sep 172010
 

Een van de voor de hand liggende zaken om te doen op een iPad is ongetwijfeld het bekijken van weblectures / recorded lectures. Dit zijn opnames van colleges en/of presentaties. Die worden door steeds meer universiteiten en hogescholen, ook in Nederland gemaakt als aanvullend studiemateriaal voor studenten. Of zelfs als vervangend materiaal voor bijvoorbeeld deeltijdstudenten.

Helaas blijkt het nog niet zo heel gemakkelijk te gaan om die opnames te bekijken. In bovenstaand presentatie van bijna 9 minuten loop ik een aantal opties langs. Mediasite, Echo360, Presentations2Go en ook SURFmedia komen aan bod. Ik laat ook zien wat wél kan met bijvoorbeeld Recording Box, YouTube, Vimeo of de Vodcast Producer van Mediamission.
En tenslotte sta ik even stil bij het offline bekijken van die video’s op je iPad. Dat kan heel gemakkelijk, maar je moet er wel even de juiste applicatie voor installeren.

Als je het downloaden wilt uittesten: Weblectures op de iPad (MP4 12,3MB)
Je kunt Downloads HD Lite (gratis) gebruiken of Downloads HD (2,99 euro). Met de gratis versie kun je maximaal 7 bestanden tegelijkertijd offline hebben staan. De betaalde versie heeft die beperking niet.

Deel dit bericht:

  10 reacties aan “Weblectures bekijken op de iPad”

Reacties (9) Pingbacks (1)
 1. Mooi overzicht, toch jammer dat Apple zo moeilijk doet over Flash, hopelijk is dat van tijdelijke aard. Iets wat ik ook wel bij je overzicht verwacht had zijn de applicaties zoals Air Video, waarmee je video’s van allerlei verschillende formaten kunt bekijken, ze worden ‘on the fly’ geconverteerd. Voorwaarde is wel dat de video’s beschikbaar zijn via een netwerkverbinding. Heb ’t getest en werkt meer dan uitstekend.

 2. Applicaties als Air Video werken inderdaad binnen je eigen netwerk voor video waar je zelf volledige controle over hebt. Maar niet als distributiewijze naar bijvoorbeeld studenten. Daarom heb ik ze niet opgenomen in het overzicht.

  Ik verwacht overigens dat Apple wat Flash voor video niet (lees: nooit) van gedachten zal veranderen.

 3. Pierre, Bedankt voor je overzicht. Kleine opmerking bij je commentaar bij Vimeo. Ik werk nu een jaar met Vimeo in combinatie met de password functie. Dat is nauwelijks gecompliceerder dan video’s vrij beschikbaar zetten: password toekennen aan de video en dit password beschikbaar stellen in de elo waar je de video ‘embed’. Werkt geheel naar tevredenheid.

 4. Apple heeft toch ook een apart gedeelte voor het onderwijs in de Apple store (iTunes U met video podcasts)?
  Vanuit daar kan je colleges wereldwijd terug zien..? Zo volg ik al tijden colleges op het gebied van stedenbouw terwijl ik daar helemaal niet voor leer. Ik weet niet hoe moeilijk het is om je videos daarin te krijgen maar dat kan nooit moeilijk zijn.

 5. Hoi Bram,

  Ik noem iTunesU als een van de opties in het overzicht. Maar dat heb je alleen wat aan als de opnames door de hele wereld bekeken mogen worden. En dat willen niet alle docenten/opleidingen.
  Daarnaast zul je dan voor de gebruikte commerciële systemen die ik noem in sommige gevallen nog wat conversiewerk moeten doen of je moet wat functionalteit voor wat betreft navigatie-opties opgeven.

  Als je de video in het juiste formaat hebt, is iTunesU inderdaad niet moeilijk in gebruik.

 6. Ik raad onze studenten voorlopig nog de gewone Video App op de iPad aan. Reden daarvoor is dat ik wat weblectures heb gemaakt waarin (in de de .mp4) file wat hoofdstukken zijn ingevoegd. Dit is vooral voor weblectures essentiaal als je ze als naslag wilt gebruiken. Als iemand nog apps weet die wel gebruik maken van de hoofdstukken (downloads HD doet dag bijvoorbeeld niet) hoor ik dat graag!

 7. @Willem-Jan Ik weet niet zeker of het werkt (heb zo geen link naar een MP4 met chapters bij de hand), maar OPlayerHD heeft een optie “Use Quicktime” waarbij als toelichting staat “Use QuickTIme to play movies that you have already converted to iPhone/iPad supported media format”. Dus ik neem aan dat hij dan de video gewoon naar de video app door stuurt indien mogelijk. OPlayerHD maakt ook downloads mogelijk en met OPlayerHD Lite kun je e.e.a. gratis testen (alleen dan met reclamebalkje bovenin)

 8. @ Pierre, bedankt voor je reactie. Helaas werkt het het met OPlayerHD ook niet zoals ik zou willen. Met die optie aangezet ziet het er gewoon hetzelfde uit als wanneer je in het in Safari direct af zou spelen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.