Alex versus Nook vs Kindle eReaders

Het beschikbaar komen van de Alex eReader heeft lang niet zo veel stof doen opwaaien als dat andere apparaat waar je ook elektronische boeken op kunt lezen. Maar omdat er nu een aantal reviews van online staan, toch even tijd om op een rij te zetten wat deze nieuwe speler in de eReader markt (blijkbaar) te bieden heeft.

Len Edgerly is een ervaren Kindle gebruiker, een ervaren eReader gebruiker eigenlijk. Wekelijks produceert hij The Kindle Chronicles podcast. Maar hij kijkt ook om zich heen en heeft daarom ervaring met de Nook van Barnes & Nobles en stond al vroeg in de rij voor de iPad.

Naast de videoreview van Len Edgerly had Engadget een tijdje geleden al een review van de Alex online staan en afgelopen week plaatste ook Slashgear een overzicht met korte video online.

De Alex is, net als de Nook, een eReader met twee schermen. Het bovenste scherm gebruikt, net als bij de Kindle, eInk. Het onderste schermpje (bij de Alex een stuk groter dan bij de Nook) is een LCD schermpje met kleur. Zowel de Nook als de Alex maken gebruik van het open source Android besturingssysteem voor dat onderste schermpje.
In theorie betekent dat dat je zelf eenvoudig applicaties kunt toevoegen aan dat deel van de eReader, maar Google staat op dit moment officieel nog alleen smartphones toe in de Android Market, dus er zijn een paar hacks nodig om dat voor elkaar te krijgen. Wellicht dat in de toekomst, met de komst van officiële Android tablets dit gaat veranderen, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Een aardige feature die de Alex blijkt te hebben is dat als je in het kleine venster een browser opstart, je dat beeld ook op het eInk scherm te zien krijgt. Pagina’s die je zo opvraagt kun je dan als PDF opslaan om later te lezen. Handig omdat deze versie van de Alex nog geen 3G optie heeft, dus onderweg ben je offline.

De review van Len Edgerly klinkt over het geheel gezien niet erg enthousiast. Hij is niet tevreden met het formaat van de Alex en dan met name in verhouding tot de plek waar de knoppen voor vooruit en terugbladeren zitten. En als een ervaren eReader gebruiker dat zegt dan vind ik dat ernstig. Het mooie van een lichte eReader (312 gram versus de 730 gram van de iPad 3G) is juist dat je hem eenvoudig in één hand kunt vasthouden tijdens het lezen terwijl je met je duim vooruit bladert.

Alle drie de reviews zijn ze het er over eens dat $399 voor een eReader met alleen WiFi (en geen 3G) veel is. De online boekenwinkel voor de Alex is nog niet gevuld genoeg om te concurreren met die van Barnes & Nobles of die van Amazon.
En dat zal het per saldo niet gemakkelijk gaan maken voor de Alex om een plekje in de markt te veroveren. De Kindle en de Nook konden dat doen in een wereld zonder iPad.
De Alex is een stuk goedkoper dan de iPad WiFi ($499 kaal) of de iPad 3G ($629 kaal), maar duurder dan de Kindle 2 ($259 inclusief gratis 3G) of de Nook ($259 met wifi en beperktere 3G). Het is de vraag of potentiële kopers de extra features voldoende waarderen om er €140 extra voor neer te leggen.