OpenStreetMap + CloudMade = Google Maps alternatief

Het is inmiddels zo’n 5 jaar geleden dat ik voor het eerst de mogelijkheid had om met een GPS tracker op stap te gaan. En direct daar aan verbonden ontstond ook de wens om die informatie online op een kaart te kunnen weergeven. Toen was dat nog relatief moeilijk. Google Maps bood nog lang niet zo veel opties als nu voor wat betreft het online plaatsen van GPS tracks en andere locatiegebonden informatie.

Inmiddels is Google groot en ook Google Maps is groot. Maar er is duidelijk ook behoefte aan kaartmateriaal en online diensten die niet aan een commerciële aanbieder verbonden zitten of waarvan de gebruiksvoorwaarden duidelijk zijn. OpenStreetMap is zo’n initiatief. Hier worden de data voor de kaarten door de gebruikers aangeleverd. En de kwaliteit en volledigheid van de kaarten is flink aan het toenemen. Ook voor Nederland.
CloudMade is een dienst, opgezet door dezelfde mensen als dat met OpenStreetMap gestart zijn en biedt een extra laag boven op de de OpenStreetMap data. Deze extra laag biedt vergelijkbare functionaliteit als Google Maps biedt als het gaat om het online plaatsen van GPS data. Afgelopen weekend heb ik er mee gespeeld.

Fietsroutes
Eerst maar even de afbeelding boven bij dit bericht toelichten. Toen ik een tijdje geleden voor het eerst met een ligfiets op pad ging, wilde ik een route tussen Eindhoven en Deurne uitstippelen. Dat lukt via Google Maps nauwelijks en ook de ANWB Routeplanner voor fietsers had het er moeilijk mee.
Ik wou dat ik toen gebruik had gemaakt van CloudMade, dan was het een stuk gemakkelijker geweest.

Een van de voordelen van de OpenStreetMap data voor fietsers is namelijk niet alleen de straat, maar ook fietspaden en voetpaden worden vastgelegd. Dat wil zeggen dat de kaart fietspaden bevat die alleen voor fietsers toegankelijk zijn, maar ook ‘weet’ of iets een weg is waar auto’s en fietsers samen de weg delen of dat er een gescheiden fietspad ligt.
Die informatie kun je ook zien op de route die CloudMade voor me wist uit te stippelen. Zoals je kunt zien, inclusief optie om er een link naar op te nemen of optie om de kaart via een iframe (WordPress houdt standaard niet zo van iframes) in een pagina in te voegen.

GPS informatie op de kaart zetten
Google Maps biedt uitgebreide mogelijkheden om via JavaScript en een API van Google data op haar kaarten weer te geven. Dat kan heel ingewikkeld waarbij je elk punt zelf plaatst, maar ook aan de hand van bijvoorbeeld GPX en KML bestanden. CloudMade heeft ook zo’n API. Helaas kun je nog niet zomaar GPX bestanden koppelen, maar je kunt wel heel eenvoudig met een paar regels code een heel KML bestand op de kaart zetten.
Hier zie je twee voorbeelden met de data uit 2005 van mijn rondje Deurne en een tweede track die ik een paar jaar geleden op de fiets in Vancouver opgenomen heb.
Net als bij Google Maps moet je een API sleutel aanvragen. Die werkt dan alleen voor scripts die op een bepaalde plek staan. Als je naar de bron van de pagina’s kijkt dan zie je hoe weinig regels code dat vergt.

Voor het converteren van de, oorspronkelijk, GPX data heb ik gebruik gemaakt van de nog steeds gratis online GPSVisualiser site (zie ook dit bericht).

Het gebruik van deze functies van de CloudMade dienst is gratis. Maar niet alles is dat. Zo bied CloudMade ook verschillende sets met POI-data (Points Of Interest) waarvoor bij gebruik vanuit een applicatie (je kunt bijvoorbeeld ook iPhone applicaties bouwen op basis van de API) gewoon betaald moet worden.

Zelf correcties aanbrengen
Het aardige van OpenStreetMap is dat iedereen een bijdrage kan leveren. En als je dus een fout ziet op een kaart, dan kun je die direct aanpassen. Ook als je er niet naar toe gelopen bent met een GPS ontvanger.
Zo zag ik deze straat in Asten waarvan CloudMade en OpenStreetMap aangaven dat hij niet door liep (er miste een stuk weg op de kaart). Terwijl ik daar toch regelmatig door heen kom. Een foutje dus, maar direct online aan te passen in de editor:

werd:

Ik heb niet alleen de straat aangepast, ik wist ook dat het gebouw langs de weg een schoolgebouw is. Ook die informatie heb ik toegevoegd.

Inmiddels, minder dan 24 uur later, is de informatie ook opgenomen in de live versie van OpenStreetMap, maar nog niet in CloudMade. Wellicht is ook die kaart tegen de tijd dat jij dit leest aangepast.

Hoe ze nou controleren of ik geen onzin invoer weet ik niet, wel is de wijziging aan mijn account bij OpenStreetMap toegevoegd en daar voor iedereen zichtbaar.

Conclusies
Net als WikiPedia heeft OpenStreetMap een enorme groei doorgemaakt. De informatie wordt steeds completer. CloudMade biedt een extra laag over de OpenStreetMap functionaliteiten en maakt bijvoorbeeld het bouwen van een routeplanner voor fietsers op de iPhone eenvoudig.
Ik vond het moeilijk om informatie over kosten van gebruik van de API te achterhalen. Daar voor moet je eerst een account aanmaken en dan nog is het diep graven. Voor gebruik in een browser blijkt het “standard” plan gewoon gratis, voor gebruik van de mobiele API begin je per maand te betalen boven de 5.000 unieke gebruikers.

Hoe dan ook, ik hou http://maps.cloudmade.com/ in ieder geval bij de hand als ik de volgende keer een fietsroute wil plannen. Ik vind hem handiger dan http://www.opencyclemap.org/ omdat ik er een route op kon plannen, maar opencyclemap heeft weer als voordeel dat er meer soorten fietsroutes op worden aangegeven.
Integratie met de (gratis) PDF productiedienst zoals TownGuide die nu online heeft staan (je selecteert een gebied en er wordt een nette PDF van gemaakt) zou eveneens handig zijn.
Ruimte zat dus nog voor doorontwikkeling.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
13 jaren geleden

Idee: Inlezen van de .gpx data in Google Earth en dan opslaan als .kml of .kmz zou ook kunnen.