen van de afbeelding. De afbeelding is, als je ver genoeg inzoomt, goed te lezen, maar een PDF was hier natuurlijk veel logischer geweest. En er is zo te zien nog geen optie in Google Drive om deze afbeelding om te zetten naar een PDF.

Delen
Een document in Google Drive kun je eenvoudig delen.

Je moet dan eerst de rechten op de afbeelding goed zetten en daarna kun je een van de knoppen gebruiken om de afbeelding naar bijvoorbeeld Twitter door te plaatsen.
Dat ziet er dan zo uit:

Helaas, net als bij Skydrive geen inline support voor de afbeelding op de webomgeving van Twitter, je moet dus doorklikken. Toen ik dat zelf deed leek alles goed te gaan. Grappig vond ik (zie ook de afbeelding bovenaan bij dit bericht) dat ik kon zien hoeveel mensen op dat moment de afbeelding aan het bekijken waren. We zouden zelfs met elkaar kunnen chatten over de afbeelding (niemand reageerde overigens in de chatbox). En als ik dat in de rechten zo ingesteld had, zouden ook al die anonieme gebruikers opmerkingen bij delen van de afbeelding moeten kunnen toevoegen. Daar zag ik nog meteen toepassingen in het onderwijs voor (online brainstorm aan de hand van een afbeelding of zo).

Maar helaas (en dat is natuurlijk het mooie van Twitter!), het bleek niet altijd goed te gaan:

Toen ik dat zelf ging testen bleek het bekijken van mijn gedeelde afbeeldingen nog niet altijd even gemakkelijk. Op de iPad vanuit Tweetbot kreeg ik het verzoek van Google Drive om in te loggen. Terwijl dat toch absoluut niet zo ingesteld stond voor de afbeelding. Op mijn iPhone werd de afbeelding meteen getoond na doorklikken (zo hoort het). Toen ik de link plakte in Internet Explorer 9 op Windows 7 terwijl ik daar niet ingelogd was bij Google kreeg ik deze foutmelding:

Conclusie
Het idee is leuk, de uitvoering heeft nog wat werk nodig. Ik zou het veel logischer vinden als je in de plugin meteen de opties voor online delen ingebouwd hebt zitten. Voor hele pagina’s is een afbeelding niet logisch, dan is PDF veel beter. Ik denk niet dat de plugin heel lang geïnstalleerd blijft staan in Chrome, de praktische meerwaarde is op het moment voor mij nog wat laag.

Met dank aan Marten voor het helpen testen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Test: Google Drive Plugin for Google Chrome http://t.co/lDg8Pqaf #google #drive #chrome

trackback
8 jaren geleden

Google Drive Plugin for Google Chrome http://t.co/ngFZfqh0 #media #internet #tip #tools #tip