Nederland versus de gevaarlijke koekjes?!

Koekjes voor Telenet Onze regering wil strengere regels rond cookies. Dat zijn kleine stukjes informatie die een website via je browser kan opslaan op je computer. Dat is handig, omdat de website dan eenvoudiger kan weten dat jij het bent als je de site weer bezoekt. Als je dan bijvoorbeeld bij een online winkel een boodschappenmandje had aangemaakt, dan kan de site dat boodschappenmandje ook weer vullen op basis van de informatie in zo’n cookie. Handig.

Maar het is ook handig voor de website eigenaren, of bedrijven als Google. Als ik namelijk Google advertenties op mijn website heb en een heleboel andere websites hebben ook die advertenties, en Google gebruikt cookies om jou ter herkennen, dan weet Google tamelijk goed welk van die andere sites jij nog meer bezocht hebt, en wanneer. Dat is fijn voor hen, want dan kunnen ze op basis daarvan het aanbod van advertenties nóg beter op jou aanpassen.
Daar is het nodige aan te doen. Je kunt je browser zeggen dat alle cookies (met uitzondering van cookies van sites die jij kiest) verwijderd moeten worden als je de browser sluit. Dan is het al een stuk moeilijker om je te volgen. Maar dat moet je dan wel instellen. En dat doet niet iedereen.

De Tweede Kamer wil nu (blijkbaar) bedrijven/websites gaan verplichten om toestemming te vragen voordat er cookies opgeslagen mogen worden.

Ze willen dus eigenlijk in een wet vastleggen dat websites verplicht worden om dat te doen wat je (bijvoorbeeld) in Internet Explorer zelf al kunt instellen (en vast in een aantal van de andere browsers, ik heb het even niet allemaal uitgeprobeerd). In Internet Explorer kun je al aangeven dat de browser je bij elk cookie vraagt of je die wel wilt opslaan.

Die optie staat nu standaard niet aan en zou dan straks verplicht worden. Het wachten is dan op de eerste plugin voor de verschillende browsers waarmee je standaard die toestemming kunt verlenen.
Want hoe vervelend het wellicht ook kan zijn dat Google het nodige over je te weten kan komen, het is nóg vervelender om steeds handmatig toestemming te moeten verlenen. Dat gaan consumenten (“gewone gebruikers”) niet willen.
Het lijkt me dan ook een onnodige maatregel die geen enkel effect zal hebben.

Daar komt bij dat zo’n wet dus ook voor sites als dit weblog zou gaan gelden. En dan moet ik dus voor WordPress, de Google advertenties, de teller onder aan de pagina en elke plugin die ik gebruik gaan uitzoeken of ze voldoen aan die regels. Want anders mag ik ze niet meer gebruiken.

Veel belangrijker vind ik wetgeving die beperken wat een bedrijf mag/kan doen met informatie die ze via cookies kunnen verzamelen. Ik vind het niet erg als het gewoon gebruikt wordt voor anonieme rapportages over gebruik. Zelfs niet erg als het “gewoon” gebruikt wordt om de advertenties minder irritant, maar juist op mij van toepassing te maken. Er zijn natuurlijk andere zaken van tracking die kwalijker zijn. Als ik een zoekopdracht naar een bepaalde ziekte uitvoer in Google, dan hoeft dat niet via een omweg bij mijn verzekeraar of werkgever terecht te komen. Daar zijn toch zoiets als de wet persoonsregistratie voor?

En hoe gaan we dit handhaven? Komt er weer een nieuw geldverslindend orgaan dat klachten van burger in behandeling gaat nemen en dan daar tegen op gaat treden? We zullen het allemaal zien, maar ik vrees dat het aan onze privacybescherming niet veel gaat verbeteren. Geld kosten gaat het wel.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roel
11 jaren geleden

Onze regering wil niet zoveel, zoals met zoveel wet- en regelgeving tegenwoordig gaat het om de implementatie van een Europese Richtlijn. Hoe die exact geimplementeerd moet gaan worden is het discussiepunt.

Voorgeschiedenis
Netkwesties schreef in april al een goed stuk over de cookie-problematiek: http://www.netkwesties.nl/366/vergaande-spraakverwarring-over.htm
De discussie nu gaat verder waar de eerdere discussie over een cookie-onderzoek van IViR en TNO stopte: http://blog.iusmentis.com/2011/03/22/marketingbranche-verslikt-zich-in-optas-cookierapport/
Interessant onderwerp, maar in dit geval moet je meenemen dat nu.nl generaliseert en geen onderscheidt maakt tussen de verschillende typen cookies.

Alleen Tracking cookies
Want, belangrijk, het gaat hier alleen over tracking cookies:

De cookies die u plaatst zijn vaak alleen maar nuttig voor de internetter. Zij onthouden wat er in het winkelmandje zit en zorgen dat de internetter ingelogd blijft op de website. Het zou onhandig zijn wanneer er ook voor deze cookies elke keer instemming gevraagd zou moeten worden. Vaak wordt gedacht dat de toestemming straks ook vereist is voor deze cookies. Maar gelukkig: dit hoeft nu niet, en zal in de toekomst ook niet moeten. De wetgever heeft namelijk een uitzondering gemaakt op het toestemmingsvereiste. De toestemming is niet nodig wanneer het uitsluitende doel van het plaatsen van het cookie is de verzending van communicatie over een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren (bijvoorbeeld bij internetbankieren of een chatmogelijkheid op de website) of de plaatsing van het cookie noodzakelijk is om de door de internetter gevraagde dienst (inloggen, winkelmandje vullen) te kunnen leveren.

Het valt dus allemaal best wel mee. De branches proberen te voorkomen dat er te harde juridische taal in de wet terecht komt, zodat hun werk niet teveel wordt bemoeilijkt. Dat zal ze vast wel lukken.

Roel
11 jaren geleden