EchoSystem 4.0 van Echo360 komt er aan!

Echo360 on Android and iOS Ik heb zojuist de opname van het webinar zitten kijken dat Echo360 gisteren organiseerde over SafeCapture HD en EchoSystem versie 4. Ik vind het nog steeds apart dat ze die webinars niet via hun eigen systeem kunnen verzorgen, wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan de collega’s bij Sonic Foundy, maar goed, het was na te kijken en inhoudelijk zeker de moeite waard. Versie 4 brengt namelijk een aantal features die zeer de moeite waard zijn.

Het verhaal begon met uitleg over de SafeCapture HD, de nieuwe capture appliance die beschikbaar komt. Die is in staat om op beide ingangspoorten video tot 1080p of DVI/VGA input tot 1920×1200 te capturen met 30 frames per seconde. Beide poorten zijn identiek. Of dat ook betekent dat er echt geen verschil meer zal zijn tijdens het capturen weet ik nog niet helemaal zeker. Maar het zou zoals ik het nu begrijp ook betekenen dat je bijvoorbeeld filmpjes in een presentatie (bijvoorbeeld van YouTube) nu zonder problemen zou moeten kunnen capturen. Ik zal het niet kunnen testen omdat voor ons in ieder geval niet voorzien is dat we ons huidig apparaat inwisselen.

Ook aan de serverkant is er echter het nodige gewijzigd en EchoSystem versie 4 is ook met de ‘oude’ capture-appliances te gebruiken. Nieuw is het feit dat je het beheer nu kunt splitsen. Als je dus meerdere opleidingen of afdelingen hebt die samen een server delen, dan kun je het beheer van recorders, gebruikersrollen, rechten etc. van elkaar scheiden. Hebben wij zelf nu niet nodig, maar voor een bredere uitrol moet je dat gewoon in huis hebben als systeem.

Daarnaast introduceren ze het “EchoCenter”. Dat is een pagina voor docenten en studenten waarbij de docent meteen de statistieken per opname binnen een module/vak kan zien, toegang heeft tot alle opnames binnen dat vak, kan zien welke opname gepland staat en kan zien welke discussies er rond opnames binnen een vak lopen. Studenten zien dat ook, maar zonder de detailstatistieken.
Dat EchoCenter kun je embedden in een pagina, dus kan het ook bij een vak in de leeromgeving ingevoegd worden zodat studenten en docenten ook via die weg snel toegang hebben tot de opnames en informatie.

In de player in de browser kunnen docenten en studenten bookmarks met notities toevoegen aan opnames. Die zijn dan alleen voor hen zichtbaar. De opmerkingen zijn te exporteren naar PDF.
Daarnaast kunnen ze participeren in publieke discussies die dan automatisch ook gekoppeld worden aan de tijdcodes in de opname. Authenticatie gaat via LDAP, voor Blackboard is er al een koppeling aanwezig, voor Moodle staat hij op de planning.

En last, but not least: EchoSystem 4.0 heeft ondersteuning voor iPhone / iPad en Android. Er is geen applicatie nodig om te installeren, je gaat gewoon naar dezelfde URL als in de browser. Je kunt het nu al uitproberen. Als je naar deze url gaat met je browser, dan krijg je de Flash versie. Doe je dat op je mobiel apparaat, dan krijg je de mobiele versie. De interface is nog wat uitgekleder en niet alle opties zijn mobiel beschikbaar. Zo heb je nog geen toegang tot de bookmarks en de notities.

Conclusie
De verschillende systemen voor het maken van opnames, zoals Presentations2Go, Mediasite, Recordingbox en ook Echo360 verschillen op details / features / aspecten van elkaar. De keuze voor een van de systemen is erg afhankelijk van je specifieke wensen. Ik mis nog steeds de optie om live te streamen. Dat kan Echo360 ook in versie 4.0 nog niet. Maar de overige nieuwe features zijn weer een mooie stap de juiste richting op.