apr 192010
 

Het is inmiddels zo’n 5 jaar geleden dat ik voor het eerst de mogelijkheid had om met een GPS tracker op stap te gaan. En direct daar aan verbonden ontstond ook de wens om die informatie online op een kaart te kunnen weergeven. Toen was dat nog relatief moeilijk. Google Maps bood nog lang niet zo veel opties als nu voor wat betreft het online plaatsen van GPS tracks en andere locatiegebonden informatie.

Inmiddels is Google groot en ook Google Maps is groot. Maar er is duidelijk ook behoefte aan kaartmateriaal en online diensten die niet aan een commerciële aanbieder verbonden zitten of waarvan de gebruiksvoorwaarden duidelijk zijn. OpenStreetMap is zo’n initiatief. Hier worden de data voor de kaarten door de gebruikers aangeleverd. En de kwaliteit en volledigheid van de kaarten is flink aan het toenemen. Ook voor Nederland.
CloudMade is een dienst, opgezet door dezelfde mensen als dat met OpenStreetMap gestart zijn en biedt een extra laag boven op de de OpenStreetMap data. Deze extra laag biedt vergelijkbare functionaliteit als Google Maps biedt als het gaat om het online plaatsen van GPS data. Afgelopen weekend heb ik er mee gespeeld.
Lees verder….