Autumn school open leermaterialen 6-8 oktober 2010

Vorige week leek het nog zomer, nu lijkt het even alsof de herfst al begonnen is. Tijd dus voor een Autumn School georganiseerd door SURFacademy. Hij gaat over Open Leermaterialen en zal plaats vinden van 6 t/m 8 oktober 2010 bij de TU Delft.

Het gaat tijdens de autumn school om vragen als:

  • Wat verstaan we onder open leermaterialen, wat zijn de (on)mogelijkheden en wie zijn de doelgroepen?
  • Waar vind ik open leermaterialen en hoe kan ik die beoordelen?
  • Waarom zou ik de door ons gebruikte leermaterialen vrij willen aanbieden aan collega’s en studenten van andere onderwijsinstellingen?
  • Hoe kan ik zelf open leermaterialen maken en aanbieden via internet?
  • Hoe moet ik omgaan met auteursrechten als ik leermaterialen maak en aanbied via internet?
  • Hoe kan ik zorgen dat de leermaterialen die online staan up-to-date blijven?
  • Wat gebeurt er op dit moment op het gebied van open leermaterialen in het onderwijs, in Nederland en elders?
  • Via welke kanalen kunnen deze leermaterialen aan anderen aangeboden worden?

Het complete programma staat hier (PDF!) op een aantal plekken moeten de namen van de sprekers nog ingevoegd worden, maar zoals je kunt zien zijn in ieder geval Rober Schuwer van de OUNL, Willem van Valkenburg van de TU Delft er om iets te vertellen over OpenER en OpenCourseWare. Leo de Jong zal iets vertellen over het verrijken van weblectures. Roel Sijstermans verteld iets over het (her)gebruik van leermaterialen en Maarten de Laat over het opbouwen van een community rondom open leermiddelen.

Ik zal er op 7 oktober zijn om een overzicht te geven van de verschillende manieren waarop je open leermaterialen kunt delen. Dat zal een Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer verhaal worden waarbij ik stil zal staan bij de vragen: Wat wil je delen? Waarom wil je dat delen? Met Wie wil je dat delen? Wanneer wil je dat delen? Die vragen bepalen namelijk dan het antwoord op de vraag Waar zou je het kunnen/moeten delen?

Het is een sessie van 40 minuten, dus geen diepgravende technische uiteenzettingen.

Wil je deelnemen, dan kun je je inschrijven via de website. Deelname is niet gratis, het kost 225 euro voor de drie dagen exclusief de overnachting.

[update 13-9-2010] Nieuwe versie van het programma toegevoegd.
[update 24-9-2010] Helaas bleek het aantal deelnemers achter te blijven bij de verwachtingen en gaat de Autumn school niet door.