Ook iPad met iOS 3.2.2 nu eenvoudig te jailbreaken

Er was afgelopen weekend wat gedoe in de jailbreak-scene. Er stond een tool (Greenpois0n gemaakt door het Chronic Dev Team) gepland op 10-10-10 om 10:10 uur. Maar omdat een andere jailbreaker (die eigenlijk een tijdje geleden had aangegeven er mee te stoppen) Geohot opeens een tool genaamd limera1n beschikbaar stelde, werd die release uitgesteld. Beide tools gebruikten namelijk een andere ‘fout’ in iOS en het zou zonde zijn om beide opties tegelijkertijd te verspillen.

Gisteren kwam dan alsnog een versie van Greenpois0n beschikbaar. En hoewel me die hele ruzie niet zo veel interesseerde, vond ik het wel interessant dat de tool blijkbaar ook zou moeten werken op een iPad die al vanaf de start met iOS 3.2.2 uitgeleverd is. Want daarvan werd voorheen aangegeven dat er nooit een jailbreak zou komen.

Ik kan inmiddels bevestigen dat het inderdaad werkt en wat nog mooier is: er wordt geen gebruik gemaakt van een custom image, dus alle applicaties die ik geïnstalleerd had staan en alle instellingen binnen die applicatie bleven gewoon beschikbaar. Ik kreeg er alleen een extra icoontje van Cydia bij en de optie om van daaruit software te installeren.

Vooraf: Jailbreaken doe je op eigen verantwoordelijkheid. In theorie kan er altijd wat mis gaan. Ik kan je per definitie niet helpen als dat het geval is. De kans dat je iPad definitief stuk gaat is weliswaar niet groot (ik ken er nog geen verhalen over waarbij het misgegaan is), maar denk even na voordat je aan de slag gaat.

Je kunt de instructies en de download link op deze pagina vinden. Het lukte overigens niet meteen de eerste keer, toen gaf de tool aan de de jailbreak mislukt was. Maar bij de tweede keer werd het proces goed uitgevoerd en had ik het icoontje waarmee in de vervolgstap Cydia geïnstalleerd werd.
Toen ik Cydia de eerste keer opstart had, moest daar het nodige nog aan updates gedownload worden, dus dat duurde even. De volgende keer opstarten van de iPad duurde daarna heel lang. Niet in paniek raken!

Applicaties om te installeren
De applicatie waar ik het meeste op zat te wachten is Backgrounder (gratis). Hiermee kunnen applicaties ook in 3.2.x op de achtergrond door blijven draaien. Dat is fijn voor bijvoorbeeld Spotify (niet gratis), dat overigens nog niet eens een iPad-versie heeft uitgebracht van hun applicatie, die blijft nu ook op de achtergrond doorspelen. Gelukkig hoef je er niet vaak naar te kijken, je luistert er vooral naar.

Ik heb ook Veency (gratis) geïnstalleerd. Dat is een VNC-server. Nu kan ik het scherm van de iPad weer eenvoudig zichtbaar maken op mijn laptop.
Ook SBSsettings, waarmee je eenvoudig toegang krijgt tot opties als het aan/uit schakelen van Bluetooth, Wifi, het afsluiten van processen die nog op de achtergrond draaien, knon niet ontbreken.
Een teleurstelling was Categories, de gratis jailbreak voorloper van de mappen opties die je in iOS 4.x hebt. De applicatie is nog niet geschikt voor de iPad en ziet er daarom letterlijk opgeblazen uit als je hem toch draait. Daarvoor wacht ik dan nog wel even tot november.

Ik heb Frash (Flash op de iPad) nog niet geïnstalleerd. Dat vergt een paar extra handelingen. Blijkt niet voor Flash-video te werken, en dat is toch eigenlijk de belangrijkste soort Flash op internet die ik nog af en toe mis (zoals bij de weblectures).

Conclusie
Voor de iPhone was ik indertijd ook voor de SIM-unlock afhankelijk van het jailbreaken. En voor het af en toe kunnen tetheren (verbinden) met mijn laptop. Dat speelt bij de iPad niet. Backgrounder is daarom eigenlijk de enige die echt winst oplevert.
In november komt iOS 4.2 uit die dat voor alle iPads beschikbaar maakt. Dus als dit je allemaal te eng lijkt, zou ik gerust nog even een maandje wachten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
BTS
BTS
10 jaren geleden

Heb miijn Ipad 3.2.2 inmiddels 2 weken geleden “gekraakt” en werkt inderdaad perfect!
Uiteraard stelt men hier terecht dat het geheel op eigen risico is. Zie nog steeds heel veel mensen die in forums aangeven dat er gewadht moet worden tot november of dat er helemaal geen jailbreak komt voor de 3.2.2. Onzin dus!