Eenvoudig ePUBs importeren met iBooks 1.2

iBooks 1.2 Apple heeft een nieuwe versie van iBooks uitgebracht voor de iPhone/iPod Touch en de iPad. In deze versie kun je onder andere collecties aanmaken zodat je je boeken eenvoudig kunt groeperen. Bijvoorbeeld naar onderwerp of naar “gelezen” versus “ongelezen”. Helaas kun je niet beide indelingen gebruiken omdat een boek maar in één collectie tegelijkertijd opgenomen kan zijn. Dat is vast om het begrijpelijk te maken voor gebruikers, maar niet logisch bij elektronische boeken (die kunnen immers best in meerdere boekenkasten voor komen).

Handig is dat Apple nu eindelijk iBooks ook registreert als applicatie die ePUB bestanden kan openen. Dat betekent dat je nu ook eenvoudig ePUBs vanuit bijvoorbeeld Dropbox naar iBooks kunt overzetten. Mits die niet voorzien zijn van DRM natuurlijk (dan kun je nog steeds het beste Bluefire Reader gebruiken. Maar voor DRM-vrije ePUBs heb je nou niet langer een kabeltje en iTunes nodig. Prettig.

Opvallend vind ik toch nog steeds de verschillende wijze waarop Stanza en iBooks eenzelfde ePUB boek weergeven.
iBooks 1.2 Stanza
Hierboven zie je links iBooks en rechts Stanza voor hetzelfde boek.
Nou is het zo dat ik de instellingen van Stanza aangepast heb zodat ik zo veel mogelijk boek op een pagina krijg (de marges zijn dus kleiner links en rechts). Bij iBooks kan ik dat niet instellen en heb ik verplicht de rand die eruit moet zien als een echt boek.
Bij Stanza worden ook alleen “nummers” (het zijn afbeeldingen in de XHTML) goed weergegeven terwijl iBooks ze in het opsomlijstje niet laat zien.
Van de andere kans is de totale opmaak in iBooks (wellicht ook vanwege de aanpassingen die ik in Stanza gemaakt heb) wel prettig. Ze zijn dus nog steeds aan elkaar gewaagd ook al is er van Stanza al een tijdje geen update meer uitgebracht.