Wordt het een iPad 3 of toch…. #2

ipad3 Komende nacht is het zover. Om 00:00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag, gaan een heleboel winkels in Nederland (tijdelijk) open om te starten met de verkoop van de nieuwe iPad / de iPad 3 / de iPad. Ook in Eindhoven, voor mij een half uurtje rijden met de auto.

Zoals ik eerder al schreef, was ik er al een tijd vanuit gegaan dat ik de iPad 3 zou kopen zodra hij beschikbaar zou komen. En dat zou dus vannacht zijn. Op zich een ideaal moment ook nog, zo middernacht. Er zijn meerdere winkels in Eindhoven die dan even open gaan (Amac, Mediamarkt, Dixons), de kans op het kunnen kopen van een exemplaar is dus redelijk groot. Je hoeft er geen vrij voor te nemen, je mist hoogstens een paar uurtjes slaap.

Dus, sta ik komende nacht in Eindhoven in de rij?

Toen de iPad 3 aangekondigd werd, zei ik “ik heb hem niet nodig, maar ik weet dat ik hem wil, dus waarom zou ik het aanschaffen dan uitstellen?”. Die uitspraak maakt eigenlijk elke rationele redenatie daarna moeilijk. Maar ik doe het toch.

Waarom een iPad 3 kopen?
Heel simpel: de iPad 3 is de hotste gadget die er op dit moment te krijgen is. Er zijn enorm veel mensen (er werden er alleen afgelopen weekend al 3 miljoen van verkocht) die er een kopen. Hij zorgt er dus automatisch voor dat elke voorgaande iPad ouderwets gaat lijken.
Ik hou van gadgets, ik wil ze testen, uitproberen, mensen kunnen uitleggen hoe ze er mee kunnen werken, en ik wil ze ook gewoon gebruik voor dagelijkse zaken.

Waarom geen iPad 3 kopen?
Omdat in de VS de iPad 3 al een weekje beschikbaar is, heb ik de nodige verhalen en berichten voorbij zien komen. De meeste zijn heel enthousiast.

1) beter beeldscherm
De iPad 3 heeft 2048 x 1536 pixels in plaats van de 1024 x 768 pixels van de iPad 2. In de advertenties doet Apple voorkomen alsof het scherm van de iPad 2 heel blokkerig was. En dat ik daarom die hogere resolutie nodig heb. Anderen wijzen erop dat iPhone apps (dus die niet geoptimaliseerd zijn voor de iPad) veel beter uitzien op de iPad 3. Maar ik wil helemaal geen iPhone apps draaien op mijn iPad. En zo blokkerig vond ik het beeld van de iPad 2 helemaal niet.

2) betere camera
De iPad 3 heeft eindelijk een goede camera. Eentje waarmee je HD video kunt maken en goede foto’s. Weet je wel hoe dom het er uit ziet als iemand met een iPad foto’s maakt? Ik heb een iPhone 4S. Die is veel kleiner en maakt ook HD video-opnames en prima foto’s met zijn 8-megapixel camera (de iPad 3 heeft een 5-megapixel camera). Ik kan de video’s en foto’s probleemloos overzetten naar de iPad 2 om ze daar te bewerken als ik meer wil dan even wat bijsnijden voordat ik ze upload.

3) Sneller internet
Zoals eerder deze week aangegeven, hebben we hier in Europa niets aan de 4G capaciteiten van de iPad 3. Ook niet als er straks experimentele of commerciële 4G aanbieders gaan komen. En de Wifi-voorzieningen in de iPad 3 zijn gelijk aan die van de iPad 2.

4) Snellere processor
De iPad 3 heeft wel een snellere processor nodig dan de iPad 2 want er moet veel meer beeldscherm aangestuurd worden. Maar ik gebruik de iPad 2 niet voor het spelen van grafisch interessante spellen, dus dat voordeel haal ik er niet uit. En al die kracht heeft tot gevolg dat de iPad 3 een veel grotere accu nodig heeft, daardoor iets dikker en iets zwaarder wordt. En belangrijker: langer nodig heeft om op te laden.

Het is allemaal de schuld van de iPad 2
Eigenlijk moet ik er dus gewoon heel erg van balen dat mijn werkgever me een paar weken geleden een iPad 2 ter beschikking gesteld heeft. Want met een iPad 1 is de keuze heel eenvoudig. Maar met een iPad 2 zie ik gewoon, rationeel, geen enkele reden om in de rij te gaan staan komende nacht.

