No Mercy: elektronisch boek lezen op je iPad

Een van de verhitte discussies rond de iPad is of je er nou wel of niet goed in staat mee bent om elektronische boeken te lezen. Ik kom online mensen tegen die per definitie “weten” dat ze niet in staat gaan zijn om van een “beeldscherm” te lezen en daarmee valt voor hen de iPad af. Voor anderen zijn de Kindle en andere gelijksoortige “dedicated” apparaten al een tijdje ter dode opgeschreven met de komst van de iPad. Immers, wie wil er nog zo’n zwart-wit beeldscherm en een apparaat waarmee je niet meer kunt dan het lezen van boeken?

Vaste lezers van dit blog weten dat ik beschik over een 6-inch Nook en over een 9,7-inch Kindle DX. Ik geef absoluut de voorkeur aan de DX voor wat betreft het lezen van boeken omdat ik sneller lees op het grotere scherm (bij gelijk lettertype past er meer tekst op en ik blijk die grote pagina’s veel sneller te verwerken dan de kleinere).
Wat betreft schermafmetingen zou de iPad zich moeten kunnen meten met de Kindle DX. De DX is wat zwaarder dan de Nook, met hoesje bijna even zwaar als de iPad (die in mijn geval ook een hoesje heeft). De iPad waar ik gebruik van maak is een stuk duurder dan de DX. De DX kostte een jaar geleden inclusief hoesje en importeren vanuit de VS 493 euro. Inmiddels is hij ruim 100 dollar goedkoper, rechtstreeks bij Amazon te bestellen en voorzien van gratis 3G die ook in Nederland werkt. De goedkoopste iPad inclusief hoesje kost op het moment 538 euro. De verschillen in prijs met een 6-inch Kindle of de Nook zijn een stuk groter, maar dat zou geen eerlijke vergelijking zijn.

Omdat ik al ruime ervaring heb met het lezen van boeken op de Kindle DX zal ik me nu vooral toespitsen op het gemak of ongemak van het lezen op een iPad.

Waarmee lezen?
Keuze is niet altijd handig. Er zijn wat opties beschikbaar om op de iPad boeken te lezen. Zo zijn er boeken die in de vorm van zelfstandige “applicaties” in de App-store aanwezig zijn. Die installeer je dus op je iPad alsof het een gewoon programma is.
Daarnaast zijn er readers voor bijvoorbeeld stripverhalen waarbij je vanuit de applicatie nieuwe exemplaren/uitgaven kunt kopen. Soms zijn ze generiek, soms voor uitgaven van één uitgever, soms voor één stripverhaal.

En ook voor de generieke eReader applicaties heb je de nodige keuze. Ik zal er hier vier bespreken:

 1. Kindle reader
 2. iBooks
 3. Txtr
 4. Stanza

Kindle Reader

Amazon heeft altijd gezegd dat het hun ging om het verkopen van (elektronische) boeken. De Kindle DX en de 6-inch Kindle zijn voor hen slechts een van de mogelijke kanalen om boeken te verkopen. Amazon heeft applicaties om aangeschafte boeken te lezen voor Windows, Mac, BlackBerry, Android, iPhone, iPod Touch en de iPad.

Het is de enige applicatie van de vier die helemaal geen mogelijkheid heeft op de iPad om andere boeken te lezen dan die je bij Amazon aangeschaft hebt. Daarom was de Kindle bepalend voor het boek dat ik gebruikt heb tijdens mijn test: No Mercy van John Gilstrap.

Hoewel het ontbreken van de mogelijkheid om eigen boeken/documente of boeken die je op een andere plek gekocht hebt toe te voegen hem meteen als generieke eReader ongeschikt maakt, is het voor het overige best een prettige applicatie. De belangrijkste opties:

 • Boekenleggers om locaties bij te houden
 • Zoeken in boek
 • Opzoeken van definitie van woorden via Google of Wikipedia
 • Notities maken en markeringen
 • Instellen achtergrondkleur (wit, zwart, sepia)
 • Verschillende lettergroottes (6 stappen)
 • Instellen helderheid via menu
 • Bladerannimatie
 • Synchronisatie laatst gelezen locatie, notities en boekleggers tussen alle Kindle readers (ook de iPad)

iBooks

Apple heeft nog geen Nederlandse winkel voor betaalde elektronische boeken in iBooks. Je kunt daar alleen maar gratis boeken downloaden. Hoewel iBooks zich wél registreert op de iPad als applicatie om PDF-bestanden te openen, is dat niet het geval voor ePUB-bestanden. Die kun je alleen via iTunes en een kabeltje op je iPad krijgen.

De leesapplicatie ziet er mooi uit met een rand die de indruk wekt dat je een echt boek aan het lezen bent. Die rand gaat echter wel ten koste van de leesruimte. De belangrijkste opties op een rij:

 • Boekenleggers om locaties bij te houden
 • Zoeken in boek
 • Opzoeken van definitie van woorden via woordenboek, Google, Wikipedia
 • Notities maken en markeringen
 • Instellen achtergrondkleur (wit, sepia)
 • Verschillende lettergroottes (10 stappen)
 • Instellen helderheid via menu
 • Bladerannimatie
 • Synchronisatie laatst gelezen locatie, notities en boekleggers tussen alle iBooks readers; dit werkt echter niet voor de ePubs die je er zelf op zet
 • Twee-pagina weergave bij landscape modus.

iBooks is een mooie applicatie, maar ik vind het jammer dat er zoveel witruimte om de tekst over blijft waar ik niets aan kan doen. Ook de noodzaak om iTunes te gebruiken voor het toevoegen van boeken is een afknapper.

