Mediawijzer MQ-test – take 2

Iets meer dan een maand geleden schreef ik een bericht over de MQ-test van Mediawijzer.nl. Dat was een nogal kritisch bericht want de MQ-test waarmee je je mediawijsheid zou moeten kunnen testen stelde niets voor. En ik heb nou eenmaal gewoon al té veel zinloze tests op internet voorbij zien komen.

Twee dagen later gebeurde iets wat ik eigenlijk niet verwacht had. Ik kreeg, op de site, een reactie van Mary Berkhout, Programmamanager Mediawijzer.net. In haar gaf ze aan dat ze zich konden vinden in veel van mijn opmerkingen en dat ze er mee aan de slag gingen.

Dat overkomt me (zeker online) niet vaak. En ik wilde de communicatie dan ook zo eenvoudig mogelijk maken door voor te stellen om het gesprek via de mail voort te zetten. Dat maakt het namelijk in zo’n geval als nu toch net wat gemakkelijk om constructief verder te praten. Dat is ook gebeurt. We hebben een aantal keer met elkaar gemaild en een Skype gesprek gehad over mijn opmerkingen en de manier waarop ik denk dat de test meerwaarde kan bieden.
Wat mij betreft moet je daarbij een duidelijke lijn aanhouden van doelstelling (of “welke competenties vind je dat ouders moeten hebben”), bijbehorende toetsvragen (om het niveau van voldoen aan die competenties vast te stellen) en feedback op basis van de toetsvragen (binnen elk van die doelstellingen).

Op basis van de opmerkingen zijn er al zaken aangepast aan de MQ-test zoals je die nu uit kunt voeren, maar met de huidige site/engine is bovenstaande structuur niet door te voeren. Dat is helaas niet anders. Wel bestaat er het voornemen om dat bij de volgende versie wél mogelijk te maken. We hebben ook afgesproken dat we contact zullen houden rond die nieuwe versie.

Dat betekent dat de test op dit moment nog steeds niet helemaal zo is als dat ik zou willen. Maar dat was ook helemaal niet wat ik verwacht had toen ik de post op 11 oktober schreef.
Wat ik heel positief vind is de wijze waarop vanuit Mediawijzer.net gereageerd is op de kritiek. Ze hadden het gewoon kunnen negeren. Ze hadden niet hoeven reageren. Maar ze deden het wel. En meteen publiekelijk.
Dat getuigt van lef en ook van een stukje mediawijsheid.
Over 2 dagen start de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week, en nu citeer ik even:

…vraagt Mediawijzer.net aandacht van jongeren, ouders en leerkrachten voor het belang van Mediawijsheid. Er wordt een maatschappelijke discussie geactiveerd over de thema’s die daarmee samenhangen. Ook organiseert Mediawijzer.net in deze week voor het basisonderwijs MediaMasters, voor het voortgezet onderwijs de Jongeren Media Battle en voor ouders de Nationale Ouderavond.

Ik zou zeggen, maak de test en laat na afloop ook eens weten wat je er van vond. Dat mag hier in de reacties (ik ga er vanuit dat er wordt mee gelezen ;-)) maar dat kan ook rechtstreeks. Dat mag dus kritiek zijn, maar zeker ook als je er wel wat aan hebt dan hoor ik dat ook graag en Mediawijzer.net ook.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Mediawijzer MQ-test – take 2 – Wat gebeurde er na mijn stevige post over de MQ-test ? http://t.co/m4yqus7q #MW #mediawijzer #MQ

trackback

Mediawijzer MQ-test – take 2 http://t.co/MFdIWPxF

trackback
8 jaren geleden

Mediawijzer MQ-test – take 2 http://t.co/wZErRsFA #media #algemeen

trackback

[…] Wat gebeurde er na mijn kritische post over de Mediawijzer MQ-test?  […]