Windows 8 – Roxio MediaBook Ultimate

Roxio MediaBook Ultimate Ik weet niet waarom de eerste betaalde applicatie die ik aangeschaft het voor Windows 8 nu meteen zo duur moest zijn, maar met een workshop over eBooks komende week tijdens Dé Onderwijsdagen kon ik er natuurlijk niet omheen om Roxio MediaBook Ultimate voor Windows 8 aan een (helaas betaalde) test te onderwerpen.

Roxio MediaBook Ultimate is een applicatie voor de Windows 8 Modern UI waarmee je interactieve, multimediale elektronische boeken kunt maken. De resultaten worden in een EPUB gegoten die je op Windows 8 kunt bekijken in de gratis Roxio MediaBook Reader, maar ze zijn ook leesbaar in iBooks op de iPad. En dat laatste is natuurlijk wel zo slim, want daar zijn er op dit moment een stuk meer van in gebruik dan Windows 8 tablets.

Roxio MediaBook Ultimate Roxio MediaBook Ultimate Roxio MediaBook Ultimate Roxio MediaBook Ultimate
De werking van het programma is redelijk eenvoudig. Je kunt bij de start kiezen voor een sjabloon, dan kies je foto’s en video’s (die kunnen ook gewoon ergens op het netwerk staan, dit is tenslotte Windows!) en dan voeg je de media op de juiste pek in. Je kunt nieuwe pagina’s invoegen, de volgorde van de pagina’s aanpassen en de layout van de pagina’s aanpassen. Daarbij is er wel een beperking: je kunt slechts uit een (klein) aantal sjablonen kiezen, je kunt de foto’s dus niet willekeurig op de pagina zetten. Dat is wel jammer.

Tussentijds kun je het resultaat previewen vanuit de applicatie, als je klaar bent dan publiceer je het boek naar ofwel de lokale machine ofwel naar Skydrive.

Smart Objects
Roxio MediaBook Ultimate
Elke foto kan een ‘smart object’ worden. Daarbij heb je de keuze uit het toevoegen van tekst aan de voorkant van een foto, tekst aan de achterkant van de foto (met een mooi flip-effect om de foto om te draaien als je er op klikt), je kunt een aantal foto’s als een diashow samenvoegen, je kunt een foto laten zoomen als je er op klikt, je kunt muziek toevoegen aan een foto, je kunt een foto veranderen in een schuifpuzzel, je kunt een panorama samenstellen uit meerdere foto’s (deze heb ik niet getest) en je kunt het laten sneeuwen op de foto.
Daarnaast kun je foto’s in de applicatie bijsnijden en je kunt kiezen uit een aantal filters om de foto’s op te fleuren.

Gesproken tekst invoeren
Roxio MediaBook Ultimate
Ook kun je gesproken tekst toevoegen aan foto’s. Die audio hoor je weer als je bij het lezen van het boek op de foto klikt.

Uitwisselen via Skydrive
De applicatie heeft een duidelijke voorkeur voor het delen van de resultaten via Skydrive. Op zich ook niet erg aangezien er voor elk platform wel een Skydrive client te vinden is (of je gebruikt een browser). Apart is dat de mappen blijkbaar meteen gedeeld worden. Nou zal iemand niet snel de naam/URL raden, maar het is toch goed om te weten dat de map voor lezen open staat.
Roxio MediaBook Ultimate

Voor wie het resultaat wil zien, heb ik twee resultaten online gezet. De eerste (Vakantie Noorwegen) is een kleiner bestand (8,8MB) met foto’s en een heel kort filmpje. De andere (Dafjes) is 50MB groot en bevat alle mogelijke Smart Objects die ik kon testen én een stukje audio.
Beiden zijn te openen in iBooks op de iPad en in de Roxio MediaBook ReaderHet resultaat in iBooks
iBooks had het zwaar met het tweede voorbeeld dat ik gemaakt heb. Maar daar had ik dan ook zowat alles wat ik maar kon vinden aan opties toegepast op het boek, dat ruim 50MB groot geworden was. De ‘mozaïek’ optie werkte in iBooks niet zo mooi als in de eigen reader van Roxio, maar op zich werkte alles.
Roxio MediaBook Ultimate Roxio MediaBook Ultimate Roxio MediaBook Ultimate

Conclusie
Roxio MediaBook Ultimate is zeker geen slechte applicatie. Hij is aan de ene kant uitgebreider dan beschikbare tools op de iPad, maar vanwege de keuze voor vaste templates betekent ook dat er scenario’s zijn die niet (goed) werken. Zo vond ik dat ik eigenlijk geen goed template kon vinden voor een pagina met wat meer tekst. En voor onderwijsmateriaal heb je gewoon af en toe tekst nodig. Dus, voor vakantieboeken is hij wel geschikt (alleen best duur met zijn 16,49 euro), voor onderwijsboeken moet het systeem van templates flexibeler worden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Roxio MediaBook Ultimate http://t.co/EOrj8J3i

trackback
9 jaren geleden

Roxio MediaBook Ultimate http://t.co/4iNIOTsY #media #tip #tools #windows #tip #windows #windows8

Florina Blokland
9 jaren geleden

Mooie review. Ik heb de kleine op de iPad gezet. Mooi! En werkt goed vind ik. Maar wat templates betreft: ik denk dat ‘de tijd dit oplost’: kijk wat er inmiddels beschikbaar is gekomen aan temptaties voor iBook Author. Betaald en onbetaald. Dit zal ongetwijfeld voor Roxio Mediabook Ultimate ook zo gaan. En anders Marsjanne Damen even influisteren 😉
Succes i.i.g. op OWD!

trackback

[…] Een Windows 8 applicatie voor het maken elektronische fotoboeken.  […]