#snrd12: Robotarm op afstand besturen

Robot op afstand Terwijl in Noordwijkerhout de deelnemers van het avondeten genoten hebben en nu feest vieren, ben ik weer terug thuis. Tijd nog voor één post over de SURFnet relatiedagen 2012.

Een van de ‘attracties’ waar de deelnemers vanavond mee aan de slag mogen, en waar de uitgenodigde bloggers vanmiddag al mee aan de slag zijn geweest was een apparaat waarmee je een robot-arm op afstand kon besturen. Die robot-arm (de HapticMaster) stond niet in de ruimte ernaast, maar in Polen, 1.800km van Noordwijkerhout.
Je kon de robot zien via een 4K-videobeeld en via een 3D-videobeeld (beiden ongecomprimeerd). Dat was allemaal mogelijk dankzij een 40Gbit/sec netwerkverbinding tussen beide locaties. De robotarm in Polen gaf feedback terug naar de besturingsarm in Nederland. Dat betekende dat je kon voelen of je iets raakte en/of je iets zwaars of lichts aan het optillen was.

Het viel nog best tegen om de gewichtjes op afstand te (ver)plaatsen, ik wist dan ook met een niet geheel geplande stoot de twee geplaatste gewichtjes vakkundig van de tafel te stoten.
Als ik eerlijk ben, is het eigenlijk nauwelijks te bevatten. Het beeld was (uiteraard) haarscherp, op beide monitoren, maar je zit te kijken naar iets dat heel erg verg weg staat. Dat lijkt op zo’n moment dan haast heel erg vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet.

Ik denk dat het toch nog wel even zal duren voordat zulke tools echt gemeengoed zijn en voordat bijvoorbeeld het MKB op die manier apparaten op afstand kan laten repareren, maar het laat zien dat de techniek steeds betaalbaarder en realiseerbaarder wordt.

Wilfred Rubens heeft een kort filmpje gemaakt terwijl ik uitleg kreeg bij de installatie en Tessa Weber maakte deze foto.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

#snrd12: Robotarm op afstand besturen http://t.co/l4HNkJv3

trackback
11 jaren geleden

#snrd12: Robotarm op afstand besturen http://t.co/U7UD7h8J via @ICTOblog

trackback

[…] 1 800 km afstand in Polen staat. Hoe dat mogelijk wordt, doet Pierre Gorissen uit de doeken op zijn ICTO-Blog. Wilfred Rubens en Pierre Gorissen zijn  gerenommeerde Nederlandse edubloggers, die ik van in mijn […]