Iedereen een Fluksometer?

Kijk dat vind ik nou het mooie aan het schrijven van berichten op een weblog: ik schreef afgelopen donderdag over de Belkin WeMo. Patrick reageerde daarop met het advies om eens naar de Smart Energy Box van Electrabel te kijken. Met dank aan Google kon ik die snel vinden.

En inderdaad, het ziet/zag er interessant uit: vier contactdozen die via een centraal kastje doorgeven wat het stroomverbruik is en die eveneens via smartphone op afstand te besturen zijn. Maar….

Er zitten een paar haken en ogen aan de dienst. Want dat is het. Je betaalt eenmalig €139,- en daarna €3,50 per maand voor het gebruik ervan. En er zijn mensen die kritische vragen stellen bij het feit dat alle data centraal opgeslagen zou worden waarbij Electrabel ook inzage zou hebben in die data.

OK, dat laatste weet ik dus niet, maar een abonnement voor een energiemeter vind ik een minder goed idee. Bij het bericht op diskidee.be over het apparaat stond echter ook een verwijzing naar Fluksometer. En die bieden ook een energiemeter, maar dan met een net iets ander concept.

De meting bij de Fluksometer vindt plaats in de meterkast, op de kabels die naar de stoppenkast gaan. Je kunt hier dus niet per apparaat het verbruik meten en ook niet het apparaat op afstand aan of uitschakelen. Je betaalt echter ook weer geen abonnement, na een eenmalige aanschaf van ongeveer 110 euro is hij van jou.
Diskidee.be heeft de Fluksometer getest en hun oordeel was zeker niet negatief, al was de installatieprocedure niet 100% zoals verwacht.
En hoewel je er geen apparaten mee aan of uit kunt schakelen, kun je er wél ook meteen de stroomproductie van (in mijn geval aanwezige) zonnepanelen mee meten. Ook handig. Hier zie je een voorbeeld van zo’n gecombineerde grafiek met verbruik en productie naast elkaar.

Kortom, er zijn dus opties en alternatieven. Ik ga in ieder geval eerst nog iets meer lezen over die Fluksometer. Dat lijkt me namelijk een mooi product en wellicht veel handiger dan het stoeien met de Sunny Explorer software.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Iedereen een Fluksometer?: Kijk dat vind ik nou het mooie aan het schrijven van berichten op een weblog: ik sch… http://t.co/5xI9RBYL

Hans
Hans
11 jaren geleden

2x “je betaald”….mag dat gewoon met een T aan het einde?