Prijzen opslag weer aan het dalen

SATA II WD WD20EARX 64MB GREEN Het is met harde schijf ruimte net zo als met kastruimte in huis: je kunt er nog zoveel van hebben, het loopt vanzelf vol. Maar in tegenstelling tot kastruimte was het tot nu toe altijd zo dat je harde schijf ruimte relatief gemakkelijk kon uitbreiden. De prijzen van opslag daalde namelijk al jaren redelijk hard.

Tot afgelopen oktober, toen in Thailand ernstige overstromingen plaats vonden en een aantal producenten van harde schijven hun fabrieken moesten sluiten. Toen schoten de prijzen van harde schijven flink omhoog. Soms werden prijzen twee tot drie keer zo hoog.

En dat is nu nog te merken, ook (uiteraard) als je kijkt naar de prijzen van opslag die je rechtstreeks aan je netwerk hangt. Ik was zelf aan het kijken naar (o.a.) de Synology DS411j en omdat ik mijn vorige Synology ook bij hen gekocht had (ze toen snel leverden en ook snel een schijf vervingen toen hij stuk was), keek ik weer bij mobile-harddisk.nl.
Daar kost de Synology DS411j met 4 x 2000GB (1860GiB) SATAII WD WD20EARX 64MB GREEN harde schijven nu €773,- en met 4 x 3000GB (2793GiB) SATA II WD WD30EZRX 64MB GP harde schijven een slordige €983,-
SATA II WD WD30EZRX 64MB GP
In de twee grafieken hier in het bericht kun je het prijsverloop van beide harde schijven zien zoals die door Tweakers.net geregistreerd zijn (klik even op de links hierboven voor de live Tweakers pagina).
De schijven van 2TB zaten half september 2011 nog iets onder de €75,- per stuk en moeten nu nog steeds zo’n €115,- kosten. De schijven van 3TB waren zo’n €125,- en nu nog steeds gemiddeld bijna €200,- al zie je dat de minimum prijs in beide gevallen nog een stuk lager ligt. Dat is sowieso een opvallend gegeven: de marge tussen gemiddelde prijs en minimum prijs nam flink toe in die maanden. Het lijkt er op alsof een aantal leveranciers het zekere voor het onzekere hebben genomen bij het verhogen van de prijzen, terwijl de andere leveranciers langzamer in de stijging mee gingen.

Het goede nieuws is dus dat de prijzen weer aan het dalen zijn. Maar nog niet tot op het niveau van september 2011. En een verschil van €50,- per schijf voor de 3TB schijven betekent toch nog gewoon €200,- verschil op zo’n Synology met 4 schijven er in. Dat wordt dus toch eerst nog even kijken waar ik wat ruimte kan creëren in mijn “kast” en dan over een paar maanden nog maar eens kijken naar de prijzen van deze opslagmonsters.

p.s. Ja, het is inderdaad best een grote stap omhoog, van 2x750GB (als RAID 1 dus effectief maar 750GB ruimte) in mijn huidige Synology naar 4x3TB (als RAID 5 hou je dan 9TB over). Maar als ik kijk in welk tempo mijn opslag nu vol loopt met zelf gemaakte video’s in Full HD kwaliteit en het feit dat ik harde schijven in RAID opstelling nou eenmaal praktischer vind dan DVDtjes branden van 4GB per stuk, dan is het een stuk logischer.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Prijzen opslag weer aan het dalen http://t.co/z5zVjJmY

jordy
jordy
11 jaren geleden

Ik heb zelf vorige week de DS411 gekocht maar bewust maar 3 harde schijven ingebouwd. Ik heb de 2gb schijven gebruikt die je hierboven beschrijft. Ik ben erg tevreden en het werkt heel simpel. Helemaal makkelijk dat je je bestanden, muziek en video ook op externe locaties kan benaderen. Ik heb hiervoor geen NAS gehad, maar tot nu toe werkt het allemaal prima. Ik ben nog wel bezig om alle “extra” mogelijkheden te bekijken (daarmee bedoel ik naast de redenen waarvoor ik hem kocht). Super apparaat!

Patrice Plet
11 jaren geleden

Ik kijk voor Synology nog steeds uit naar de functionaliteit om (’s nachts) te connecten en te synchroniseren met externe cloud. Zoals Mozy, Google docs, Skydrive, Boxnet, etc.