Van research naar commercie – Google laat je auto rijden

Ik schreef in 2005 een kort bericht over de toen tweede editie van de Darpa Grand Challange waarbij toen voor het eerst ook auto’s zonder interventie van een bestuurder een parkoers door de woestijn. In 2007 werd dat opgevolgd door een Darpa Urban Challange waarbij de auto’s door een nagebouwd stadje moesten rijden. Die opnames van die wedstrijd kun je nog van tijd tot tijd op Discovery voorbij zien komen.

Maar Google laat nu zien dat ook op dit terrein de overstap van pure research (deels ten behoeve van defensie) naar doorontwikkeling door een grote commerciële partij al gemaakt is. Ze maakten gisteren bekend dat ze al een tijdje aan het testen zijn met een aantal auto’s. Een daarvan zie je in de video hierboven (een omgebouwde Toyota Prius).
Het zou blijkbaar nog zeker 8 jaar duren voordat de technologie geschikt is voor commercieel gebruik. En er zijn nog wat hobbels die rond de wetgeving overwonnen moeten worden. Die gaat er nu namelijk vanuit dat er altijd een menselijke chauffeur achter het stuur zit.
Dat klinkt een beetje als de “paard met wagen” problemen, komen we ook wel uit.

En natuurlijk zijn er ontzettend veel nachtmerriescenario’s te bedenken. Van op hol geslagen computers in auto’s, virussen, cyberaanvallen door terroristen uit binnen- of buitenland. We zullen ze allemaal voorbij horen komen mocht het ooit echt zover komen. Van mij mag het, al was het maar omdat het dan ook voor fietsers een stuk veiliger wordt op de weg.