Is Spotify toekomstmuziek?

spotify_premium Als je vandaag online was, en zeker als je op Twitter aanwezig was, dan kán het je niet ontgaan zijn dat Spotify sinds vandaag ook in Nederland beschikbaar is. En als je nog geen account aangemaakt hebt, dan kan ik je bij deze ten zeerste aanraden om dat te doen.

Wat is Spotify dan?
OK, wellicht toch eerst maar even uitleggen wat Spotify is. Ze noemen zichzelf de volgende stap in de evolutie van het luisteren naar muziek. Kocht je eerst LP’s, toen Cassettes en CD’s, tegenwoordig zullen velen van ons waarschijnlijk voornamelijk naar digitale muziek luisteren die opgeslagen is als MP3 bestanden. Op de eigen laptop, thuis op een servertje, in iTunes en je iPhone of iPod Touch. En waarschijnlijk op het werk de online streams die via internet te vinden zijn.

Spotify is een combinatie van al die opties: je kunt de applicatie op je PC installeren en dan de lokale muziekbestanden (laten) toevoegen en afspelen. Maar Spotify biedt ook een enorm aanbod online tracks aan. Die vind je eenvoudig in de Spotify applicatie en kun je dan aan afspeellijsten toevoegen en afspelen. Met de gratis versie van Spotify kun je per maand in totaal 20 uur online muziek luisteren op deze manier. Tussendoor hoor en zie je af en toe een advertentie. Niet tijdens de muziek overigens.

Wat kost het?
Je kunt het helemaal gratis uitproberen. Dan mag je dus maximaal 20 uur per maand luisteren.
Als je bereid bent 4,99 euro per maand te betalen dan raak je de advertenties kwijt en verdwijnt ook de beperking van maximaal 20 uur per maand. Ben je iemand die een enorme muziekcollectie thuis heeft, dan zul je hier niet zo vreselijk van onder de indruk zijn. Maar als je bedenkt dat je voor de prijs van pak hem beet 4 CD’s een jaar lang onbeperkt naar een groot aanbod van muziek kunt luisteren, dan is het een prima aanbod. Vooral ook omdat het heel eenvoudig is om meer muziek van een artiest te vinden, artiesten te vinden die vergelijkbaar zijn of andere CD’s waar een track ook op voorkomt.

Maar echt mooi wordt het pas als je voor de Premium optie gaat. Die kost 9,99 euro per maand. Ook deze is overigens per maand op te zeggen, je zit er niet meteen een jaar aan vast of zo. Bij de premium optie krijg je ook de beschikking over de mogelijkheid om track offline op te slaan zodat je ook kunt luisteren naar de muziek als je geen internetverbinding hebt. Ook kun je dan gebruik maken van de beschikbare clients voor mobiele telefoons (Android, iPhone en Symbian worden ondersteund). Daar kun je dan niet alleen ook gewoon naar je eigen playlists luisteren (of nieuwe playlists aanmaken). Maar ook die clients hebben een offline modus. Je kunt dus bijvoorbeeld je iPod Touch thuis volladen met muziek en dan onderweg ook zonder internetverbinding luisteren.

Spotify Spotify Spotify Spotify

Ik krijg niet betaald voor dit enthousiaste verhaal, maar het zal je niet verbazen dat ik vandaag na 6 uur muziek bij het werken besloten heb om het Premium abonnement uit te proberen. Mijn iPhone ligt nu tracks te downloaden terwijl hij aan het afspelen is. Dat scheelt, dan hoef ik die niet te downloaden/streamen. Ik snap dat ik de tracks slechts “huur”. Dus zodra ik stop met betalen, dan verlies ik het recht (en ik neem aan ook de mogelijkheid) om ze te beluisteren. Dat is wel vervelend.

Oh, goed om te weten: je kunt Spotify op meerdere computers, je iPhone, een iPod Touch etc. geïnstalleerd hebben staan. Met een Premium account heb je dan overal toegang tot je playlists en de optie om tracks te downloaden. Maar er kan er steeds maar één tegelijkertijd afspelen. Tenzij je offline aan het afspelen bent. Want dan maakt de client geen verbinding.