En toen was hij vol!…de iPad

Vrije ruimte op de iPad En toen was hij vol! Nee, niet de maat. Maar de iPad. Ik wilde een update installeren van “Grays Anatomy Student Edition for iPad” laten installeren en de iPad gaf aan dat daar voor niet meer voldoende ruimte was. Oeps! Tijd dus om te gaan kijken wat ik er het beste af zou kunnen gooien om ruimte te maken. Maar waar kon ik eenvoudig ontdekken welke applicaties nou het meeste ruimte bezetten op de iPad?
Daar blijken verschillende opties voor te zijn. En omdat ik ze voor mezelf even ben langs gelopen, heb ik ze ook hieronder even op een rijtje gezet.

En als je nog andere (betere) tips hebt, dan hoor ik het natuurlijk graag in de reactie.

iTunes
Vrije ruimte op de iPad
Een eerste indicatie dat je iPad niet veel vrije ruimte meer heeft krijg je zodra je de iPad aansluit aan je computer en iTunes opstart. Dat doe ik overigens normaal gesproken alleen als ik een upgrade van iOS moet uitvoeren, dus daarom was mij dat niet opgevallen.
Zoals je in de screenshot hierboven kunt zien wordt de meeste ruimte op mijn iPad gebruikt door applicaties. Dat is niet zo gek, want ik installeer zowat alles wat maar te krijgen is, zeker als het gratis is. Goed, op zoek dus naar een paar applicaties om te verwijderen.

Vrije ruimte op de iPad
Welke applicaties veel ruimte innemen kun je zien als je naar het tab “Apps” gaat voor je iPad. Daar zie je de lijst met de applicaties die op je iPad staan. Die lijst kun je met de keuzelijst bovenin sorteren op grootte. De grootste applicaties komen dan bovenaan te staan. Je ziet dat The Settlers HD alleen al 698,3MB groot is. Broken Sword en Eureka zijn ook groot, maar die had ik er vanaf gegooid. Grays Anatomy Student, de app waar ik de melding door kreeg is 518MB groot.
Ook interactieve boeken tellen als apps en kunnen groot zijn, The Night Before Christmas (260,3MB) en The Velveteen Rabbit (371,9MB) gaan er dus (in ieder geval tijdelijk) vanaf.

Vrije ruimte op de iPad
Je kunt ook naar de afmetingen van de apps kijken door het .ipa bestand op te zoeken. Die vind je in iTunes in de bibliotheek bij Apps. Klik daar met de rechtermuisknop op een willekeurige applicatie en kies “In Windows Verkenner tonen”. Je krijgt dan de map te zien met alle .ipa bestanden en kunt dan de omvang ervan bekijken.
Vrije ruimte op de iPad
Deze omvang van een app is echter niet 100% correct. Applicaties kunnen namelijk ook opslagruimte claimen op de iPad en daardoor meer ruimte innemen dan alleen nodig is voor hun installatiebestand.
Denk bijvoorbeeld aan eBook reader applicaties of programma’s om video’s af te spelen.

AppInfo [Jailbreak]
Vrije ruimte op de iPad
Omdat mijn iPad van een jailbreak voorzien is, kon ik de gratis applicatie AppInfo installeren. De applicatie is eigenlijk voor iPhone ontwikkeld, maar werkt ook op de iPad. Je kunt ermee een overzicht opvragen van de info die beschikbaar is voor elke applicatie. Dat kan per applicatie, maar je kunt ook een totaaloverzicht laten versturen naar je mailadres.
Je ziet in de screenshot hierboven dat voor OPlayerHD Lite een omvang van 721,17MB opgenomen staat. Bij de Apps in iTunes zie ik echter slechts 40,3MB staan. Nogal een verschil dus. Dat kwam omdat ik een aantal videobestanden in de applicatie opgeslagen had. Toen ik de video’s verwijderd had, gaf AppInfo aan dat OplayerHD Lite nog maar 15,71MB ruimte in nam. veel minder dus dan voorheen en ook veel minder dan de omvang aangegeven in iTunes.
Voor The Settlers lagen de getallen een stuk dichter bij elkaar in de buurt. iTunes gaf aan 698,3MB en AppInfo gaf aan 692,41MB.
Maar ook bij Stanza lagen de getallen een stuk uit elkaar: iTunes gaf aan 14,2MB (dat is dus voor de applicatie) terwijl AppInfo tot 813,93MB kwam (747,83MB aan documenten). Handig aan de jailbreak an AppInfo daarbij is dat ik ook meteen vanuit de applicatie kan doorschakelen naar iFile. Dat is een bestandsbeheer applicatie voor de iPad (alleen verkrijgbaar via Cydia). Nu kon ik snel door de bestanden bladeren die in de bibliotheek van Stanza zijn opgeslagen. Ik bleek een paar grote PDF’s (eentje van 133MB van de Digitale Bibliotheek!) in Stanza te hebben zitten. Daar moet ik dus ook nog even opruimen zodat ik meer plek over heb.

Er is weer ruimte
Ik heb weer een paar GB ruimte over zodat ik ook weer nieuwe software kan installeren of straks voor de vliegreis naar Madison wat video’s op de iPad kan zetten. Wat me wel opviel was dat de vrije ruimte indicator in iTunes na het verwijderen van applicaties soms snel weer minder ruimte aangaf. Het lijkt wel alsof sommige applicaties alvast ruimte claimen als die beschikbaar komt. Ik denk dus dat ik voor de reis naar de VS ook maar even een USB-stick vul. Die kan ik gelukkig dankzij de jailbreak en iFile ook openen en afspelen op de iPad.