Uitvinder van de Personal Computer overleden


Met dank aan de “verkennen” functie van Google Reader kwam ik bij het bericht dat op 1 april 2010 Ed Roberts is overleden. Wie was Ed Roberts zul je zeggen? Ik zou zeggen, bekijk dan zeker het filmpje hierboven eens en lees de Wikipedia-pagina over Ed Roberts. Ed Roberts is de uitvinder van de Altair 8800, de eerste commercieel verkrijgbare Personal Computer (nou ja, bouwpakket van een Personal Computer).

Het filmpje is een fragment van een langere serie “Triumph of the Nerds” uit 1996. Ik heb de serie toen hij net uit was gebruikt in lessen voor studenten Bedrijfskundige Informatica. Ook toen al, ruim 10-12 jaar geleden waren er studenten bij die gewoon helemaal niet begrepen waar die nerds bij de Homebrew Computer Club zo enthousiast over konden worden. Dat ding kon toch immers helemaal niks?
Het is maar goed dat er in die tijd genoeg mensen waren die daar niet zo over dachten. Anders had de wereld er nu heel anders uitgezien.
Ed Roberts is 68 jaar geworden en hoewel het nooit zijn bedoeling is geweest om de wereld te veranderen heeft hij dat wel gedaan.