sep 132010
 

Een van de verhitte discussies rond de iPad is of je er nou wel of niet goed in staat mee bent om elektronische boeken te lezen. Ik kom online mensen tegen die per definitie “weten” dat ze niet in staat gaan zijn om van een “beeldscherm” te lezen en daarmee valt voor hen de iPad af. Voor anderen zijn de Kindle en andere gelijksoortige “dedicated” apparaten al een tijdje ter dode opgeschreven met de komst van de iPad. Immers, wie wil er nog zo’n zwart-wit beeldscherm en een apparaat waarmee je niet meer kunt dan het lezen van boeken?

Vaste lezers van dit blog weten dat ik beschik over een 6-inch Nook en over een 9,7-inch Kindle DX. Ik geef absoluut de voorkeur aan de DX voor wat betreft het lezen van boeken omdat ik sneller lees op het grotere scherm (bij gelijk lettertype past er meer tekst op en ik blijk die grote pagina’s veel sneller te verwerken dan de kleinere).
Wat betreft schermafmetingen zou de iPad zich moeten kunnen meten met de Kindle DX. De DX is wat zwaarder dan de Nook, met hoesje bijna even zwaar als de iPad (die in mijn geval ook een hoesje heeft). De iPad waar ik gebruik van maak is een stuk duurder dan de DX. De DX kostte een jaar geleden inclusief hoesje en importeren vanuit de VS 493 euro. Inmiddels is hij ruim 100 dollar goedkoper, rechtstreeks bij Amazon te bestellen en voorzien van gratis 3G die ook in Nederland werkt. De goedkoopste iPad inclusief hoesje kost op het moment 538 euro. De verschillen in prijs met een 6-inch Kindle of de Nook zijn een stuk groter, maar dat zou geen eerlijke vergelijking zijn.

Omdat ik al ruime ervaring heb met het lezen van boeken op de Kindle DX zal ik me nu vooral toespitsen op het gemak of ongemak van het lezen op een iPad.
Lees verder….

sep 132010
 

Zoals nu al een paar jaar het geval is, maken Dé Onderwijsdagen gebruik van een systeem van open inschrijving voor een aantal van de sessies tijdens het congres. Dit jaar zijn er 65 voorstellen binnen gekomen, waarvan er 50 geselecteerd zijn voor een stemronde. Er zijn namelijk maar 20 plekken. Dus ruim de helft moet helaas weer afvallen.

Ook jij kunt je stem laten gelden en nog t/m vrijdag 17 september a.s. je stem uitbrengen via deze website. Je mag op 3 sessies stemmen, dus het zal niet gemakkelijk worden. Ik heb zojuist gestemd, maar ik zie er meer interessante sessies tussen staan dan waar ik op kan stemmen. Geen stemadvies hier, alleen de oproep om in ieder geval even te gaan stemmen.

In tegenstelling tot vorig jaar hoef ik jullie nu namelijk niet op te roepen vooral op de sessie te stemmen die ik ingediend heb. Ik sta nu namelijk al in het programma. Op dinsdag 9 november van 12:30 – 13:15 uur mag ik in ruimte 415 iets vertellen over het (promotie-)onderzoek waar ik mee bezig ben. De sessie heet “Meten is weten? Wat doen studenten met opnames van colleges?”.