Workshop Auteursrecht – 7-2-2012

 Gepubliceerd door om 21:47  Presentatie
feb 072012
 


Vandaag heb ik bij Fontys Hogeschool HRM en Psychology een workshop over auteursrecht verzorgd. Ik verzorg deze workshop de komende tijd in ieder geval nog twee keer voor andere groepen van de hogeschool, vandaag was de eerste keer. Het was dus ook even kijken hoe e.e.a. in de beschikbare tijd (1,5 uur) zou passen. Zoals zo vaak had ik, ook omdat we tussendoor voldoende te discussiëren hadden meer dan genoeg om de tijd mee te vullen.

Ik heb de stemkastjes gebruikt om bij de start zichtbaar te maken wie er was en waarom voor hen enige kennis over auteursrecht relevant was, om in een tweede deel te inventariseren was ze al wisten (de vragen daar zorgden al voor veel discussie) en op het einde om te evalueren.

Deel dit bericht:

  12 reacties aan “Workshop Auteursrecht – 7-2-2012”

 1. Duidelijke presentatie, Pierre! Ik pak zelf bij mijn (kortere) presentaties over licenties ook expliciet de betaalde licenties mee waar onderwijsinstellingen, meestal via hun bibliotheken, over beschikken. Academia of de trainingsvideo’s van TFC/VideoArts voor video en natuurlijk databanken met full text artikelen waarvan de meerderheid van de licentieovereenkomsten voorziet in gebruik in een ELO.

  Het idee dat content die men op internet, of nog erger via de computer in het algemeen, vindt vrijelijk mag (her)gebruiken in hun onderwijs is echter zeer diepgeworteld. Het kon nog wel eens vaker dan 3x worden dat je deze presentatie mag houden 🙂

  • Verwijzen naar die databanken is een goede tip. Dat lijstje met links heb ik er nu niet in zitten.

   Enige probleem bij de workshop nu was eigenlijk dat we, door de vragen die de docenten stelden, vaak ook de grijze gebieden en de “het hangt er een beetje vanaf” richting op gingen. Een paar van de aanwezigen vonden dat moeilijk en hadden gehoopt alleen heel duidelijke “dit mag altijd wel en dit mag altijd niet” antwoorden te krijgen.

 2. Heb onlangs een presentatie van Arnoud Engelfriet mogen bijwonenm maar volgens mij ga jij hem nu naar de troon steken! 🙂
  Heel zinvol om zoiets te doen!
  Moet je eerlijk bekennen dat ik op sommige vragen niet het juiste antwoord zou weten…

  • Nee hoor, ik ben een leek die zich wat meer in de materie verdiept heeft. Meer niet. Ik leer veel van de berichten bij Arnoud, omgekeerd weet ik zeker dat Arnoud bij mij nooit een bericht over auteursrecht gelezen heeft waarvan hij dacht “oh, zit dat zo, dat wist ik niet”.
   Is ook niet erg hoor, heb ook niet de ambitie om hem naar de troon te steken. Ik ben al lang blij dat hij zo veel van zijn kennis deelt. 🙂

 3. Voor wie het verhaal hierboven te lang is, is dit wellicht een handigere samenvatting (let wel op dat “fair use” geen concept is dat in Nederland in de auteurswet is opgenomen).

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.