Maakt iPhone OS 4 jailbreaken straks overbodig?

Het kan je haast niet ontgaan zijn. Nog geen week na alle sensatie van het uitleveren van de eerste iPads in de VS heeft Apple gisteren haar volgende aankondiging gedaan. Je kunt de video van de sessie van gisteren hier online bekijken. Komende zomer komt versie 4 van het iPhone OS (de besturingssoftware van de iPod Touch, de iPhone en de iPad) beschikbaar. De iPad gebruikers moeten overigens nog wat langer wachten, daar voor komt hij pas “in het najaar” beschikbaar. Ontwikkelaars kunnen echter nu al met de bètaversie van het systeem aan de slag.

Zoals je zou mogen verwachten bij een sprong van 3.1 naar 4.0 zijn de aangekondigde veranderingen in de nieuwe versie best omvangrijk. Tijdens de sessie werden ze samengevat in 7 groepen: Multitasking, Folders
Unified Inbox, iBooks, Enterprise, Game Center, iAd.
Die ga ik niet allemaal bespreken, daar kun je voldoende posts voor op andere plekken vinden (en de video is eigenlijk duidelijk zat), maar voor mij werd wel de vraag relevant of bij het verschijnen van versie 4 er voor mij nog een noodzaak zou bestaan om mijn iPhone van een jailbreak te voorzien.

De redenen voor mij op een rij:
SIM-lock
Mijn iPhone is voorzien van een SIM-lock waardoor ik op dit moment zonder jailbreak alleen de T-Mobile SIM-kaart kan gebruiken. Dankzij de jailbreak kan ik ook software installeren die de SIM-lock softwarematig omzeilt en kan ik ook mijn KPN-kaart gebruiken. Was voor mijn belangrijke voorwaarde.
Tegen de tijd dat OS 4 verschijnt is mijn contact bij T-Mobile echter net iets meer dan 12 maanden oud en kan ik de SIM-lock gratis laten verwijderen.
Deze reden om te jailbreaken vervalt dan dus al, onafhankelijk overigens van het verschijnen van OS 4

Backgrounder
Voor mij was het bestaan van “Backgrounder”, naast het SIM-lock, al helemaal voldoende reden om een jailbreak uit te voeren. De functionaliteit zoals Apple hem in OS 4 inbouwt is nóg mooier uitgevoerd dan wat Backgrounder biedt, al had ik 80% van die functionaliteit ook al.
De Apple-implementatie heeft als voordeel dat de applicaties, zoals Skype of Flickr uploader, nu ook weten of ze op de achtergrond draaien. Nadeel is wel dat bijvoorbeeld een GPS tracker die op de achtergrond draait blijkbaar geen toegang krijgt tot de GPS, maar het moet doen met GSM-based locatiebepaling. Goed genoeg voor social software diensten, maar niet als je een GPS tracker wilt laten draaien om een route die je aflegt vast te leggen.

Controle over het uiterlijk van je iPhone
Zeker niet essentieel maar wel standaard ook bij mij geïnstalleerd is nu Winterboard waarmee ik bijvoorbeeld instel dat de dock dezelfde kleur heeft als de achtergrond. Zo te zien heb je met OS 4 straks wat meer invloed op het uiterlijk van je iPhone.

Live streaming
De noodzaak om een jailbreak uit te voeren om live video te kunnen streamen is al een tijdje geleden verdwenen.

Andere OS 4 goodies
Het is natuurlijk een beetje oneerbiedig om alle andere verbeteringen in OS 4 onder de noemer “goodies” te laten vallen. Wat ik er mee bedoel is dat het geen zaken waren die ik nu met een jailbreak kon oplossen, maar wel zaken zijn die voor mij een overgang naar OS 4 (al dan niet met jailbreak) sowieso interessant maken.

De mogelijkheid om applicaties in mappen in te delen is handig. Ik heb normaal gesproken best veel applicaties geïnstalleerd staan en het bij elkaar houden van gelijksoortige applicaties (ik heb meerdere eBook readers, een aantal Twitter gerelateerde tools, wat spellen, …) is nu niet handig.
Het kunnen toevoegen van meerdere Exchange accounts is ook handig, maar ik hoef mijn GMail en Outlook mail zeker niet persé in één inbox. Dat hoeft ook niet persé.

De advertenties zullen me worst wezen. Ik heb er haast per definitie een hekel aan in een applicatie, maar als het de enige manier is om een applicatie gratis aan te bieden dan zal het helpen als ze qua aanpak eenzelfde lijn volgen.
Idem voor het Game Center, zou ik wellicht nog voor onze iPod Touch interessant gevonden hebben, maar het is even de vraag welke functionaliteiten nu toch voor een tweede generatie iPod Touch beschikbaar komen. Multitasking niet, omdat de hardware het niet aan zou kunnen, en dat is onzin weet ik uit ervaring. Dat gaat op een tweede generatie iPod Touch probleemloos.

Geen jailbreak meer nodig dan?
Nou, ik denk dat ik ondanks alles, toch wacht met upgraden tot het moment dat ik ook weet dat ik hem van een jailbreak kan voorzien.
De reden daarvoor zit hem voornamelijk in het feit dat ik niet beperkt wil zijn tot de door Steve Jobs goedgekeurde applicaties. Apple is gewoon een heel eng bedrijf aan het worden. Vervelend is dat ze zo’n mooie hardware/software combinaties op de markt zetten.

De acties die ze ondernemen om Adobe de pas af te snijden en om te voorkomen dat op Flash gebaseerde applicaties op het iPhone OS kunnen draaien vind ik schandalig. De uitleg over waarom het voor Apple absoluut logisch is om dit zo te doen snap ik. Maar daarom hoef ik het nog niet goed te vinden.
Dit protectionisme kennen we allemaal van Microsoft. Het verstikt initiatieven van anderen en het mag dan wel goed zijn voor Apple en 90% van de Apple klanten, ik hoor dan graag bij die 10% die het prettig vind om te weten dat er een workaround is voor het geval Apple weer een of andere vreemde reden verzint om een applicatie niet toe te laten tot haar gesloten ecosysteem.

Het je tot nu toe geen reden gehad om je toestel te jailbreaken, dan zul je die met OS 4 zeker niet meer hebben. En de iPad gebruikers (die dus nog tot de herfst zullen moeten wachten) zullen zéker blij zijn met deze update. Het heeft voor mij ook de kans vergroot dat ook ik bij het verschijnen van de tweede generatie iPad (die ongetwijfeld een ingebouwde SD-kaartlezer en webcam zal hebben) begin volgend jaar als een blok voor het apparaat zal vallen.