Instamapper stopt ermee

Je kunt je afvragen of dit bericht wel hier hoort en niet op Activegeek.nl aangezien het voornamelijk betrekking heeft op mijn actievere bezigheden, maar er zitten voldoende aspecten aan om het ook hier te plaatsen. Waar gaat het over? Instamapper gaat per 13 december 2012 uit de lucht.

Instamapper is een applicatie voor in ieder geval Android en iOS waarmee je maar één ding kunt doen: je locatie bijhouden en die online weergeven. De dienst bestond (blijkbaar) zo’n 5 jaar, ik kon als oudste track terugvinden een track uit juli 2010, toen ik net wat meer begon te fietsen. De applicatie voor iOS was ontwikkeld in de tijd dat de iPhone nog geen multitasking toestond (alleen via een jailbreak was dat mogelijk) en de applicatie is nooit aangepast toen dat wel kon. Dat was enerzijds vervelend, want het betekende dat je iPhone niet meer kon doen dan tracken (en de interface was niet eens fancy met een live kaart of zo, je zag je coördinaten en wanneer de update voor het laatst verstuurd was), maar hij deed het wel altijd. En zo heb ik de app vaak gebruikt, ook tijdens lange tochten zoals de Elfstedentocht, de Ronde van het Eindhovens Dagblad en de Zuiderzee Klassieker. Ideaal om het thuisfront te laten zien waar je was, zeker als ze je onderweg wilden aanmoedigen zoals bij de Elfstedentocht. Met een extra accu en het beeldscherm van je iPhone zo zacht mogelijk kon je met de applicatie ook dit soort tochten van meer dan 200km probleemloos live tracken.

Maar nu stoppen ze er dus mee. Op het forum geeft de admin iets meer uitleg bij de redenen hiervan. En die zijn ook breder de moeite waard om te lezen.

  • De service draaide vijf jaar lang met verlies. Het systeem van een gratis dienst op basis van donaties werkte niet. Ik moet bekennen dat ik ook nooit geld gegeven heb. Daar sta je eigenlijk meestal ook niet bij stil, totdat het te laat is.
  • Ze hadden problemen rond patenten. Blijkbaar liep dat al een tijdje, het is nooit tot een rechtszaak gekomen, maar het zette wel een rem op de plannen om tijd en geld te investeren in de dienst.
  • Ze hadden het druk. Tja, dat blijft een groot probleem bij een dienst die niet je “werk” is.
  • De dienst groeide de afgelopen jaren niet echt. Vind ik een beetje een vreemde reden, want eigenlijk lijkt me dat toch ook wel het gevolg van het gebrek aan vernieuwing.

Daarnaast blijkt het moeilijk om er een betaalde dienst van te maken. Ze maken gebruik van Google Maps en een betaalde dienst vereist tegenwoordig een een business license. Overstappen op Bing Maps of OpenStreetMap kost tijd en geld. Daar komt bij dat een betaalde dienst eisen stelt met betrekking tot het verwachte serviceniveau, daar zouden ze dan weer mensen voor in dienst moeten nemen terwijl er geen garantie van voldoende inkomsten tegenover staan.

De code van de dienst en de applicatie zullen niet als open source beschikbaar gesteld worden. Dat hoor je wel vaker in zo’n geval: “geef de code dan vrij”. Probleem is dat de code niet ontwikkeld was met open source in het achterhoofd en dus ook niet zomaar op te schonen is naar een niveau dat anderen daar wat mee kunnen.

Het zijn herkenbare redenen, opmerkingen en verklaringen. En daar kun je mild of kritisch op reageren. Als dankbare gebruiker van de dienst zeg ik “jammer dat ze het niet voor elkaar gekregen hebben, vreselijk zonde dat de dienst verdwijnt”.  Als niet-gebruiker zou je er een stuk kritischer naar kunnen kijken en kunnen zeggen dat dit nou eenmaal zaken zijn die je moet bedenken voordat je zo’n dienst in de lucht brengt. Maar ja, als je alles vooraf moet doordenken dan komt er natuurlijk helemaal niets van. Ik zou zeggen: jammer dat ze niet iemand in de buurt hadden die dit met hen in een rendabele dienst heeft kunnen veranderen. Die vaardigheid heeft niet elke pionier in zich en dat zou ook niet moeten hoeven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Instamapper stopt ermee http://t.co/qZeIBim1

trackback
11 jaren geleden

Instamapper stopt ermee http://t.co/eYCusegW #media #fiets #geocoding #google #gps #internet