Weblectures bekijken op de iPad

Een van de voor de hand liggende zaken om te doen op een iPad is ongetwijfeld het bekijken van weblectures / recorded lectures. Dit zijn opnames van colleges en/of presentaties. Die worden door steeds meer universiteiten en hogescholen, ook in Nederland gemaakt als aanvullend studiemateriaal voor studenten. Of zelfs als vervangend materiaal voor bijvoorbeeld deeltijdstudenten.

Helaas blijkt het nog niet zo heel gemakkelijk te gaan om die opnames te bekijken. In bovenstaand presentatie van bijna 9 minuten loop ik een aantal opties langs. Mediasite, Echo360, Presentations2Go en ook SURFmedia komen aan bod. Ik laat ook zien wat wél kan met bijvoorbeeld Recording Box, YouTube, Vimeo of de Vodcast Producer van Mediamission.
En tenslotte sta ik even stil bij het offline bekijken van die video’s op je iPad. Dat kan heel gemakkelijk, maar je moet er wel even de juiste applicatie voor installeren.

Als je het downloaden wilt uittesten: Weblectures op de iPad (MP4 12,3MB)
Je kunt Downloads HD Lite (gratis) gebruiken of Downloads HD (2,99 euro). Met de gratis versie kun je maximaal 7 bestanden tegelijkertijd offline hebben staan. De betaalde versie heeft die beperking niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
11 jaren geleden

Mooi overzicht, toch jammer dat Apple zo moeilijk doet over Flash, hopelijk is dat van tijdelijke aard. Iets wat ik ook wel bij je overzicht verwacht had zijn de applicaties zoals Air Video, waarmee je video’s van allerlei verschillende formaten kunt bekijken, ze worden ‘on the fly’ geconverteerd. Voorwaarde is wel dat de video’s beschikbaar zijn via een netwerkverbinding. Heb ’t getest en werkt meer dan uitstekend.

Jean
Jean
11 jaren geleden

Pierre, Bedankt voor je overzicht. Kleine opmerking bij je commentaar bij Vimeo. Ik werk nu een jaar met Vimeo in combinatie met de password functie. Dat is nauwelijks gecompliceerder dan video’s vrij beschikbaar zetten: password toekennen aan de video en dit password beschikbaar stellen in de elo waar je de video ‘embed’. Werkt geheel naar tevredenheid.

Bram
Bram
11 jaren geleden

Apple heeft toch ook een apart gedeelte voor het onderwijs in de Apple store (iTunes U met video podcasts)?
Vanuit daar kan je colleges wereldwijd terug zien..? Zo volg ik al tijden colleges op het gebied van stedenbouw terwijl ik daar helemaal niet voor leer. Ik weet niet hoe moeilijk het is om je videos daarin te krijgen maar dat kan nooit moeilijk zijn.

Willem-Jan van Zeist
11 jaren geleden

Ik raad onze studenten voorlopig nog de gewone Video App op de iPad aan. Reden daarvoor is dat ik wat weblectures heb gemaakt waarin (in de de .mp4) file wat hoofdstukken zijn ingevoegd. Dit is vooral voor weblectures essentiaal als je ze als naslag wilt gebruiken. Als iemand nog apps weet die wel gebruik maken van de hoofdstukken (downloads HD doet dag bijvoorbeeld niet) hoor ik dat graag!

Willem-Jan van Zeist
11 jaren geleden

@ Pierre, bedankt voor je reactie. Helaas werkt het het met OPlayerHD ook niet zoals ik zou willen. Met die optie aangezet ziet het er gewoon hetzelfde uit als wanneer je in het in Safari direct af zou spelen.

trackback

[…] Ik heb Frash (Flash op de iPad) nog niet geïnstalleerd. Dat vergt een paar extra handelingen. Blijkt niet voor Flash-video te werken, en dat is toch eigenlijk de belangrijkste soort Flash op internet die ik nog af en toe mis (zoals bij de weblectures). […]