Tablet voor een Office gebruikende Student

Via Twitter kreeg ik afgelopen nacht een goede vraag: “Welke tablet kopen voor student als je geen iPad wilt en op PC veel Microsoft Office gebruikt?“.

Nou wil ik die vraag wel net een klein beetje breder trekken en niet bij voorbaat de iPad uitsluiten. Want per saldo maakt het namelijk niet uit voor het advies dat ik zou geven (let op: Zulke adviezen zijn 100% onder voorbehoud en op basis van wat ik op dit moment weet en vind!).

iPad
Om te beginnen: ik ben zeer tevreden met mijn iPad, ook al is het ‘maar’ een iPad 1. Het ding heeft een uitstekende accu, ik kan er de hele dag door gebruik van maken zonder op zoek te hoeven naar een stopcontact. Ik heb een 3G verbinding in de trein, kan mailen, documenten lezen, aantekeningen maken. Kortom, ik zou niet meer zonder willen.

Maar…Er zijn ook punten waarop de iPad niet zo heel sterk is. Ik heb hem nu een paar keer meegenomen als enige apparaat tijdens een conferentie. En het typen van blogposts waarbij je foto’s, tekst, verwijzingen naar andere websites combineert, dat gaat toch niet echt zo heel lekker. Zeker niet zo snel als op een apparaat met een ‘echt’ toetsenbord. Niet alleen vanwege het sneller kunnen typen op een toetsenbord waarbij je de toetsen voelt, maar ook omdat je maar een relatief klein stuk scherm over houdt als het onscreen toetsenbord zichtbaar is. En het schakelen tussen browser en blogtool voor het selecteren en kopiëren van links etc. gaat snel vervelen.

Een andere plek waar ik mijn iPad vaak gebruik is tijdens overleggen, bijvoorbeeld rond mijn promotie. Daarbij bespreken we altijd wel een of meerdere documenten. Die maak ik in Word, maar bekijken van Word-documenten op een iPad is niet altijd een succes. Ik heb Documents To Go geïnstalleerd staan maar het komt gewoon té vaak voor dat bij de conversie bestaande tabellen of bestaande opmaak verloren gaat. En dat wil je nou eenmaal niet als je documenten bespreekt en je wilt kunnen aangeven waar je nog zaken wilt aanpassen.
De workaround die ik nu gebruik is dat ik de documenten vooraf even naar PDF converteer zodat ze wél prima te lezen zijn op mijn iPad. Maar ideaal is het niet.

Ik heb op dit moment nog geen applicatie voor de iPad gevonden die écht dicht genoeg de functionaliteiten van Word benadert om bruikbaar te zijn. Ik gebruik EndNote voor literatuurverwijzingen, tabellen met specifieke opmaak in artikelen, voetnoten, het moet gewoon allemaal blijven werken. En dat lukt nog niet.

Windows 7 tablet
Er gaat niets boven het origineel. Het eerste alternatief waar ik daarom naar op zoek ging was een Tablet met Windows 7. Immers, dan kun je gewoon Office installeren en heb je 100% compatibiliteit. De keuze is niet erg groot, waarschijnlijk ook simpelweg omdat Windows 7 nooit gemaakt is om op een Tablet te draaien. Ja, wel op een Tablet PC, maar Windows 7 bevat nog té veel interface-onderdelen die uit gaan van gebruik met behulp van een muis en toetsenbord.

Hierboven zie je een review van de Acer Iconia W500 32GB, een Windows 7 tablet die nog maar beperkt leverbaar is voor zo’n 500 euro exclusief het optionele dock.
Het is dus mogelijk, maar het lijkt niet aan te raden.

Windows 8 tablet
In tegenstelling tot Windows 7 zou Windows 8 wél geschikt moeten zijn voor zowel tablets als desktops.

Of dat daadwerkelijk zo gaat zien moeten we nog even afwachten. Ik heb geen redenen om te verwachten dat het niet gaat werken, maar het zal afhankelijk zijn van een combinatie van hardware en software. Microsoft zal er voor moeten zorgen dat de interface én de applicaties echt geschikt zijn voor bediening met je vingers (vergt dus ook werk van ontwikkelaars) en de hardwareleveranciers zullen in staat moeten zijn om een lichtgewicht tablet te produceren die snel genoeg is én een hele dag op een accu kan werken. Niet iets wat bij besturingssystemen van Microsoft persé gemakkelijk is.
Voor nu dus nog geen optie.

Asus Eee Pad Transformer
De grote hoeveelheid voor 2011 aangekondigde Android tablets hebben niet echt aan de hoog gespannen verwachtingen kunnen voldoen. De Asus Eee Pad Transformer lijkt een van de weinige te zijn die wél succesvol verkoopt.

Ik heb er zelf nog niet uitgebreid mee kunnen spelen, maar voor zover ik de reviews en reacties van eigenaren mag geloven is het een prima combinatie van twee werelden. De tablet werkt goed en gecombineerd met het toetsenbord beschik je niet alleen over nóg meer accuduur, maar ook over een goed toetsenbord, sneltoetsen en een touchpad.
De Transformer wordt geleverd met Polaris Office 3.0. Ik zou er heel graag zelf wat tests mee willen uitvoeren, maar afgaande op de beschrijving zal ook hier de conversie niet altijd perfect plaats vinden.

