aug 162012
 

PVOutput Wie mij via Twitter volgt had het al kunnen lezen, maar hier ook maar even: het is me gelukt om de Raspberry Pi zover te krijgen dat hij elke 5 minuten (alleen overdag, de applicatie houdt via de coördinaten bij wanneer de zon er niet is) de opbrengst van mijn zonnepanelen doorstuurt naar PVOutput. Dat is een gratis online dienst waarmee je die opbrengst live zichtbaar kunt maken. De data is voor iedereen zichtbaar, en als je deze pagina open laat staan wordt hij live elke 5 minuten bijgewerkt (behalve als de zon onder is uiteraard).

Er is ook een stukje JavaScript dat je in een webpagina kunt invoegen om de grafiek op een andere pagina weer te geven, maar die ziet er niet echt mooi uit helaas. Maar goed, het heeft dus even wat uitzoekwerk gekost, ik zal er ook zeker een uitgebreidere post over schrijven, maar dan moet ik even tijd hebben om de setup op basis van de andere Raspberry Pi nog een keer op te bouwen (het is even druk hier omdat de vakantie nou eenmaal weer voorbij is).
Maar ik wilde toch alvast even wat zeken terugmelden.

PVOutput
Allereerst natuurlijk: waar ging het ook al weer over?

Ik heb sinds 29 maart 2012 zonnepanelen op het dak liggen. Die heb ik aangeschaft naar aanleiding van de Zon Zoekt Dak aktie. Mooi, maar natuurlijk wil ik in detail kunnen zien wat die panelen nu eigenlijk aan energie opwekken.
Dus ging ik op zoek naar mogelijkheden daarvoor. SMA, de leverancier van de omvormer, biedt zelf 2 oplossingen aan: de Sunnybeam en de Sunny Webbox.
Nou was daar met beide oplossingen al meteen een klein probleem. De actie had keuze uit twee pakketten, daar was verder dus niets te kiezen, maar de omvormer die gekozen is voor de actie heeft niet de beschikking over bluetooth, en zowel de Sunny Beam als de Sunny Webbox gebruiken bluetooth om met de omvormer te praten en de data uit te lezen.
Nu is gelukkig ook voor dat probleem een oplossing: SMA verkoopt een Bluetooth Piggy Back, een klein kaartje dat in de omvormer geplaatst kan worden en dan alsnog de omvormer van bluetooth voorziet. Dat kaartje mag je overigens niet zelf inbouwen, dat moet je door een installateur laten doen.

Tweede probleem was dat de Sunnybeam wel in staat is om de live opbrengst etc. goed op het apparaat zelf te laten zien, maar dat die dan weer een USB-kabel nodig had om e.e.a. op je computer te krijgen. Wilde je live online de info kunnen bekijken, dan was je aangewezen op de Sunny Webbox. Maar die Sunny Webbox kost (schrik niet) om en nabij de €500,- terwijl ook de Sunnbeam nog ruim €200,- moet kosten. Het andere alternatief was om elke dag vanaf mijn computer de data op te vragen, maar dat moest dan ook echt letterlijk elke dag, want als de data niet minimaal één keer per 24 uur opgevraagd worden, dan raakt de Bluetooth Piggy Back de datum kwijt. Dan telt hij wel nog door, maar niet meer in detail voor de dagen.

Dat had ik er niet voor over. En ik was niet de enige die er zo over dacht. Een aantal mensen die een stuk slimmer zijn dan dat ik ben (ik gebruik alleen wat anderen ontwikkelen) hebben SMA-Bluetooth ontwikkeld. Een verzameling open source code die op Linux verbinding kan maken met een aantal verschillende omvormers en dan de data uitleest, in een MySQL-database opslaat (je hebt dus een lokale kopie) en op PVOutput zet. Helaas is de communicatie met de verschillende omvormers niet altijd hetzelfde en zoals de vorige keer al uitlegde, komt er nog wat trial en error uitzoekwerk aan te pas.

