Freecom ToughDrive opschonen en formatteren

Ik heb gebruik gemaakt van de optie om via SURFspot.nl een Freecom ToughDrive aan te schaffen. Voor €49,- krijg je dan een compacte 2,5″ externe harde schijf met ingebouwde USB-aansluiting die tegen een stootje zou moeten kunnen. Op moment van schrijven hebben ze er volgens de actiepagina nog 100 stuks voor die prijs en de actie loopt nog uiterlijk tot/met 29 juni 2011.

Freecom wil er voor zorgen dat je de data op de schijf gemakkelijk kunt beveiligen. En dat is op zich heel mooi. Ze hebben de software daarvoor al op de schijf geïnstalleerd. Als je hem aansluit dan krijg je niet alleen de schijf te zien maar ook iets dat zich als CD voordoet en waar de benodigde software op staat. Maar ik had geen behoefte aan die software en wilde die er dus vanaf hebben.
Dat blijkt gelukkig gewoon te kunnen, maar je moet er wel even een programma voor downloaden. Dat programma kun je op deze website vinden.

Je moet het onder Windows 7 wel als administrator uitvoeren, anders krijg je de melding dat de schijf niet gevonden wordt. Mocht je de harde schijf overigens later een keer willen formateren, dan zul je ontdekken dat Windows 7 standaard niet meer de optie biedt om de schijf dan weer als FAT32 te formatteren. Mocht je dat nou juist wel willen, dan kun je hier een programma downloaden waarmee dat kan.

Balen is dat, hoewel de website zegt dat dit de “de meest milieuvriendelijke harde schijf” vanwege het lage stroomverbruik, het toch te veel is voor mijn Zolid router. Die herkent de schijf niet, ondanks dat hij met FAT32 geformatteerd is. De Zolid router herkent wel grotere harde schijven die wel voorzien zijn van eigen voeding, dus het is niet een kwestie van problemen met de omvang.

Ik krijg er overigens niet voor betaald om je op de Freecom actie te wijzen, ik wilde zelf even een bericht hebben met links naar de twee tools.