Txtr

Txtr heb ik vorige week besproken als eerste applicatie op de iPad waarmee je ook ePUB boeken voorzien van Adobe DRM op kon lezen. Maar je moet het dan ook wel heel erg graag willen, want het is een wel heel kale applicatie.

Het lijstje met belangrijkste functies is heel kort en illustreert vooral wat er allemaal ontbreekt:

 • Instellen achtergrondkleur (wit, zwart)
 • Verschillende lettergroottes (3 stappen)

Nee, als je bedenkt dat het verwijderen van de DRM een minuut of zo kost waarna ik de keuze heb tussen iBooks en Stanza, dan zul je begrijpen dat ik Txtr alleen nog voor testdoeleinden op de iPad hou.

Stanza

Ik gebruik Stanza al een tijd. Eerst alleen op de iPhone, maar nu ook op de iPad. En het is nog steeds mijn favoriete eReader applicatie.

 • Boekenleggers om locaties bij te houden
 • Zoeken in boek
 • Opzoeken van definitie van woorden via woordenboek(en)
 • Notities maken en markeringen
 • Instellen achtergrondkleur (keuze uit groot aantal achtergronden)
 • Verschillende lettergroottes (met vingerbeweging in te stellen)
 • Instellen helderheid via menu (met vingerbeweging in te stellen)
 • Instellen paginamarges
 • Bladerannimatie
 • Optioneel vastzetten beeldrotatie
 • ePubs/PDFs openen vanuit mails, vanuit Dropbox, webpagina’s

Met name het feit dat ik iTunes niet nodig heb om boeken te laden in Stanza, het gemak van aanpassen lettergrootte en helderheid tijdens het lezen zelf zonder naar een menu te hoeven gaan vind ik heel prettig.

Belangrijkste kritiekpunt voor wat betreft Stanza is dat de applicatie er tijdens het lezen bij het aanpassen van die lettergrootte af en toe uit klapte.

Het lezen op een iPad

Dan de belangrijkste vraag: hoe bevalt het lezen op een iPad ten opzichte van het lezen op een Kindle DX? In één woord: prima.

Ik zit niet graag in de brandende zon een boek te lezen, aan het strand blies de wind meteen zand op mijn Kindle, dus die stopte ik toen ook heel snel weg. In de trein kun je de iPad gemakkelijk even anders houden als er teveel zon binnen valt. Qua gewicht zijn ze gelijkwaardig aan elkaar en ik hoefde geen lampje aan te doen toen ik een keer ’s nachts verder wilde lezen in No Mercy.

Als je de recensies op het boek bij Amazon leest, dan zie je dat je het ofwel een boek vindt dat je in één ruk uitleest ofwel een boek waar je niks aan vindt. Ik geef toe dat er de nodige fouten/gaten in het verhaal zitten, maar het was er eentje die ik zo snel mogelijk wilde uitlezen. En de iPad was daar zeker geen belemmering bij.

Als je een iPad hebt, dan hoef je er geen Kindle DX bij te kopen. Wil je alleen boeken lezen en heb je al die extra functionaliteit van de iPad niet nodig, dan kun je met een Kindle DX prima uit de voeten.

p.s. Één kritiekpunt van de iPad wil ik wel bevestigen: het is zo dat je op een iPad meer last van afleiding hebt. Zaken als tijd, aantal ongelezen mails of Google Reader items zijn dan weliswaar niet zichtbaar, maar je kunt bijvoorbeeld niet eenvoudig tijdelijk de push-notificaties van Twitter onderdrukken. En dat kan soms danig afleiden bij het lezen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
13 jaren geleden

Herkenbare bijdrage. Ik gebruik ook bovenstaande e-reader applicaties. Voor een MacBook heb ik overigens geen simpele manier gevonden DRM te verwijderen. Wel een omslachtige, waarop ik ben afgehaakt en Txtr toch maar gebruik (eenmalig, dat wel). Het gebruik van iTunes om boeken op mijn iPad te plaatsen vind ik geen probleem (hoewel een boek kopen via Amazon handiger gaat).
Twee zaken ter aanvulling:
1) Ik ben wel iemand die graag op het strand of thuis in de zon een boek leest. Behalve het sterk reflecterende karakter, raakte mijn iPad na ongeveer een half uur oververhit (pal in de zon, bij ongeveer 30 graden).
2) Een kennis van me heeft in Frankrijk op de camping met plezier de iPad gebruikt om boeken te lezen. Niet overdag. Maar ’s avonds toen er te weinig licht was om een papieren boek te lezen. Met de iPad was dat geen enkel probleem (de camping was nogal basic ingericht).

Wilfred Rubens
13 jaren geleden

@Pierre: het ging mij er om een extra argument te geven waarom een iPad minder geschikt is voor het strand. Ik zou ‘m daar wel voor willen gebruiken. Behalve zand en reflectie is ook hitte een reden waarom dat niet goed kan. Daarom heb ik ‘m afgelopen zomer thuisgelaten.
Als je de iPad maar een paar uur ’s avonds gebruikt, hoef ie niet elke dag aan de stroom.

Ed Claus
Ed Claus
13 jaren geleden

Gebruik ook Stanza naast m’n BeBook maar jammer genoeg is Stanza op meer punten niet stabiel. Stripboeken in de vorm van CBZ/CBR worden helaas sporadisch goed geladen. Dus daarvoor gebruik ik dan CloudReaders ernaast.
Wel handig is dat Calibre al goed samenwerkt met iBooks en je vanuit Calibre de boekenkast kunt onderhouden. Vanuit Stanza is de CalibreServer trouwens wel bereikbaar om boeken op te halen.
Echt gaan zitten voor een boek doe ik toch nog het liefst met m’n BeBook dat veel lichter is maar onderweg, met alleen de iPad op zak, is daar prima mee te lezen.