Zeven dagen met een Windows Phone

HTC Titan Het is dinsdag, dus 7 dagen geleden dat ik de micro-SIM kaart uit mijn iPhone 4S haalde en in een adapter duwde om in de HTC Titan te stoppen. Doel was om in ieder geval tijdens Dé Onderwijsdagen gebruik te maken van het Windows Phone 7.5 toestel dat ik van Microsoft te leen had gekregen.

Hoewel hij, toen ik hem kreeg, nog netjes nieuw in de doos zat, is de HTC Titan geen ‘nieuwe’ Windows Phone. Wat dat betreft is hij vergelijkbaar met mijn iPhone 4S. Die iPhone 4S staat sinds 12 oktober 2011 bij Tweakers.net in het overzicht, de HTC Titan sinds 13 september 2011. En daarmee zijn de overeenkomsten zo ongeveer opgenoemd. De introductieprijs van de iPhone 4S zonder abonnement was zo’n 800 euro en ondanks de beschikbaarheid van de iPhone 5 moet hij nu nog steeds zo’n 570 euro kosten. De HTC Titan is niet zo goed meer te verkrijgen, maar de prijs was zo’n 500 euro, zakte naar zo’n 300 euro en zit nu weer op zo’n 500 euro (volgens Tweakers.net).

Maar waarom dan een week een smartphone testen die al een jaar oud was met een besturingssysteem dat ook al een jaar oud was, terwijl er inmiddels een nieuwe versie van Windows Phone beschikbaar is (8.0) en nieuwere toestellen? Nou, de reden was heel praktisch: dit toestel was beschikbaar en zelf kende ik het Windows Phone ecosysteem helemaal niet. Meer dan plaatjes online en filmpjes op YouTube had ik er nog niet van gezien. Ik was met name benieuwd naar de vraag of ik als Windows gebruiker (Windows 7 én Windows 8) nu eenvoudiger uit de voeten zou kunnen met een Windows Phone.

Windows 7/8 en Windows Phone 7.5/8
Om met die laatste vraag te beginnen: Windows 7 en Windows Phone 7.5 (WP7) zijn twee verschillende werelden. Met Windows 8 kom als gebruiker ook in de ‘grote’ Windows versie de actieve tegels tegen die je in WP7 al hebt, maar van groter belang bij een overstap van iPhone naar WP7 is toch met name het verschil tussen die twee omgevingen, niet een mogelijke overeenkomst tussen de Windows omgevingen.

En zoals je hebt kunnen lezen, was het nogal wennen die eerste 24 uur. Maar gaandeweg de tweede dag begon ik gevoel te krijgen voor het toestel en daarom besloot ik hem de rest van de week ook gewoon te blijven gebruiken. Om maar meteen met de conclusie te beginnen: Ik mis mijn iPhone 4S niet in het dagelijks gebruik. Ik heb zeker de dagen niet afgeteld en moet bekennen dat ik het zelfs jammer vind dat ik de HTC Titan nu retour moet sturen.

Ontbrekende applicaties?
Tijdens Dé Onderwijsdagen, tijdens de workshop over mobiele video heb ik hem wél gemist omdat Ustream geen applicatie heeft voor WP7 (en we daar een demo van hadden willen geven) en ook Romotive heeft geen WP7 ondersteuning. En dat waren nou net twee toepassingen die ik wilde demonstreren. De iPhone 4S van Frank Thuss hielp in dit geval. Maar een applicatie om live video te streamen van WP7 heb ik nog niet kunnen vinden. Is daar de geek-factor te hoog van?

Voor het overige waren de applicaties die ik elke dag nodig had, zoals voor Flickr, Twitter, Facebook, WhatsApp, OV9292, buienradar, teletekst, Google Reader, gewoon aanwezig. Functioneel zien die er netjes uit, al mis ik bij de OV9292-client heel erg de mogelijkheid om een reisoptie op te slaan, dat kon niet in de applicatie zelf en niet in de agenda.

Levende tegels
Ik ben ook wel prettig gewend geraakt aan de live tegels die je in WP7 (en ook in WP8) krijgt. Je kunt naar wens een kleur uitkiezen, en er zijn weliswaar applicaties die wél een afbeelding laten zien (soms logisch: de foto-applicatie laat een voorbeeld van de foto’s zien, maar de HTC applicatie voor het weer en aandelen koersen heeft geen enkele reden voor een afbeelding en logo), maar in het algemeen geven de tegels een rustig overzicht.

