#snrd12: Plenaire afsluiting

Eigenlijk is het heiligschennis om te proberen een verhaal van Midas Dekkers te bloggen. Dat kan nooit recht doen aan zijn verhaal. Toch maar een paar kreten:

– Je neus heb je om te herinneren.
– De mens is een sociaal dier. Veel diersoorten zijn dat niet.
– Een hond is van een oude wolf gemaakt.
– Honden zijn sociaal, een poes niet.
– Sociaal zijn is niet altijd handig, het is steeds een afweging tussen het eigen belang en het belang van de groep.
– Als er veel alcohol aan te pas komt, worden de afstanden tussen mensen steeds kleiner.
– Kunnen we mensen niet door middel van evolutie socialer maken? Ja, dat kan, maar dat kost tijd. Mensen veranderen meer van een halve liter jenever dan van 100 jaar evolutie.
– De beste vormen van samenwerken kosten geen moeite.
– Soms heb je er veel nodig: neem één termiet en die kan niets bereiken, maar als je er maar genoeg hebt, dan kunnen ze fantastische bouwwerken maken. Als je maar genoeg stommelingen bij elkaar gooit, dan weten ze samen wel wat te bereiken. Een hele geruststelling voor ons mensen.
– Bijen en termieten hebben geen leiders nodig. Ze hebben geen managers nodig.
– En hoe komt dat nou? Mieren bekloppen elkaar de hele tijd, ze gebruiken hun reuk om te communiceren. Hoe dom je ook bent, als je maar genoeg communiceert, dan kom je er uit. En wij mensen weten niet goed meer wat we met onze neus moeten. En dat is eigenaardig want wij zijn zoogdieren.
– Als er haar op zit, dan is het een zoogdier. Op elk zoogdier zitten haren. En wij hebben ze allemaal geteld voor jullie.
– De gedachte dat een zoogdier een dier is dat zoogt, is onzin. Wij zogen namelijk helemaal niet.
– Wij mensen zijn het enige zoogdier dat niet goed kan ruiken. Dat komt omdat we in de loop van onze evolutie aap zijn geweest. Onze ogen staan naar voren, wij kijken stereoscopisch, kunnen afstanden berekenen. Is ook handig, want als een aap met zijn neus zou kijken, zou hij niet van boom tot boom kunnen springen. Koeien hebben de ogen opzij staan, daarom zie je ook zo weinig koeien in bomen!
– Maar als de ogen naar voren komen, dan is er minder plek voor de neus. Wij hebben daarom een klein neusje. Net als onze staart en oren, is onze neus rudimentair geworden.
– 1 op de 100 mensen kan wel nog zijn oren bewegen, maar dat doen ze alleen om familiefeestjes leuker mee te maken, niet om beter mee te horen. Dus daar heb je ook niets aan.
– Communiceren doe je met het beste zintuig dat je hebt. Onze ogen hebben de rol van onze neus nog lang niet weten over te nemen.
– Maar gelukkig voor ons heeft iemand de computer uitgevonden. En niet zo veel daarna het World Wide Web. En sindsdien zijn er mensen die denken dat we betere mensen zijn geworden en beter communiceren.
– Die mensen hebben hebben het idee dat ze door het WWW alle informatie ter wereld tot zich kunnen nemen. Maar ja, die mensen gaan nooit naar buiten en zien dus niet dat er in een spinnenweb meestal meer dode vliegen zitten dan levende wezens. En zijn wij nu die spin of die vliegen?
– Vaak zijn we meer vlieg dan spin.
– Als je weet dat er miereneters zijn, is het wel zo verstandig om een mier te worden?
– De bespottelijke gedachte is dat je door je lichaam te trainen, een beter lichaam krijgt. Terwijl als je even nadenkt dan weet je dat alles wat je veel gebruikt, slechter wordt. Als je een mes veel gebruikt, dan wordt het botter. Als je veel in je auto rijdt, dan neemt de inruilwaarde af. De spieren zijn daarbij de enige uitzondering. Maar…daar geldt één restrictie bij: je spieren worden nooit sterker dan 1/3 meer dan ze al waren. Was je een slappe lul, dan wordt je maximaal 1/3 minder een slappe lul.
– Kijk maar: er is één spier die we van iedereen zien, de tong. Als die steeds groter zou worden van trainen, dan zou hij bij de meesten van ons niet meer in de mond passen.
– Idem voor het trainen van de geest (dat heet: onderwijs).
– Wij denken echter dat dat kan omdat een of andere schurk het begrip kenniseconomie heeft geïntroduceerd. Diezelfde schurk heeft verzonnen dat we geen zesjescultuur mogen zijn. Terwijl je kennis zou moeten vergaren omdat je het leuk vindt.
– Kennis er niet om geld mee te verdienen. Wij verdienen geld om daar leuke dingen mee te willen doen, zoals daar is: kennis vergaren.
– We zullen leiders moeten zien te vinden die ons duidelijk maken dat je ook zonder leiders kennis kunt verwerven en dat kenniseconomie onzin is.
– Wij zijn een sociale diersoort, helaas.
– Wij kunnen niet sociaal zijn zonder leiders, helaas.
– We moeten de beste leiders kiezen, de goede manier: buffels (grote wilde koeien). Die leven in grote kuddes die geleidt moeten worden. Daar gaat er eentje staan en nog eentje etc. en dan blijken die uiteindelijk allemaal eenzelfde kant op te kijken en te willen. De slechte manier: zoals wij mensen dat doen en zoals de Elrits (klein visje) dat doet. Daar zwemt er eentje voorop. Iedereen volgt. Naar links, naar rechts, de verdommenis in (de droom van elke manager).

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

#snrd12: Plenaire afsluiting http://t.co/6Lc4LB1b

trackback
9 jaren geleden

##snrd12: Plenaire afsluiting http://t.co/RNvlTexz #media #surf