Goed, wat heeft het opgeleverd/gekost in totaal?

Allereerst de Bluetooth Piggy Back, die had ik sowieso nodig, ook als ik de SMA apparatuur zou aanschaffen. Ik heb in april 2012, €114,05 (incl. verzendkosten) betaald bij MetDeZon, maar daar kosten ze nu blijkbaar €154,70 excl. verzendkosten. Dat is dus een stuk duurder. De BespaarBazaar (dat bedrijf ken ik overigens verder niet) heeft hem wel nog voor €119,- dus zoek even goed rond naar de laagste prijs. Voor de vergelijking maakt het niet heel veel uit, in alle gevallen heb je die nodig als je een Sunny Boy 1600TL hebt zoals bij Zon Zoekt Dak wordt uitgeleverd.

De overige hardware:
1 x Raspberry Pi = €39,16 incl. BTW en verzendkosten via Allied Electronics & RS Components
1 x Behuizing van ModMyPi = €14,86 incl. BTW en verzendkosten. Ik heb hem gekocht in de voorverkoop en betaalde daarom geen verzendkosten, nu zou hij €10,59 + €10,15 aan BTW en verzendkosten moeten kosten, dus wellicht ga je dan liever voor een van de goedkopere opties via eBay (let op! Dat zijn verkopers die ik in ieder geval niet ken)
1 x Voeding met micro-USB aansluiting = €6,95 (op deze website zonder verzendkosten)
1 x Platinum SDHC 16GB (Class 10) SD-kaart = €11,50 via Opus BV, excl. €3,95 verzendkosten, al was dat een bestelling van in totaal 3 kaartjes, dus die kosten worden eigenlijk verdeeld, maar goed, laten we uitgaan van €15,45
1 x Bluetooth adapter = 5,97GBP (geen verzendkosten, ik was in de Tesco winkel) = €7,60

Dus alles bij elkaar: €84,02 aan hardware. Dat scheelt toch aanzienlijk ten opzichte van de €200,- of €500,- die ik anders kwijt zou zijn.

Maar…dan tel ik natuurlijk niet al die uren mee die ik kwijt ben geweest aan het tevergeefs aan de praat proberen te krijgen van de verbinding met de omvormer en later met PVOutput. Zoals gezegd, ik ga mijn best doen om e.e.a. zo te documenteren dat anderen “Zon Zoekt Dak” klanten die hier behoefte aan hebben, in ieder geval zonder veel problemen hetzelfde aan de praat zouden moeten kunnen krijgen (zonder dat ik daarbij uitgebreide helpdesk kan spelen want zoals gezegd, ik weet voornamelijk wat ik moet doen om het hier werkend te krijgen). Daarover dus meer in het volgende deel.

Zijn er eigenlijk Zon Zoekt Dak klanten die dit bericht lezen? Zo ja, laat dan eens wat van je horen in de reacties! Vinden jullie het ook belangrijk/interessant om gemakkelijk te kunnen zien wat de panelen opleveren?

Oh, en natuurlijk mis ik nu nog data. Eigenlijk zou ik ook de temperatuur, neerslag, wind etc. tijdens de dag willen vastleggen zodat ik kan zien hoe dat invloed heeft op de opbrengst. Zoiets als op deze website. Zulke weerstations blijken niet eens zo duur te zijn (ongeveer €100,-) en ook via Linux te benaderen te zijn. Maar het plaatsen ervan buiten vergt wel een aantal zaken (niet in de zon, niet op een extra winderige plek etc.) dus dat is toch een wat groter vervolgproject.

[update] Kijk ook zeker even op deze pagina met een totaaloverzicht van het vervolg.

Deel dit bericht:

  46 reacties aan “Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1”

Reacties (43) Trackbacks (3)
  1. Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/Zz6ZvKpf

  2. Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/vzjbMXON

  3. #gelezen voor zonnepaneelbezitters live zien wat eea oplevert. PVOutput #1 http://t.co/FfSpxmHK

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.