HTC Titan HTC Titan

Notificaties komen, net als bij andere smartphones als een balkje boven in het venster binnen, maar ook hier vind ik de teller van bijvoorbeeld het aantal ongelezen mails of het aantal applicaties waarvan een update beschikbaar is, veel rustiger bij WP7 dan bij de iPhone. Bij de iPhone is het een heel zichtbaar rood getal dat schreeuwt “kom op, aandacht!”, bij WP7 is het een net getal dat onderdeel van de tegel is.

Het kunnen ‘pinnen’ van bijvoorbeeld een Twitter-zoekopdracht of een contact uit je adresboek laat goed de personalisatiekracht van de tegels te zien. Je bent zo met één tap waar je wilt zijn.

Het is fijn dat bij WP8 er meer formaten zijn voor de tegels want ondanks het enorme scherm van 4.7 inch, raakt ook dat vol. Scrollen gaat hier naar boven en benden (en niet van links naar rechts zoals op de iPhone). Scroll je wel opzij dan kom je bij de lijst met alle applicaties, gesorteerd op alfabet. Daar kun je er voor kiezen om ze aan het startscherm toe te voegen of ze juist te verwijderen van de telefoon.

Drie puntjes
De “drie puntjes” die je veel ziet bij knoppen of ook soms gewoon bij afbeeldingen zijn erg belangrijk in WP7. Vaak zit daar namelijk een menu onder met meer opties. Het is een beetje de ‘rechtermuisknop’ functie van WP7. Je weet nooit wat je er exact tegen zult komen, maar het is altijd context gerelateerd.

HTC Titan HTC Titan

Tekstgeörienteerd
De interface is erg tekstgeoriënteerd. En daarmee bedoel ik niet dat er geen afbeeldingen te zien zijn. Maar tekst wordt in verschillende afmetingen vaak als equivalent voor afbeeldingen gebruikt. Waar je bij de iPhone strakke structuren hebt qua koppen en balkjes, kom je bij WP7 grote teksten tegen die soms bewust van het beeld af lopen. Ik vond dat in het begin ronduit lelijk. Nu iets minder, maar nog steeds zijn de keuzes soms een beetje apart zoals bij de foto applicatie waar je je favoriete foto’s achter de tekst kunt laten weergeven. Dat maakt die tekst vaak tamelijk onleesbaar.

HTC Titan HTC Titan

Live video streamen
Live video streamen met de HTC Titan kan zover ik heb ontdekt niet. Foto’s maken en video’s op het apparaat kan wel. De kwaliteit van de foto’s is wisselend. Kunstlicht, d.w.z. een (TL-)lamp in een ruimte kan een foto heel eenvoudig verpesten omdat die overbelicht raakt. Proberen een niet automatische instelling te krijgen die dat compenseert duurt te lang voor normaal smartphone gebruik (point and click, moet direct werken anders is het moment voorbij). Daar scoort de iPhone 4S toch beduidend beter (ook al is dat bij onderstaande testfoto’s minder goed zichtbaar).

De iPhone 4:
Test iPhone 4S Test iPhone 4S Test iPhone 4S Test iPhone 4S

De HTC Titan:
Test HTC Titan Test HTC Titan Test HTC Titan Test HTC Titan

Hier zie je een voorbeeld van een foto waar de problemen die de HTC Titan heeft met lampen duidelijk te zien is:
HTC Titan test

Tijdens het testen van de videofunctie ontdekte ik dat ik niet rechtstreeks kan uploaden naar YouTube. Er zijn een paar applicaties in de market die dat zouden moeten kunnen, maar die kunnen dat alleen voor video’s die je vanuit die applicatie zelf gemaakt hebt. Als je dus de normale video optie gebruikt om een video te maken, dan kun je ze niet uploaden. Dat lijkt ook te gelden voor de Dropbox client die ik geïnstalleerd heb staan. Standaard maakte de HTC Titan video-opnames op 640×480 formaat. Je kunt dit omschakelen naar 720p. De iPhone 4S maakt opnames op 1080p formaat. Ook hier scoort hij dus beter. Overigens heb ik de video met opzet onder moeilijke omstandigheid gemaakt, met veel tegenlicht.

