Besparingstip: Eminent EM3953 Stekkerdoos

Dat ik dit bericht op de Dag van de Aarde post is puur toeval, en ik moet bekennen dat ik ook nu niet uitgerekend heb hoe lang het zou gaan duren voordat ik de “investering” van de Eminent EM3953 stekkerdoos terug verdiend heb.

Ons huishouden verbruikt op jaarbasis ruim meer dan gemiddeld elektriciteit en het gevolg daarvan is dat ik, waar praktisch en mogelijk, apparaten ook niet langer aan laat staan dan nodig. Voor mijn nieuwe computer was dat echter niet altijd even handig.

Elke keer als ik de computer in slaapstand zette moest ik er namelijk ook aan denken om de twee monitoren en de speakerset (Logitech X-530 5.1) uit te zetten. Ook stond er nog mijn audiomixer naast, die sinds ik geen podcasts meer maak natuurlijk al helemaal niet veel meer gebruikt wordt. Maar die mixer heeft geen eigen uit-knop.

Sinds gisteren is het aantal knoppen weer ‘gewoon’ terug gebracht tot één (+ één als ik de mixer wil gebruiken). Ik heb namelijk een tweetal Eminent EM3953 stekkerdozen gekocht. Je ziet er eentje op de afbeelding hier bij het bericht. Het ziet er uit als een gewone stekkerdoos, maar het is er eentje met een zogeheten Master-Slave koppeling. Van de vijf plekken die de stekkerdoos heeft is er eentje de Master. Daar sluit je de computer op aan. Het Master-stopcontact is altijd voorzien van spanning, dus ook als de computer in standby-stand een klein beetje stroom verbruikt, dan is dat daar geen probleem. De andere vier Slave-stopcontacten krijgen echter alleen elektriciteit als het Master-stopcontact actief is. Op deze vier heb ik 2x een monitor, 1x de Logitech en 1x de Mixer aangesloten.

Als ik nu de computer aan zet, dan worden automatisch alle andere stopcontacten ook van elektriciteit voorzien, de monitoren gaan aan (tenzij ik de knop op de monitor ook uit gezet had) idem voor de Logitech en de Mixer. Zet ik de computer uit, of op standby, dan schakelt de stekkerdoos de andere vier ook weer automatisch uit.

Het is een relatief eenvoudige schakelaar. Ik weet dat er exemplaren zijn waar je het schakelpunt van de Master kunt instellen. Maar deze Eminent EM3953 was dan ook spotgoedkoop. Tenminste als je goed genoeg zoekt, hij kost op dit moment bij Azerty namelijk 9,52 euro terwijl je er voor Take it Now 18,90 euro voor betaald. Dat laatste is dan wel inclusiefverzendkosten, die bij Azerty 6 euro bedragen. Ik heb er 2 aangeschaft (dus voor 12,52 euro per stuk als ik de verzendkosten erover verdeel). De andere gaat tussen de TV en de Wii, videorecorder (gebruiken we bijna nooit) en DVD-speler (hebben we ook nog). Helaas niet bruikbaar voor de UPC-Mediabox. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat het geen kwaad kan, verwacht ik niet dat het verstandig is om een apparaat met harde schijf zomaar hard uit te zetten. Als de Mediabox op dat moment naar schijf aan het schrijven is (update van de programmagids of zo) dan kan ik me voorstellen dat dat niet fijn is voor het apparaat.

Oh, en voor de Mixer heb ik deze schakelaar gebruikt. Niet online besteld, gewoon op de kop getikt bij de Action voor (als ik me goed herinner) 1,50 euro of zo. Zo zorg ik er voor dat de Mixer zeker niet aan staat als de computer niet aan staat en schakelt hij niet altijd automatisch de voeding en fantoomvoeding aan als ik de computer aan heb staan.

Disclaimer: zoals altijd heb ik geen andere relatie met de genoemde online winkels dan dat ik er ofwel klant ben (zoals bij Azerty) ofwel er gewoon gekeken heb (zoals bij Take it Now). De Eminent EM3953 heb ik zelf aangeschaft en ik schrijf op basis van mijn ervaringen met het apparaat. Er zouden betere oplossingen kunnen zijn. Gebruik jij er zo eentje, dan hoor ik het graag in de reacties.