Bloglines stopt er mee per 1-10-2010

 Gepubliceerd door om 20:26  Internet, Tools
sep 102010
 

Ask.com kwam vandaag met het bericht dat ze per 1 oktober a.s. de stekker uit hun online RSS-lezer Bloglines trekken.

Naast het “goh, wat jammer” gevoel dat ik er bij had toen ik het las, ik heb er voordat Google Reader kwam met plezier gebruik van gemaakt, is het natuurlijk ook gewoon een wetmatigheid in dit wereldje. Bloglines kon niet tippen aan Google Reader. Ze hebben een tijdje problemen gehad met de betrouwbaarheid van de updates en dan haken gebruikers af.
Toch zie ik dat ik nog zo’n 260 abonnees heb via RSS die gebruik maken van Bloglines. Het zou kunnen zijn dat dat veel accounts zijn die verlaten zijn, maar nog gewoon actief bleven. Dan is de dip in de teller bij Feedburner per 1 oktober een terechte correctie.

Voor de anderen, die nu nog Bloglines gebruiken kan ik Google Reader van harte aanbevelen en vergeet dan niet de RSS-feeds die je in Bloglines hebt even te exporteren zoals uitgelegd in de instructies op de voorpagina.

[update 5-11-2010] Op het laatste moment ging de sluiting niet door. Zie ook dit bericht: Bloglines blijft toch voortbestaan

sep 102010
 

Vorige week leek het nog zomer, nu lijkt het even alsof de herfst al begonnen is. Tijd dus voor een Autumn School georganiseerd door SURFacademy. Hij gaat over Open Leermaterialen en zal plaats vinden van 6 t/m 8 oktober 2010 bij de TU Delft.

Het gaat tijdens de autumn school om vragen als:

  • Wat verstaan we onder open leermaterialen, wat zijn de (on)mogelijkheden en wie zijn de doelgroepen?
  • Waar vind ik open leermaterialen en hoe kan ik die beoordelen?
  • Waarom zou ik de door ons gebruikte leermaterialen vrij willen aanbieden aan collega’s en studenten van andere onderwijsinstellingen?
  • Hoe kan ik zelf open leermaterialen maken en aanbieden via internet?
  • Hoe moet ik omgaan met auteursrechten als ik leermaterialen maak en aanbied via internet?
  • Hoe kan ik zorgen dat de leermaterialen die online staan up-to-date blijven?
  • Wat gebeurt er op dit moment op het gebied van open leermaterialen in het onderwijs, in Nederland en elders?
  • Via welke kanalen kunnen deze leermaterialen aan anderen aangeboden worden?

Het complete programma staat hier (PDF!) op een aantal plekken moeten de namen van de sprekers nog ingevoegd worden, maar zoals je kunt zien zijn in ieder geval Rober Schuwer van de OUNL, Willem van Valkenburg van de TU Delft er om iets te vertellen over OpenER en OpenCourseWare. Leo de Jong zal iets vertellen over het verrijken van weblectures. Roel Sijstermans verteld iets over het (her)gebruik van leermaterialen en Maarten de Laat over het opbouwen van een community rondom open leermiddelen.

Ik zal er op 7 oktober zijn om een overzicht te geven van de verschillende manieren waarop je open leermaterialen kunt delen. Dat zal een Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer verhaal worden waarbij ik stil zal staan bij de vragen: Wat wil je delen? Waarom wil je dat delen? Met Wie wil je dat delen? Wanneer wil je dat delen? Die vragen bepalen namelijk dan het antwoord op de vraag Waar zou je het kunnen/moeten delen?

Het is een sessie van 40 minuten, dus geen diepgravende technische uiteenzettingen.

Wil je deelnemen, dan kun je je inschrijven via de website. Deelname is niet gratis, het kost 225 euro voor de drie dagen exclusief de overnachting.

[update 13-9-2010] Nieuwe versie van het programma toegevoegd.
[update 24-9-2010] Helaas bleek het aantal deelnemers achter te blijven bij de verwachtingen en gaat de Autumn school niet door.

 Reacties uitgeschakeld voor Autumn school open leermaterialen 6-8 oktober 2010  Tags: ,