okt 102010
 


Bluefire Reader (iTunes link) is niet de eerste eReader applicatie voor de iPhone of iPad met ondersteuning voor Adobe DRM. Die eer komt formeel toe aan Txtr. Maar je mag het wel de eerste volwaardige eReader met Adobe DRM noemen. Want waar Txtr heel basic en kaal was, bevat Bluefire Reader nu al de belangrijkste features die een eReader moet hebben. Je zie ze in de screenshot hier bij het bericht:

  • 5 verschillende fontsformaten (Txtr had er 2)
  • Instelbare marges (ontbrak bij Txtr)
  • Instelbare helderheid (al is dat niet zo handig als bij Stanza)
  • Instelbaar bladereffect (niet zo mooi als bij Stanze / Kindle / iBooks, maar mooi genoeg)
  • Instelbare weergave paginanummers
  • Nachtmodus
  • Bookmarks / Bladwijzers
  • Ingebouwde toegang tot (nu nog beperkt) aantal boekwinkels

Openen van boeken is eenvoudig. Je stelt eenmalig je Adobe ID in (gebruikersnaam + wachtwoord)  en kunt dan boeken vanuit bijvoorbeeld DropBox met de “Open In” optie openen in Bluefire Reader (dat kan Stanza wel maar iBooks weer niet).

Ja, Stanza en iBooks hebben features die Bluefire Reader niet hebben. Maar deze gratis applicatie heeft voldoende in huis om het lezen van boeken die je bijvoorbeeld bij BOL.com of Selexyz gekocht hebt, ook zonder het verwijderen van de DRM geen straf meer te maken.

okt 102010
 

Ik schreef in 2005 een kort bericht over de toen tweede editie van de Darpa Grand Challange waarbij toen voor het eerst ook auto’s zonder interventie van een bestuurder een parkoers door de woestijn. In 2007 werd dat opgevolgd door een Darpa Urban Challange waarbij de auto’s door een nagebouwd stadje moesten rijden. Die opnames van die wedstrijd kun je nog van tijd tot tijd op Discovery voorbij zien komen.

Maar Google laat nu zien dat ook op dit terrein de overstap van pure research (deels ten behoeve van defensie) naar doorontwikkeling door een grote commerciële partij al gemaakt is. Ze maakten gisteren bekend dat ze al een tijdje aan het testen zijn met een aantal auto’s. Een daarvan zie je in de video hierboven (een omgebouwde Toyota Prius).
Het zou blijkbaar nog zeker 8 jaar duren voordat de technologie geschikt is voor commercieel gebruik. En er zijn nog wat hobbels die rond de wetgeving overwonnen moeten worden. Die gaat er nu namelijk vanuit dat er altijd een menselijke chauffeur achter het stuur zit.
Dat klinkt een beetje als de “paard met wagen” problemen, komen we ook wel uit.

En natuurlijk zijn er ontzettend veel nachtmerriescenario’s te bedenken. Van op hol geslagen computers in auto’s, virussen, cyberaanvallen door terroristen uit binnen- of buitenland. We zullen ze allemaal voorbij horen komen mocht het ooit echt zover komen. Van mij mag het, al was het maar omdat het dan ook voor fietsers een stuk veiliger wordt op de weg.

 Reacties uitgeschakeld voor Van research naar commercie – Google laat je auto rijden  Tags: ,