Documentscanner voor een papierloos thuiskantoor

Het zal inmiddels al lang geen geheim meer zijn dat ik niet zo van papier hou. Geef mij iets op papier en ik raak het kwijt, laat het ergens liggen, kan het niet meer vinden en na een jaar gaat het in een doos mee met de lokale sportvereniging die het dan komt ophalen. Ik moet bekennen dat op mijn werk de hoeveelheid papier aardig aan het afnemen is, maar thuis nog lang niet. OfficiΓ«le documenten zoals polissen van verzekeringen, rekeningen / facturen, maandoverzichten van de meest uiteenlopende zaken. Ze komen heel vaak nog op papier. Niet van iedereen overigens, KPN, ING, UPC, T-Mobile sturen me al (bijna) geen papier meer. En dat is fijn. Maar het zou mooi zijn als ik dat voor de andere zaken ook zou kunnen doen.

Nou begrijp ik dat ik een aantal van die papieren tamelijk lang mΓ³et bewaren, dus meteen weg gooien is niet handig. Het is sowieso meestal wel handig om een elektronische kopie te hebben van documenten die je dan door de papierversnipperaar jaagt (ja, die heb ik wel al een paar jaar staan).
Op mijn werkplek in Eindhoven staat een stevig kopieerapparaat. Dat kan niet alleen kopiΓ«ren en printen, maar ook scannen. Gewoon stapeltje papieren erin leggen, je nummer invoeren en je krijgt een mooi PDF document (zwart/wit, dubbelzijdig indien gewenst) in je mailbox. Ideaal, maar niet iets om tijdens werktijd met je privΓ© documenten te doen, en het heen en weer sjouwen van een paar ordners is ook niet echt handig.

Ik heb hier een multifunctional staan, een printer/scanner combinatie. Maar die is niet echt geschikt voor wat grotere hoeveelheden scanwerk. Je wilt niet elk document dat je binnen krijgt handmatig verwerken/scannen, zeker niet als het dubbelzijdig is. Dus ging ik op zoek naar consumenten kwaliteit scanners met sheetfeeder en dubbelzijdige scanmogelijkheid. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat ik de enige zou zijn die zo’n apparaat voor thuis zou willen hebben.
De oogst valt tot nu toe een beetje tegen. Ik was namelijk niet van plan om meer dan 1000 euro voor zo’n scanner te betalen en een aantal van de modellen gingen daar toch al gauw overheen. Ik heb de lijst voorlopig beperkt tot een Xerox DocuMate 3220 (ongeveer 322 euro) of een Plustek SmartOffice PL 1530 (ongeveer 349 euro).

Het verwarrende in veel van de beschrijvingen vond ik de informatie over Simplex en Duplex scannen. Soms werd er gesproken over Duplex (dubbelzijdig) scannen, maar dan moest je eerste de ene kant van de vellen laten scannen, in de software aangeven dat nu de andere kant kwam, de vellen omdraaien zodat de andere kant ingescand kon worden. Bij deze twee modellen zou dat niet zo moeten zijn maar zou je meteen beide kanten moeten kunnen laten scannen.

Een ander moeilijk punt is dat ik bij sommige scanners (niet bij deze twee) tamelijk negatieve reviews tegen kwam waarbij het vastlopen van het papier tijdens het scannen het meest voorkomende probleem was. Voor deze twee modellen heb ik nog geen reviews/filmpjes/beschrijvingen gevonden waaruit blijkt dat zij daar geen last van hebben (maar ook niet dat ze er wel last van hebben).
Al met al is het dus een zoektocht die wat moeizamer verloopt dan ik gehoopt had. Dus daarom ook de vraag aan jullie: hebben jullie ervaring met een scanner voor thuis die dubbelzijdig en met sheetfeeder snel documenten naar PDF kan scannen? Ik hou me aanbevolen voor jullie tips!

0 0 stemmen
Bericht waardering
24 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
13 jaren geleden

Hoi Pierre,

De Fujitsu Scansnap S500 is een goede keuze.
Hij is aan de dure kant, maar hij doet het altijd, hij is erg snel en neemt weing ruimte in beslag.

Duplexer, automatische zwartwit/kleur en blanco pagina detectie, 1-push pdf creation. Mooi dingetje.

Raymond
13 jaren geleden

Ik heb jaren geleden een Canon LiDE 200 gekocht om precies hetzelfde te gaan doen als jij. Prima scanner maar als flatbed scanner (achteraf gezien) bepaald niet handig om dubbelzijdige stapeltjes papier weg te werken, daar wil je dus echt een document scanner met sheetfeeder voor.

Ik ben benieuwd waar je op uitkomt hoewel een recenter model van de door Bart aangeraden Fujitsu Scansnap (de S1500) er uitstekend uitziet voor iets meer dan 400 euro. Handig dat gisteren net Google Shopping beschikbaar is gekomen πŸ˜‰

Raymond
13 jaren geleden

Als ik het zo bekijk is de S1500 precies het apparaat wat ik zou kopen en inderdaad, het vervult een hele specifieke functie dus zolang je niet poogt afwijkende formaten (>A4) of foto’s e.d. er mee te scannen, zou het perfect moeten werken.

