Eenvoudig YouTube video’s op bepaald tijdstip laten starten

Het is al een tijdje mogelijk om er voor te zorgen dat een YouTube video op een bepaald punt begint met afspelen. Als je #t=2m25s of #t=145s toevoegt aan een YouTube URL, dan begint de video bij 2 minuten en 25 seconden met afspelen. Dat kun je bijvoorbeeld hier met deze link uitproberen.

Mooi dat is dat je voortaan niet meer hoeft te onthouden hoe je dat moet doen. Dat doet YouTube voor je. Als je namelijk met de rechtermuisknop klikt op de player dan krijg je nu ook de optie “Copy video URL at current time” te zien. De URL die dan naar het klembord gekopieerd wordt en die je bijvoorbeeld in een mail of een webpagina kunt gebruiken, heeft dan al meteen die toevoeging.
Handig, maar er zijn nog steeds wel een paar punten die ik hier aan toegevoegd zou willen zien:

  • Het werkt op dit moment nog niet in embeds. Je kunt met deze URL niet een YouTube video die je ingevoegd hebt in een andere pagina op een bepaald punt laten starten. Zie hier voor uitleg over hoe je dat wél kunt doen.
  • Er is nog geen ondersteuning voor het aangeven van een eindpunt. Als je dat ook kunt doen, dan zou je webclips kunnen maken van een langere video. Zeker nu YouTube voor mij (en anderen) de begrenzing van 15 minuten los gelaten heeft zou dat een mooie toevoeging zijn.

Maar…het is duidelijk dat YouTube de Flash-player nog niet aan het uitfaseren is. Er wordt nog actief aan ontwikkeld. En in alle discussie over Flash versus HTML5 is dat ook goed om vast te stellen.

[update 18:40] Link naar uitleg over embedden met tijdcode toegevoegd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Rob de Rijk
Rob de Rijk
11 jaren geleden

Neem is een kijkje bij http://www.tubechop.com
Hier kun je makkelijk youtube video’s in hapklare brokken
klaarzetten om te embedden of te linken.

Bram
11 jaren geleden

Interessante toevoeging. Hoeven we eindelijk niet meer te zoeken naar de code (die ik telkens weer vergeet).
Ik veronderstel dat je met “Het werkt nog niet met embeds” bedoelt dat er geen automatische code wordt gegenereerd.Want het embedden van een filmpje dat start op een door jou bepaald moment kan uiteraard al langer, als je in de embed code duikt.