De iPhone 4S:

De HTC Titan:

Acuuduur
De accu van de HTC is bij intensief gebruik net toereikend voor een werkdag. In principe komt het op hetzelfde neer als bij de iPhone 4S: elke avond aan de oplader. Toch heb ik bij de iPhone het gevoel dat hij meestal meer overhoudt aan het einde van de dag. Nou heb ik bij de iPhone 4S de helderheid van het beeldscherm normaal gesproken redelijk laag staan én het beeldscherm is maar 3,5 inch in plaats van de 4,7 inch van de HTC Titan. Helemaal vergelijkbaar zijn de ervaringen dan ook niet. Prettig is dat de HTC Titan een batterijbesparings modus heeft die je ofwel altijd in kunt schakelen ofwel automatisch in kunt laten schakelen als de accu bijna op is. Dan worden er geen programma’s meer op de achtergrond uitgevoerd, en moet je de mail handmatig verversen. Maar het scheelt dan nogal in de resterende tijd die je over houdt om te kunnen bellen of SMS-en.

Skydrive
Skydrive, de clouddienst van Microsoft beperkt zich niet tot Windows 7/8 of Windows Phone. Er zijn clients beschikbaar voor iOS en Android. Ook de Mac wordt niet vergeten. Net als de Dropbox client, kun je bij de Skydrive client op WP7 instellen dat nieuwe foto’s automatisch in Skydrive opgeslagen moeten worden.
Dat gebeurt sowieso als je vanuit de foto-applicatie een foto naar Twitter verstuurd. Dan komt de foto als een publiekelijk toegankelijke foto op jouw Skydrive account te staan en niet (bijvoorbeeld) bij Twitter. Nog niet alle Twitter-clients blijken daar helemaal goed/snel mee om te gaan (begreep ik uit een reactie via Twitter), maar eigenlijk vind ik het wel een handige feature. De foto’s staan zo in ‘jouw’ deel van de cloud, en jij kunt bepalen hoe lang ze zichtbaar blijven. Heb je de Skydrive client op je desktop draaien, dan heb je daar ook meteen een lokale backup (al is dat overbodig als je de foto’s toch al automatisch naar Skydrive laat uploaden).

Conclusie
Microsoft zal het niet gemakkelijk krijgen om een plekje tussen Android en iPhone te veroveren. Als je al ervaring hebt met een van beide besturingssystemen, dan kost het toch even moeite om de overstap te maken.
Uitdaging voor Microsoft zal dus zijn om ontwikkelaars zover te krijgen dat ze applicaties ontwikkelen voor het toestel én om consumenten zover te krijgen dat ze het toestel eens uitproberen. Er zijn instapmodellen zoals de Nokia Lumia 610 beschikbaar voor iets meer dan 200 euro, maar dan krijg je (net als bij Android) natuurlijk geen toestel met de specificaties van deze HTC Titan. Maar ook de HTC Phone 8X, zit met zijn 549 euro nog onder de prijs van een iPhone 4S (en ruim onder de goedkoopste iPhone 5). De HTC zit dan echter wel ook in dezelfde prijsrange als de Samsung Galaxy SIII. En Android heeft nou eenmaal op dit moment een groter aanbod van applicaties. En het door Microsoft benadrukte malware probleem, blijkt in de officiële Google Play store nauwelijks te spelen. Het is dus voor Microsoft te hopen dat de inspanningen die ze nu doen om ontwikkelaars over te halen ook voor Windows Phone te ontwikkelen succesvol zijn.

Één belangrijke opmerking nog over toestellen met een 4,7 inch beeldscherm. Ze zitten voor geen meter in je broekzak als je spijkerbroekdrager bent. De HTC Titan is lekker dun (al voelt hij stevig genoeg, iets wat ik bij de Samsung Galaxy S nooit had) maar als je gaat zitten op een stoel, dan is zo’n joekel van een telefoon in je broekzak niet handig.

Vrijdag gaat het toestel retour, mocht je nog brandende vragen hebben, stel ze dan uiterlijk morgen (woensdag), dan kan ik kijken of ik dat nog kan testen/opzoeken/uitproberen.

Disclosure: Het toestel is aan me uitgeleend door Michael Kleine van Microsoft. Na gebruik gaat het gewoon weer retour naar Microsoft. Dit bericht bevat 100% mijn eigen opvattingen over de telefoon.
Links naar winkels of plekken waar je in dit bericht genoemde smartphones kunt kopen zijn ter illustratie. Ik krijg niet betaald als je bij een van die winkels een aankoop verricht.

Voor wie de exacte specs wil weten:
HTC Titan

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Zeven dagen met een Windows Phone http://t.co/zJKovqCx #media #algemeen #itouch #windowsphone

trackback

[…] Ik ruilde mijn iPhone 4S een week in voor een HTC Titan met Windows Phone 7.5…  […]

Pletman
Pletman
11 jaren geleden

Mooie review. Vwb grootte scherm (afgezien van broekzak issue); is het gebruik ervan je bevallen? Als je terug gaat naar Iphone, valt het dan tegen of is het prima.