Stoeien met Sunny Explorer

Sorry, niet veel tijd om te bloggen vandaag. Naast het fietsen, de schouwburg (De Bende van de Korenwolf) ben ik vandaag nogmaals tevergeefs aan het stoeien geweest met de Sunny Explorer software. Dat is software waarmee je de data van een SMA Inverter (het apparaat dat de gelijkstroom die uit zonnepanelen komt omzet naar de wisselstroom die terug aan het lichtnet geleverd wordt) kunt uitlezen. Leuk, want dan kun je zien wat die panelen opleveren per dag, per maand, per jaar.

Minder leuk is dat het allemaal niet helemaal werkt. Mijn SMA 1600TL is inmiddels voorzien van een Bluetooth Piggyback (uitbreidingskaart die je niet zelf mag installeren, maar wel nodig hebt om draadloos verbinding te kunnen maken met de SMA 1600TL). De Sunny Explorer software ziet de kaart zonder problemen. De afgelopen twee dagen, sinds de kaart geïnstalleerd is, wordt ook netjes data bijgehouden. Die data kan ik zien in Sunny Explorer. Maar de export naar CSV werkt niet. Dat betekent dat ik de data niet uit het programma krijg.
Ik krijg geen foutmelding, maar er worden ook geen bestanden aangemaakt.
Ik heb het inmiddels op twee verschillende Windows 7 machines getest. In beide gevallen met de meest recente versie van de software (op dit moment versie 1.0.3.4). En in beide gevallen werkt het niet.

Balen dus. Ook onhandig is dat ik testwerk alleen kan doen als de zon schijnt. ’s Avonds schakelt de omvormer namelijk automatisch uit. Praktisch, hij hoeft niet aan te staan als er geen zon is en geen energie opgewekt wordt, maar onhandig als je aan het debuggen bent.

[update 24-8-2012] Het heeft even geduurd, maar inmiddels is het toch gelukt om e.e.a. op basis van een Raspberry Pi aan de praat te krijgen. Zie deze pagina voor een overzicht van de uitleg.

0 0 stemmen
Bericht waardering
13 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Stoeien met Sunny Explorer http://t.co/MA4z19OT

Rene
Rene
10 jaren geleden

Ik heb precies hetzelfde probleem. Met de Sunny Explorer kan ik wel realtime gegevens zien, maar exporteren, ho maar!
Ik ben bezig om de gegevens in een database op te slaan met behulp van het google code project sma-bluetooth, maar ook daarin is de 1600TL (nog) niet ondersteund.

Rene
Rene
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Wij zitten dus in hetzelfde schuitje. Als ik nog ergens tijd en de XP cd vind, dan zal ik nog eens de codes achterhalen. Ik gebruik nu de codes van de 2100TL. Die geven geen segmentation faults, maar het klopt niet helemaal. To be continued:

Rene
Rene
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Inmiddels heb ik ook met Windows XP getest, maar ook dat werkt niet. Dat heb ik gemeld aan SMA-support. Zij gaven aan dat het met de nieuwe versie opgelost gaat worden. Ze kunnen echter niet aangeven wanneer die versie uitkomt.
Vanaf de command line uitvoeren biedt ook geen soelaas. Linux is tot nu toe de beste oplossing. Ik heb sowieso een servertje draaien, dus dat is geen probleem.

sbf
sbf
10 jaren geleden

Heb je de export ook geprobeerd via de command line?
sunnyexplorer.exe C:\Users\user\Documents\SMA\Sunny Explorer\mysolar.sxp” -userlevel user -password 0000 -exportdir c:\downloads\sma-export -exportrange 20120801-20120831 -export energy5min
De foldernamen en password natuurlijk aanpassen 😉

Binnenkort upload ik mijn sourcecode van 2 nieuwe projecten op google code:
http://code.google.com/p/sma-rt/
http://code.google.com/p/sma-spot/

Zou geschikt moeten zijn voor iedere SMA omvormer met bluetooth

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Misschien rare optie 😉

Voor €125,- heb je een android telefoon met wifi en bluetooth (of een oude 2de hands) Hier kun je een app opzetten die automatisch connectie maakt met de Sunny Beam omvormer en desgewenst de gegeven upload naar pvoutput.org.

Is dit al eens door jullie geprobeerd?

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Deze Android app heb ik nu op mijn smartphone: Sunny Solar Log

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.felixthepuddytat.SMASolarLog&hl=nl

Vanochtend kwam ik ook een gratis alternatief tegen. Deze moet ik nog even testen:Sunwatcher

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.sineta.sunwatcher&feature=also_installed#?t=W251bGwsMSwxLDEwNCwiZGUuc2luZXRhLnN1bndhdGNoZXIiXQ..

De uitdaging gaat worden dat na de omvormer ’s nachts IDLE staat en in de ochtend het systeem opstart, weer automatisch bluethooth connectie gemaakt kan worden met de Android.

Hier de site van http://pvoutput.org/

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Update:
De Android app “Sunny Solar Log” op mijn Andoid (boven versie 2.3) maakt moeiteloos contact bij het krieken van de dag met de omvormer via bluetooth.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.felixthepuddytat.SMASolarLog&hl=nl