Het Arabische Internet komt er aan!

arabic_web_opera The Next Web maakt melding van een historische dag op het internet vandaag. Voor het eerst zijn er namelijk ook drie top-level domein namen (dat zijn de letters achter de laatste punt, dus bijvoorbeeld .com, .edu, .nl, .be, .org) live gegaan die niet Latijnse letters bevatten. Het zijn: Egypte (مصر), Saudi Arabië (السعودية) en de Verenigde Arabische Emiraten (امارات).

Een belangrijke mijlpaal voor het internet, maar eentje die voor de nodige problemen zorgt. Op The Next Web staat een voorbeeld van een link naar een website uit Egypte die al van de nieuwe notatie gebruik maakt. Het is de website van het Ministerie van Communicatie en Informatietechnologie. Die URL ziet er zo uit: وزارة-الأتصالات.مصر

Afhankelijk van de browser waarmee je dit bericht bekijkt en de link uitprobeert zullen/kunnen er een aantal dingen gebeuren:

  • Opera 10.5 laat als enige de URL op de juiste manier in de adresbalk zien en laat de pagina van het Ministerie zien (zie de schermafdruk hierboven).
  • Chrome 5 laat de URL niet juist zien in de adresbalk (zie de schermafdruk hieronder) maar laat de pagina juist zien. Heel mooi bij Chrome 5 is dan dat je meteen aangeboden krijgt om de pagina te vertalen. Dat vertalen vindt dan plaats in dezelfde layout/opmaak van de pagina. Niet perfect Nederlands, maar voldoende om enigszins de weg te vinden op de site.
  • Firefox 3.6, Safari 4 en Internet Explorer 8 bakten er niks van bij mijn eerste test. Ze konden de URL niet verwerken tot een site. Firefox deed in de adresbalk nog een poging maar het lukte niet om de pagina te vinden (zie de schermafbeeldingen hieronder).

[update 19:03] Naar aanleiding van de reactie van Raymond heb ik de tests zojuist nogmaals uitgevoerd. De resultaten waren nogal verrassend.

Internet Explorer 8 bleek nu ook bij mij de site weer te geven (de eerste serie screenshots waren op hetzelfde moment gemaakt, dus geen idee waarom toen IE wél en Chrome en Opera geen problemen hadden met het laden van de pagina.

Sterker nog, nu ga IE8, net als bij Raymond netjes een melding over de andere taalinstellingen die nodig waren:

Na het klikken op de link “Taalinstellingen aanpassen” heb ik Arabisch als taal toegevoegd (gewoon de algemene, niet een landspecifieke versie)

En daarna liet IE8 de pagina én URL probleemloos zien:

In Firefox heb ik ook geprobeerd of dat er voor zorgde dat de URL goed getoond zou worden, maar daar had het geen effect. Wel werd de pagina getoond.

Vreemd genoeg laat Safari op mijn desktop thuis nu ook, net als Internet Explorer zowel de URL als de pagina juist zien:

Ik ben blij dat ik de eerste serie screenshots heb gemaakt. De enige browser die echt consistent is blijven reageren tot nu to is Chrome 5, maar wellicht dat daar de komende uren ook nog verandering in komt.

Goed nieuwe score op dit moment:

  • Goed weergeven pagina én URL – Opera, Internet Explorer 8 en Safari
  • Goed weergeven pagina – Chrome en Firefox

Ondanks dat blijf ik bij mijn oorspronkelijke afsluitende opmerkingen:

Ik snap dat ik als inwoner van een westers land gemakkelijk praten heb als ik zeg dat dit nogal wat problemen zijn die voor mij niet hadden gehoeven. Wellicht zijn we als inwoners van zo’n klein land ook gewoon te pragmatisch. Tel zelf maar eens: hoeveel Nederlanders ken je die uit praktisch oogpunt geen leestekens (trema’s e.d.) in hun voornaam of achternaam gebruiken omdat ze gemerkt hebben dat veel computersystemen er eenvoudigweg niet mee overweg kunnen?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond
14 jaren geleden

Grappig, als ik op die link klik in Firefox 3.6.3. dan maakt tie er ‘http://xn--4gbrim.xn—-rmckbbajlc6dj7bxne2c.xn--wgbh1c/ar/default.aspx’ van in de adresbalk maar gaat keurig naar de site toe. De correcte naam (gok ik maar het ziet er goed uit) wordt wel getoond in de titelbalk en de tab.

IE8 doet precies hetzelfde maar geeft er een zo’n geel balkje bij bovenaan dat ‘This webaddress contains letters or symbols that cannot be displayed with the current language settings’. Overigens lijkt die de site vervolgens wel goed te tonen.

Dat kan trouwens wel komen omdat ik meerdere charactersets geinstalleerd heb staan op mijn Windows aangezien ik als fan van anime ook de Japanse kanji wil kunnen zien. Ligt dus wellicht ook aan wat je geinstalleerd hebt staan op je pc.

Raymond
14 jaren geleden

En Chrome 5 doet dus precies hetzelfde bij mij als Firefox 3.6.3 en IE8 met idd het nu wel heel handige Translate (wat ik normaliter eigenlijk best irritant vind)