HP EliteBook 2760p Tablet PC
Goed, wat dan als we het idee van een “tablet only” oplossing even los laten? Ik ben al een paar jaar tevreden gebruiker van een Compaq Elitebook 2710p. Het was een van de eerste modellen uit de serie en beschikte alleen over een display dat met een stylus te bedienen was. Indertijd uitgeleverd met Windows Vista, draai ik er nu Windows 7 op.
De EliteBook 2760p is een aantal generaties verder en beschikt over een scherm dat zowel met je vingers en stylus te bedienen, er is een touchpad en scrollwiel toegevoegd zonder dat het apparaat veel zwaarder geworden is.
Let wel, het is geen tablet zoals een iPad of de Transformer (zonder toetsenbord), 1,8kg en een vast toetsenbord maakt het allemaal wat zwaarder en logger, maar je draait wel Windows 7.
De normale accuduur is maar 5-6 uur (al houdt die van mij dat na 3 jaar echt niet vol) tenzij je extra geld uitgeeft voor een extra accuplaat die je onder aan de tabletPC vast maakt.

Het is daarnaast een TabletPC die op de zakelijke markt gericht is en met ongeveer 1.500 euro voor het model zonder extra accu is hij niet goedkoop.
Daar staat wel tegenover dat het een laptop is waar je gerust je dagelijks systeem van kunt maken.

Macbook Air
Een andere optie is om te kiezen voor een systeem dat licht is, compact maar krachtig genoeg en dat een lange accuduur heeft, maar waarbij je geen beschikking hebt over een touchscreen.
In zo’n geval zou ik serieus kijken naar de nieuwe Apple Macbook Air. Voor iets meer dan 1.100 euro beschik je dan over een prachtige 11 inch ‘netbook’.

http://www.youtube.com/watch?v=3_llM6AwgDM

Voeg daar een iPad 2 aan toe en je hebt, voor hetzelfde bedrag als de HP Elitebook een combinatie van twee apparaten die elk een deel van de functionaliteit voor hun rekening nemen.
De Macbook Air beschikt desgewenst over een Office-versie die door Microsoft geleverd en onderhouden wordt, een betere garantie voor uitwisselbaarheid kun je dus niet hebben en de iPad 2 is gewoon een echte tablet. Desgewenst kun je ook kiezen voor een combo Macbook Air en Transformer (zonder dock in dat geval), maar ik zou in dat geval kiezen voor de Air + iPad combinatie omdat je mag verwachten dat die beter op elkaar aansluiten omdat ze van dezelfde leverancier komen.

Samenvattend
Helaas, weer niet één optie of één advies. Probleem is gewoon dat ik van mening ben dat je op dit moment (nog) niet 100% tablet-only kunt werken. Zoals gezegd, ik heb het een aantal keer geprobeerd als ik (voor meerdere dagen) naar conferenties ging. En het is niet ideaal. Als je ’s ochtends snel mails weg wilt werken, dan is een laptop nou eenmaal prettiger. Wil je écht een complex document maken, dan kom je met iOS en Android niet zo ver als met Mac OSX of met Windows 7. Dat zal over 2-3 jaar vast anders zijn, maar nu zou ik aanraden om te kijken naar een combinatie zoals bij de Mac + iPad.
Wil je (ruim) onder de 1.000 euro blijven en hoef je geen heel complexe documenten te kunnen bewerken, kijk dan ook eens naar de Transformer.

p.s. Waarom nou een plaatje van de Elitebook bij dit bericht? Nou voornamelijk omdat de Elitebook er al was voordat we aan al dit tablet geweld, veroorzaakt door de iPad, begonnen. En daarom vond ik dat hij het wel verdiende om daar te staan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] Tablet voor een Office gebruikende Student » ICT & Onderwijs BLOG […]

Hans Steeman
Hans Steeman
12 jaren geleden

Voor de Netwerkschool in Boxmeer ( Nijmegen) gaan we mogelijk binnenkort starten met een project met de nieuwe Dell tablets. 4 voor studenten, 2 voor docenten, gekoppeld aan een ervaringen blog, opdrachten voor gebruikers etc. Intresse? Neem contact op!

trackback
12 jaren geleden

[…] Tablet voor een Office gebruikende Student » ICT & Onderwijs BLOG […]

Patrice Plet
12 jaren geleden

Ben voor een vriend op zoek geweest naar een soortgelijke oplossing. Hij is nu gebruiker van de ipad 1, maar wilde echt Powerpoints kunnen maken. Moest daarnaast licht en portable zijn met lange accuduur. Waarschijnlijk gaat hij voor een MS windows 7 netbook of notebook voor ong. 3-600 euro.Nadeel is toch de beperkte accuduur van ong. 6 uur.
Ik, als zeer tevreden Transformer gebruiker, zou gaan voor de Tranformer Prime die begin januari uitkomt. Polaris office zal de conversie niet altijd 100% doen, maar zeker goed genoeg om documenten te bewerken.

Patrice Plet
12 jaren geleden

Er is een nieuwe versie van QuickOffice (voor Android) uit, met ondersteuning voor MS Office 10. Ik heb nog geen reviews gelezen, maar belooft weer betere compatibiliteit:
http://androidcommunity.com/quickoffice-pro-updates-to-version-5-includes-office-2010-support-20111122/

Patrice Plet
12 jaren geleden

Naast Polaris Office (standaard geinstalleerd op de Asus Transformer) zijn er nog andere office applicaties zoals: Documents To Go, OfficeSuite Pro, Quickoffice Pro, Smart Office and ThinkFree Office Mobile.

Ik heb drie recente reviews gevonden:
http://www.computerworld.com/s/article/9221211/5_office_suites_for_Android_phones?taxonomyId=18
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/235744/the_best_office_alternatives_for_android_tablets.html
http://www.techrepublic.com/blog/tablets/office-suite-alternatives-for-android-tablets/334?tag=content;siu-container

Conclusie is denk ik (zoals je al zei): verwacht geen wonderen, maar je komt wel een heel eind. Als je echt complexe documenten wilt bewerken, kom je uit op Windows 7 of Mac.

trackback
12 jaren geleden

[…] Tablet voor een Office gebruikende Student » ICT & Onderwijs BLOG […]