Daar komt nog bij dat het in mijn geval dan om best een aanzienlijke hoeveelheid eigen geld gaat. Er staan nog geen prijzen in Euro’s online, maar als ik even uit ga van de gebruikelijke 1 dollar = 1 euro vergelijking en naar de prijzen op de VS website kijk. Dan wil ik sowieso weer een iPad met Wifi + 3G (of 4G zo je wilt), want ik gebruik hem veel in de trein en tethering met een iPhone is me dan teveel gedoe. Dan moet het er ook een worden met 32GB omdat ik hem dan nog meer dan eerst voor video zou moeten gebruiken om het zinvol te houden (en 16GB blijkt ook nu van tijd tot tijd best krap). Voeg daar een Smartcover aan toe en ik zit op $768,- oftewel waarschijnlijk €768,- voor de door mij gewenste iPad 3.
Ik zou daar ongeveer €200,- vanaf kunnen halen door voor 16GB en Wifi-only te gaan. Maar dan lever ik functionaliteit in die ik belangrijker vind dan het betere scherm.

[update 23-3-2012] De correcte prijs staat nu ook online: het zou €737,99 zijn voor een 32GB zwarte iPad 3 met Wifi en 3G + Polyurethaan smartcover. €100,- minder voor het model met 16GB en €518 voor het goedkoopste model met smartcover.

Helaas, mijn hoofd gaat het weer eens winnen van mijn hart. Geen iPad 3 dus voor mij komende nacht.

p.s. Ik snap inderdaad dat dit een heel onverstandige blogpost is. Want de kans dat ik mijn werkgever nu ooit nog kan overtuigen van het feit dat ik een iPad 3 nodig heb is hiermee inderdaad wel verkeken. Maar gelukkig komt er volgend jaar weer een iPad 4 uit. En de upgrade van de Macbook Pro die voor april verwacht wordt, ziet er ook interessant uit. Dus er blijft nog meer dan genoeg om van te smullen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
11 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Selectie: Wordt het een #iPad 3 of toch…. #2 http://t.co/z5knn2yx #itouch

Sjeltur
10 jaren geleden

Tja…, wat een afweging uh…? 😉
Maar ik ga vanochtend dus wel even in de rij staan ( hoop, redelijk vooraan), voor de 32gb, kleur moet nog worden bepaald. 3G ga ik wel via tethering doen (komt zelden voor).

Misschien dat je je nog bedenkt?

trackback
10 jaren geleden

Wordt het een iPad 3 of toch…. #2 http://t.co/mh5mOm0C

Florina
10 jaren geleden

Vind je’t goed als ik wél een iPad 3 aanschaf? Maar ik heb er nog geen. Dat is het verschil 🙂

Patrice Plet
10 jaren geleden

Of….. (daar heb je me weer) een Android tablet! Een leuke vergelijking tussen de Prime en Ipad 3 is hier te vinden: http://www.phonearena.com/reviews/Apple-iPad-3-vs-Asus-Transformer-Prime_id2981
(Mijn) conclusie: heb je kinderen; neem de Ipad 3 (meer spelletjes verkrijgbaar). Gebruik je een tablet meer zakelijk (Internettten, nieuws lezen, bestanden bewerken, etc.); neem de Transformer Prime.

Patrice Plet
10 jaren geleden
Reageer op  Patrice Plet

Naast het hebben van een (betere?) tablet ook 5 redenen waarom de Transformer Prime je laptop kan vervangen (behalve als je zware video of foto applicaties wil draaien natuurlijk) http://www.pcworld.com/businesscenter/article/246056/five_reasons_the_transformer_prime_can_replace_your_laptop.html#tk.mod_stln

Willem
Willem
10 jaren geleden

Voor mij ook geen iPad3. Ik ben het helemaal met je analyse eens. De iPad2 is prima vooralsnog. Ik heb Apple TV genomen. De combinatie van iPhone 4s en iPad met HD TV werkt prima. Ik ben benieuwd of Apple TV ook voor opleidingsdoeleinden zal worden gebruikt. Ik zie veel mogelijkheden zowel voor de leerling als docent.

Patrice Plet
10 jaren geleden

Wat vind je van de nieuwe Macbook pro? http://thenextweb.com/apple/2012/06/11/everything-that-apple-announced-today-at-wwdc/
Eindelijk een HDMI aansluiting, mooie vormgeving, mooie hoge resolutie scherm (2880×1800!). Alleen kost hij slechts 2200 USD. Iets te veel van het goede. Ik denk toch dat ik voor combi Asus Prime Infinity ga en Ultrabook (kosten samen ongeveer hetzelfde)