Webinar over het videobeleid van de UvA

Vanmiddag werd, ter voorbereiding op het Nationaal Hoger Onderwijs Congres dat volgende week plaats vindt, een webinar verzorgd door Werner Degger, hoofd van het AVC van de UvA & AMC. Moderator/gastheer was Robert Jan Brouwer van Mediamission.

Ik heb het webinar live bekeken, via mijn iPad zodat ik gewoon een derde scherm naar de overige beeldschermen had staan. Maakt het gemakkelijk om te luisteren, kijken en dan toch ook gewoon wat mails weg te werken, dingen op te zoeken etc. op je computer, via twitter te reageren op het webinar. Dat klinkt wellicht als “nou, dan heeft hij niet erg zitten opletten”, maar het is een onderwerp waar ik redelijk in thuis ben, dus multitasken was zeker mogelijk (en denk maar niet dat onze studenten dat niet ook doen tijdens het kijken).
Werner gaf tijdens het webinar een overzicht van de beleidskeuzes van de UvA rond video en weblectures in het bijzonder. Meer hierover kun je ook lezen op deze website van de UvA. Hij verwees ook naar plannen van de UvA om een groter onderzoek naar de effecten van weblectures, in samenwerking met anderen, gestalte te geven (luister zelf maar). Dat klinkt natuurlijk heel interessant.

Een datum om alvast te noteren is 26 maart 2013 als de UvA een minisymposium organiseert over Video in Onderwijs en Onderzoek in het AMC. Eerder al kun je op 23 28 januari 2013 voor de MUG Europe bij de Hogeschool van Amsterdam (waarom wordt die eigenlijk niet ook gewoon live uitgezonden?!) en op 4 december 2012 kun je (dan wel weer online) kijken naar het webinar Video enriched Virtual Action Learning in teacher training programmes dat verzorgd wordt door het REC:all project.

Kortom, er is meer dan voldoende te doen op het gebied van weblectures/recorded lectures de komende tijd.

Nog even een meta-opmerking: uiteraard heb ik ook gelet op de manier waarop het webinar geproduceerd werd. Livestreamen met Mediasite is niet complex, gelukkig maar. Maar was heel netjes was, was dat er gebruik gemaakt werd van 3 camera’s. En dat is de ideale setup bij zo’n 2-persoons webinar. Nu stond 1 camera opgesteld als wideshot voor Robert Jan en Werner samen, 1 camera stond gericht op Robert Jan voor een close-up en de andere deed datzelfde voor Werner.
Wij gaan voor onze eigen mobiele setup (en ook voor de vaste setups overigens) voorlopig uit van 1 camera. Is er wel eentje voor het groeipad.

Ook eentje om zelf rekening mee te houden: we hadden de vorige keer zelf al gemerkt dat de livestream op de iPad ongeveer 20 seconden achter loopt bij wat er live gebeurt. Vandaag merkte ik dat de livestream op mijn desktop iets minder ver achter liep dan de iPad. Op zich is het normaal dat er vertraging in een livestream zit, niet alleen moet het signaal gecodeerd worden (en in dit geval 2 signalen: het VGA-signaal en het videosignaal) en getransporteerd worden, de meeste servers houden ook een buffer bij. Meestal is dat iets minder, zo’n 10 seconden. Directe interactiviteit tijdens een livestream is dus altijd wat complexer. Er zit immers 20 seconden tijd tussen het moment dat jij een vraag stelt en het moment dat de kijkers jou die vraag horen stellen. Als je, zoals bij een webinar, alleen online kijkers hebt, dan lopen die in ieder geval allemaal ongeveer gelijk, heb je online kijkers en kijkers in de zaal voor je, dan zul je dat anders moeten aanpakken.
Wat ook bij de Sonic Foundry webinars vaak gebeurt is dat aangegeven wordt dat de online kijkers de hele tijd door vragen kunnen stellen (via de knop onder in het scherm) en de moderator houdt dan op zijn scherm het binnen komen van de vragen in de gaten. Op gezette tijden zal hij dan de spreker onderbreken, of hij bewaart de vragen tot het einde van het verhaal.

Een moderator die naast de spreker zit, die de introductie doet en het geheel in de gaten houdt werkt goed, niet alleen vandaag. Het voorkomt dat het een te statisch verhaal wordt met ÊÊn talking head. Robert Jan onderbrak Werner van tijd tot tijd met aanvullende vragen en dat maakte het geheel lekker losjes. Al kan Robert Jan natuurlijk niet tippen aan Kristin Zurovitch van Sonic Foundry. 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Webinar over het videobeleid van de UvA http://t.co/eJmiAESp

Elly
Elly
8 jaren geleden

Ik zou 23 januari maar iets anders gaan doen en de 28e vrijhouden.