Stoeien met Sunny Explorer

 Gepubliceerd door om 19:32  Raspberry Pi, Tools
mei 062012
 

Sorry, niet veel tijd om te bloggen vandaag. Naast het fietsen, de schouwburg (De Bende van de Korenwolf) ben ik vandaag nogmaals tevergeefs aan het stoeien geweest met de Sunny Explorer software. Dat is software waarmee je de data van een SMA Inverter (het apparaat dat de gelijkstroom die uit zonnepanelen komt omzet naar de wisselstroom die terug aan het lichtnet geleverd wordt) kunt uitlezen. Leuk, want dan kun je zien wat die panelen opleveren per dag, per maand, per jaar.

Minder leuk is dat het allemaal niet helemaal werkt. Mijn SMA 1600TL is inmiddels voorzien van een Bluetooth Piggyback (uitbreidingskaart die je niet zelf mag installeren, maar wel nodig hebt om draadloos verbinding te kunnen maken met de SMA 1600TL). De Sunny Explorer software ziet de kaart zonder problemen. De afgelopen twee dagen, sinds de kaart geïnstalleerd is, wordt ook netjes data bijgehouden. Die data kan ik zien in Sunny Explorer. Maar de export naar CSV werkt niet. Dat betekent dat ik de data niet uit het programma krijg.
Ik krijg geen foutmelding, maar er worden ook geen bestanden aangemaakt.
Ik heb het inmiddels op twee verschillende Windows 7 machines getest. In beide gevallen met de meest recente versie van de software (op dit moment versie 1.0.3.4). En in beide gevallen werkt het niet.

Balen dus. Ook onhandig is dat ik testwerk alleen kan doen als de zon schijnt. ’s Avonds schakelt de omvormer namelijk automatisch uit. Praktisch, hij hoeft niet aan te staan als er geen zon is en geen energie opgewekt wordt, maar onhandig als je aan het debuggen bent.

[update 24-8-2012] Het heeft even geduurd, maar inmiddels is het toch gelukt om e.e.a. op basis van een Raspberry Pi aan de praat te krijgen. Zie deze pagina voor een overzicht van de uitleg.

Deel dit bericht:

  13 reacties aan “Stoeien met Sunny Explorer”

Reacties (12) Trackbacks (1)
 1. Ik heb precies hetzelfde probleem. Met de Sunny Explorer kan ik wel realtime gegevens zien, maar exporteren, ho maar!
  Ik ben bezig om de gegevens in een database op te slaan met behulp van het google code project sma-bluetooth, maar ook daarin is de 1600TL (nog) niet ondersteund.

  • Nee, dat was eigenlijk ook één van de redenen waarom ik de export nodig had: om met een sniffer proberen te achterhalen wat de voor sma-bluetooth applicatie benodigde codes zijn. De SMA support via mail zegt dat het aan Windows 7 64 bits ligt en dat het in de volgende versie opgelost zou moeten zijn, maar dat ze niet weten wanneer die versie komt.

   Wel prettig om te horen dat ik niet de enige ben, want in de SMA-fora kon ik er niets over vinden.

   • Wij zitten dus in hetzelfde schuitje. Als ik nog ergens tijd en de XP cd vind, dan zal ik nog eens de codes achterhalen. Ik gebruik nu de codes van de 2100TL. Die geven geen segmentation faults, maar het klopt niet helemaal. To be continued:

   • Inmiddels heb ik ook met Windows XP getest, maar ook dat werkt niet. Dat heb ik gemeld aan SMA-support. Zij gaven aan dat het met de nieuwe versie opgelost gaat worden. Ze kunnen echter niet aangeven wanneer die versie uitkomt.
    Vanaf de command line uitvoeren biedt ook geen soelaas. Linux is tot nu toe de beste oplossing. Ik heb sowieso een servertje draaien, dus dat is geen probleem.

   • Voor het sniffen heb ik uiteindelijk gewoon Sunny Explorer gebruikt. Het bleek namelijk dat de benodigde codes ook voorbij kwamen als je het programma zelf via de normale interface de data op laat halen.

 2. Heb je de export ook geprobeerd via de command line?
  sunnyexplorer.exe C:\Users\user\Documents\SMA\Sunny Explorer\mysolar.sxp” -userlevel user -password 0000 -exportdir c:\downloads\sma-export -exportrange 20120801-20120831 -export energy5min
  De foldernamen en password natuurlijk aanpassen 😉

  Binnenkort upload ik mijn sourcecode van 2 nieuwe projecten op google code:
  http://code.google.com/p/sma-rt/
  http://code.google.com/p/sma-spot/

  Zou geschikt moeten zijn voor iedere SMA omvormer met bluetooth

 3. Misschien rare optie 😉

  Voor €125,- heb je een android telefoon met wifi en bluetooth (of een oude 2de hands) Hier kun je een app opzetten die automatisch connectie maakt met de Sunny Beam omvormer en desgewenst de gegeven upload naar pvoutput.org.

  Is dit al eens door jullie geprobeerd?

 4. Deze Android app heb ik nu op mijn smartphone: Sunny Solar Log

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.felixthepuddytat.SMASolarLog&hl=nl

  Vanochtend kwam ik ook een gratis alternatief tegen. Deze moet ik nog even testen:Sunwatcher

  https://play.google.com/store/apps/details?id=de.sineta.sunwatcher&feature=also_installed#?t=W251bGwsMSwxLDEwNCwiZGUuc2luZXRhLnN1bndhdGNoZXIiXQ..

  De uitdaging gaat worden dat na de omvormer ’s nachts IDLE staat en in de ochtend het systeem opstart, weer automatisch bluethooth connectie gemaakt kan worden met de Android.

  Hier de site van http://pvoutput.org/

 5. Update:
  De Android app “Sunny Solar Log” op mijn Andoid (boven versie 2.3) maakt moeiteloos contact bij het krieken van de dag met de omvormer via bluetooth.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.felixthepuddytat.SMASolarLog&hl=nl

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.