Nieuwe eReaders van ASUS en BeBook

 Gepubliceerd door om 20:06  eBooks
jan 252010
 

ASUS DR-950 E-Book-Reader Omdat er al zó vaak modellen worden aangekondigd die uiteindelijk nooit op de markt verschijnen wil ik eigenlijk alleen over nieuwe eReaders schrijven als er een bestelformulier beschikbaar is (zoals bij de Entourage eBook). Wat dat betreft zou ik dus nog niet moeten schrijven over de aangekondigde ASUS DR-950. Zeker gezien het feit dat eerdere berichten vorig jaar een heel ander model (met dubbele pagina’s) liet zien. Op de website van ASUS UK kan ik er nog niks over vinden, wel op hun Flickr-site en expert review weet te melden dat hij 250GBP zou moeten gaan kosten (285 euro!). Dat zou heel erg goedkoop zijn voor een 9-inch eReader met touchscreen, text-to-speech, wifi, optionele 3.5G module en een gewicht van ongeveer de helft van een Kindle DX (die bijna 200 euro duurder is inclusief het mobiel internet).

Daarom schrijf ik er toch al even over.

De BeBook Neo van Endless Ideas BV hier in Nederland is wél al te bestellen. Die eReader moet 299 euro gaan kosten, heeft ook een touchscreen, is 6 inch groot en beschikt over Wifi. Geen vermelding van een optionele mobiele internet module op de site. Duurder dus dan de ASUS en met een kleiner scherm. Op papier (ha ha) niet een model wat je zou willen aanschaffen. Ik zou hem desondanks graag in mijn handen krijgen, want keer op keer blijkt dat de enige echte manier om zulke apparaten te vergelijken. We zullen zien.

HTML5 video versus Flash video

 Gepubliceerd door om 07:09  Internet, Media
jan 252010
 

Afgelopen week kondigden zowel YouTube als Vimeo aan dat ze ondersteuning voor HTML5 video aan het uittesten waren. Dailymotion deed dat al een tijdje, maar is nou eenmaal een stukje onbekender, dus de twee berichten afgelopen week kregen meer aandacht.

In het algemeen waren het berichten die benadrukken dat dit een goede ontwikkeling is. Op zich wist ik niet dat we allemaal zoveel problemen met Flash video hadden. OK, mijn iPhone kan het niet weergeven, maar daarvan leg ik de schuld toch meer bij Apple dan bij Adobe.

Maar, ik had ook niet echt redenen om iets tegen te hebben op een verschuiving naar HTML5. Totdat ik de HTML5 opties bij Vimeo en YouTube uitprobeerde. Dat maakte duidelijk dat vooralsnog het in ieder geval eerst een stap achteruit is ten opzichte van Flash.

In de screenshot van de YouTube HTML5 speler hierboven kun je zien dat mijn High Definition screencast over linkrot er in de HTML5 speler van YouTube een stuk minder high definition uitziet. En de player van Vimeo doet het weliswaar een stuk beter met diezelfde screencast maar hier ontbreekt de fullscreen knop (heeft YouTube ook niet).

Nou zullen dat dus waarschijnlijk (hoop ik) wel zaken zijn die opgelost gaan worden. Maar ik weet niet helemaal door wie. Door elke individuele browser ontwikkelaar?

Ook is duidelijk dat Firefox op dit moment wél ondersteuning heeft voor het HTML5 element, maar niet voor de implementatie daarvan zoals door Vimeo en YouTube gekozen. Die maken namelijk beiden gebruik van H.264 voor de encoding van hun video. En in tegenstelling tot Ogg Theora zoals ondersteund door Firefox is die codec niet zomaar gratis te gebruiken.

Het lijkt er dus op alsof afhankelijkheid van een plugin die door één leverancier beheerd wordt we nu overstappen op afhankelijk van een codec die door één leverancier beheerd wordt. Van de regen in de drup dus?

Voor reguliere website bouwers en voor gewone gebruikers lijkt me dit in ieder geval op dit moment nog een ontwikkeling die niet op de korte termijn voordelen biedt. We blijven dus nog wel even bij Flash.