Nu ook snel reageren op Bit.ly links

Hoewel niet iedereen voorstander is van het gebruik van URL-verkorters, blijf ik er op het moment in ieder geval gebruik van maken omdat ze nou eenmaal heel praktisch zijn. Er zijn er veel (hier staat een lijst met ruim 200 verschillende) dus als een bedrijf als Google ook met kort URLs aan de slag gaat, dan zullen concurrenten moeten reageren.

Google heeft twee weken geleden haar goo.gl dienst voor iedereen open gesteld en een van de aardige features daar was dat je door .qr achter de code te zetten automatisch een QR-code kon laten genereren. Dus van http://goo.gl/d5Z7 maak je http://goo.gl/d5Z7.qr en klaar.

Bit.ly kon dat niet op zich laten zitten en heeft die feature nu ook toegevoegd. Maar afhankelijk van wat je toevoegt krijg je wat anders te zien. Gebruik je .qrcode (bijvoorbeeld http://bit.ly/bUNwQT.qrcode) dan krijg je netjes alleen een QR-code te zien. Die kun je in WordPress ook in een afbeelding tag gebruiken zoals ik hier bij het bericht gedaan heb. Hoef je niet eens de afbeelding voor te downloaden.
Gebruik je echter .qr (dus bijvoorbeeld http://bit.ly/bUNwQT.qr) dan kom je bij een andere afbeelding. Ik heb hem hieronder even opgenomen voor het geval Bit.ly zich bedenkt (of ruzie krijgt met Google).

Ik moet zeggen dat ik het niet meteen gezien had, maar bij Techcrunch herkennen ze er de gekleurde ballen van Google in die door de Bit.ly vis verslonden worden. En ja, de dubbelzinnigheid in die zin was daar zeker de bedoeling.

Hoe dan ook, in de reacties op het bericht wordt nog gevraag hoeveel mensen QR-codes gebruiken. Er worden daar een aantal voorbeelden genoemd. Ikzelf heb al een tijd een QR-code naast elk bericht staan en op de voorpagina. Ik krijg echter geen statistieken van het aantal mensen dat de code scant en dus gebruikt.
In mijn geval is het echter een geval van “het kost geen extra moeite, dus….”. Met de toevoeging van de optie aan goo.gl en bit.ly geldt dat ook voor hun korte urls.