Het digitaliseren van boeken zou een perfecte volgende stap zijn hoewel ik als bibliothecaris en boekenliefhebber gruwel bij het idee om mijn boeken te verminken. Nonfictie misschien dan maar πŸ™‚

PS. Optie 1, stoer maar lijkt me een duur ding weer, optie 2, praktisch maar ik zie het bloed al in de vloerbedekking met mijn handigheid en dat gezegd hebbende is een optie 3 combinatie van workmate en cirkelzaag iets waar je mij beter niet in de buurt kunt laten πŸ™‚

Raymond
13 jaren geleden

Die Ion had ik sinds 1 van de elektronicabeurzen in mijn bookmarks zitten. Ben wel benieuwd hoe goed die in de praktijk werkt want a. 2 pagina’s per seconde scannen zoals het filmpje optimistisch meldt is lariekoek als je telkens handmatig dat ding er af moet tillen, pagina om moet slaan en dat ding er weer op zetten, b. lijkt me dat met een (dik) boek in pocketformaat ook niet goed werken en c. is de transformatie van een foto van pagina’s naar 1 handig ebook voor op de ereader (waar ze mee schermen in het filmpje) ook gegarandeerd niet zo eenvoudig als ze het doen voorkomen.

Die prijs van 149 euro is dan wel weer sympathiek

Raymond
13 jaren geleden

Mooi dat je ze bestelt (nou ja, behalve de milde golven van jaloezie dan) .. kan ik profiteren van jouw ervaringen voordat ik er zelf geld tegenaan gooi πŸ™‚

Zeker naar die ION ben ik benieuwd. Ik merk dat ik steeds meer en meer mijn ereader en tablets gebruik voor ebooks dus die zou heel interessant kunnen zijn. Ik heb ook nog een paar duizend strips in de kast staan die ik best als ebook wil zonder ze kapot te snijden.

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Hier staat de S1500 voor 400 euro: comcom.nl

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Hier een vergelijking op Kieskeurig

En nog een filmpje over de S1300: http://youtu.be/qdPXj3Y-boo
Direct in Evernote, compact en de prijs is ook heel ok!

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

@Pierre: Dus welke gaat het worden? πŸ˜‰

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Ik ben heel benieuwd hoe beide apparaten je zullen bevallen. Ga je alles in Evernote zetten?

Raymond
13 jaren geleden

Gefeliciteerd met je aankoop πŸ™‚

Ik zag dat er Acrobat 9 bij zat en ben ook wel benieuwd naar die bijgeleverde software. Mijn eerdere ervaringen met iets als Paperport (jaren geleden toegegeven) waren niet dermate en met de tagging/notitieboeken mogelijkheden van Evernote ging het me een stuk beter af. Plus, mooi in de personal cloud met fraaie webversie en apps voor iOS en Android πŸ˜‰

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Ik heb vandaag ook de ION book saver besteld :-).
Ben heel benieuwd! Ik heb nu al zin om al mijn methodeboeken te digitaliseren (ben docente Nederlands VO). Ik vroeg me wel nog even af wat voor bestandstype het uiteindelijk zal worden. Iemand een idee?
Ik zie het namelijk al helemaal zitten om te projecteren op digibord.
Wanneer hij binnen zal zijn weet ik nog even niet, dat wordt nog niet duidelijk na de bestelling geplaatst te hebben. Hij is even niet op voorraad, maar op de website staat nog wel dat hij snel leverbaar is.

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Zojuist ook gevonden welk bestandstype: http://www.engadget.com/2011/01/08/ion-book-saver-hands-on/
Zoooo, toch vandaag al, ondanks 5 mei. Ik ben jaloers! Ik wil ook heel graag zo’n scanner, maar of ik hem ook echt aan zal schaffen weet ik nog niet zeker. Het is wel weer een uitgave…
Ik kijk uit naar je blogpost!

Ilse
Ilse
13 jaren geleden

Interessant stuk!
Mijn twijfel voor wat betreft aanschaf zit hem ook in het feit dat het me best een klusje lijkt om het administratief goed op te zetten. Daarbij komt dan dus ook nog het door jou beschreven karweitje van de naamgeving. Ik wil de boel graag automatisch in Evernote zetten, daar zal het probleem hetzelfde zijn ( eigenlijk nog uitgebreider, want daar moeten ook nog passende tags bij).
Even voor mijn idee, want ik weet nog niet hoe ik dat nu voor me moet zien: als het direct in Evernote terechtkomt, is het dan daarnaast ook nog lokaal opgeslagen, op de harde schijf dus?
Bedankt in elk geval hoor, voor de review en het antwoorden alvast πŸ™‚