okt 262010
 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Nook Color is (net als de Nook) niet rechtstreeks vanuit Nederland te bestellen. Als je hem wilt hebben zul je dus gebruik moeten maken van de diensten van (bijvoorbeeld) ImportUitUSA.nl.

Barnes & Noble heeft vandaag, zoals verwacht, hun nieuwe Nook aangekondigd. Was hun vorige Nook nog een combinatie van eInk met LCD-scherm, deze Nook die heel toepasselijk de Nook Color genoemd wordt, maakt gebruik van een 7-inch touchscreen met kleur. Het scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 en kan 16 miljoen kleuren weergeven. De Nook Color heeft 8GB intern geheugen, maar je kunt dat nog verder uitbreiden met een micro-SD kaart van maximaal 32GB. Ruim voldoende dus voor al je boeken.
De Nook Color beschikt niet over 3G verbinding, maar wel over WiFi. Het apparaat weegt 450 gram.
Volgens Barnes & Noble gaat de accu van de Nook Color 8 uur mee moeten gaan, maar ze hebben wel een stevige disclaimer (“Battery life depends on device settings, usage, and many other factors. Battery tests are conducted using specific units; actual results may vary”) bij die uitspraak staan.

De Nook Color kan een groot aantal bestandsformaten aan: EPUB (zowel met als zonder Adobe DRM), PDF, Alle gangbare Microsoft Office formaten (XLS, DOC, PPT, PPS, TXT, DOCM, XLSM, PPTM, PPSX, PPSM, DOCX, XLX, PPTX), Afbeeldingen (JPG, GIF, PNG, BMP), Audiobestanden (MP3, AAC), en zelfs MP4 video.

Als besturingssysteem wordt gebruik gemaakt van Android, dus het zal wel niet lang duren voordat er iemand aan het hacken slaat om er de meest wilde applicaties op te laten draaien.

In de VS gaat de Nook Color $249 kosten en hij is daar nu te pre-orderen en per 19 november beschikbaar.

[update] Belangrijke “feature” die ik nog niet genoemd had is het nieuwe Developer programma dat voor de Nook Color beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen dus ook zelf applicaties ontwikkelen en verkopen voor de Nook Color. In het persbericht (PDF) staan al een aantal voorbeelden zoals Chronicle Books (boeken gecombineerd met multimedia), Concrete Software (casual games), Cooking Capsules (recepten), Dictionary.com (spel waarbij je woorden leert spellen), Howcast (how-to videos), Lonely Planet (reisboeken), TasteBook (recepten), Wine Ph.D. (interactieve wijnalmanak).

okt 262010
 

ListAndPlay.com is een product van de Nederlandse student Jonathan Bouman. De site stelt je in staat om playlists te maken van video’s op YouTube, die je dan in een eigen interface kunt afspelen, kunt delen met anderen etc.
Net zoals we inmiddels bij Google en bijvoorbeeld YouTube Instant gewend zijn, wordt al bij het intypen van een zoekterm een selectie video’s getoond die steeds bijgewerkt wordt terwijl je aan het typen bent.

Nou ben ik lui en het zelf samenstellen van playlists op YouTube was nou niet direct iets waar ik heel veel tijd in wilde gaan steken. Met de meest recente uitbreiding van de site is dat ook niet meer persé nodig. Als je naar tv.listandplay.com dan krijg je de optie om 1 artiest/band te selecteren en dan 1 track. De site zoekt dan razendsnel (via last.fm) een verzameling van 150 gelijksoortige clips bij elkaar op YouTube. Die kun je dan achter elkaar laten afspelen, als je wil fullscreen, maar je kunt er ook doorheen zappen en/of clips aan je eigen lijst toevoegen.

Het werkt heel handig ook al is de beeldkwaliteit van de clips natuurlijk niet altijd geschikt om op een grote monitor (of zelfs een TV) af te spelen. Ik ben ook wel benieuwd of last.fm en Google hier zo blij mee zijn. Beiden zijn namelijk van advertenties afhankelijk en die zie je gelukkig nergens op ListAndPlay.com te ontdekken.