Scribd nu ook in HTML5

scribd_html5_ie8 Ik beken dat ik tamelijk sceptisch was toen Scribd aankondigde dat ze deze week de overstap zouden maken van Flash naar HTML5. Immers, de ondersteuning van HTML5 in de verschillende browsers (en dan met name Internet Explorer 8) is zeker nog niet 100% en hoe zouden ze nou ooit in staat kunnen zijn om de verschillende documenten zonder veel verlies van opmaak naar HTML5 te converteren?

Dus toen de feature live ging, moest ik dat meteen even proberen. Ik heb een Word 2007 document gemaakt met de gebruikelijke zaken: een koptekst en een voettekst, een tabel met o.a. samengevoegde kolommen en rijen, een afbeelding ingevoegd, figuren die in Word zelf getekend zijn, een grafiek, en (ok gelukkig niet zo gebruikelijk meer) een stukje Wordart.
Dat document heb ik geupload naar Sribd en ik moet zeggen het resultaat is verbluffend. Niet alleen stond het razendsnel online in zowel Flash als HTML5-formaat. Maar het werkt ook gewoon. Ik heb het nu in Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer 8 bekeken en het ziet er prima uit.

Je kunt het document hier uitproberen/bekijken.

Alles wat tekst had kunnen worden (inclusief de legenda in de grafiek en de tekst in de in Word getekende figuren) is nog steeds tekst. De rest (inclusief de WordArt) zijn afbeeldingen. De tabel is goed geconverteerd.

Als je wil dan kun je het document nog steeds in Flash formaat bekijken. De animatie bij het bladeren tussen pagina’s ziet er dan wat mooier uit vind ik. Ook voor het embedden in andere pagina’s zoals ik hieronder gedaan heb, wordt nog steeds alleen Flash gebruikt.
Dit is Mijn Eerste Test Met Scribd Sinds de Overstap Naar HTML 5
De documenten hebben in Flash en HTML5 opmaak een eigen URL, dus je kunt naar wens ook gemakkelijk naar de versie linken die je wilt laten zien: dus dit is de HTML5-versie van mijn testdocument en dit is de Flash-versie van datzelfde document.

Met al die vernieuwingen is het haast teleurstellend dat de export naar “mobile readers” (eReaders) beperkt blijft tot de keuze PDF of TXT bestand. Niet dat de PDF er slecht uit ziet, in tegendeel. En de keuze om SMS te gebruiken om een link naar je iPhone te sturen of e-mail voor bijvoorbeeld de Kindle (of iPhone) is natuurlijk heel mooi. Maar ik had daar toch op zijn minst ePUB of Mobipocket formaat verwacht.

Om die Mobile opties te kunnen gebruiken moet je overigens een (gratis) account aanmaken.

Samenvattend ben ik zeer onder de indruk van deze move door Scribd. Ik kan het nog niet testen op een iPad, en op mijn iPhone kan ik het op dit moment nog niet test zo lijkt het. Ik wordt steeds doorgestuurd naar de mobiele site en daar levert klikken op de link niks op. Ik kan er wel de PDF downloaden en bekijken, maar daar ging het natuurlijk niet om.
Ik hoop/neem aan dat dat een tijdelijk probleempje is.