Is Blu-ray de moeite waard?

 Gepubliceerd door om 22:31  Media
jan 192010
 

OK, je zou er heel hard om kunnen lachen, maar tot vandaag had ik eigenlijk nog geen echte ervaring met Blu-ray.  Natuurlijk heb ik wel eens High Definition video gezien op een scherm, afgelopen november tijdens De Onderwijsdagen nog de 4K demo gezien van de Waag, maar thuis bleef het tot nu toe tot ‘gewoon’ DVD kwaliteit ook al omdat ik nog niet gevallen ben voor het UPC aanbod voor HD-TV (ik vond het te weinig zender voor het geld en de kwaliteitsverbetering van digitale TV vond ik teleurstellend).

Nou vandaag (een deel van) de bestelde Blu-ray schijven afgeleverd werd, kon ik eindelijk de Blu-ray speler in mijn computer zijn werk laten doen. En omdat ik The Matrix Trilogy zowel op DVD had als nu op Blu-ray kon ik eenvoudig het verschil waarnemen.  Het heeft wat moeite gekost om een screenshot te kunnen maken, dat proberen ze namelijk zo hard mogelijk tegen te houden. Met wat hulp online lukte het en daarom kun je in de afbeelding hiernaast het verschil zien tussen een scene uit het eerste deel op DVD en diezelfde scene in Blu-ray kwaliteit. Op deze pagina zie je nog meer afbeeldingen die door anderen gemaakt zijn. Mijn screenshots zijn beiden gemaakt terwijl de film op dezelfde monitor met dezelfde software werd afgespeeld (PowerDVD bijgeleverd bij de Blu-ray schijf). De video werd schermvullend weergegeven op de monitor terwijl de resolutie op 1920×1080 stond.

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat ik Blu-ray absoluut de moeite waard vind. Het zichtbare verschil is enorm. Ik zie mezelf geen nieuwe DVD’s meer kopen (en we kochten er best regelmatig) en heb zo het gevoel dat het geen jaar meer gaat duren voordat we ook in de woonkamer een Blu-ray speler aangesloten hebben. Zeker gezien het prijsniveau van die apparaten. Ik ben verkocht.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Is Blu-ray de moeite waard?”

Reacties (4)
 1. Ik heb hier nog de HD-DVD boxset van de Martix liggen.. Vraag me af of er enig verschil zit tussen die blu-ray en mijn HD-DVD’s.. (ik weet dat het een uitgestorven ras is.. maar dat maakt het goedkoop ;)..

  • Ik verwacht hoe dan ook dat enig verschil tussen HD-DVD en Blu-ray dat er ooit geweest is voor een leek niet te zien zal zijn geweest. Op deze site staat nog een vurig betoog over de superioriteit van HD-DVD maar ik begrijp dat The Matrix (moest het even online opzoeken want ik heb de doos nu niet bij de hand) al op een 50GB schijf staat en gebruik maakt van VC-1 dus die twee argumenten uit dat bericht uit 2006 zijn al verholpen.

   Voordeel van jouw HD-DVD’s is inderdaad dat wat je nog te pakken kunt krijgen aan schijven ongetwijfeld een koopje is, maar die bron zal toch spoedig opdrogen omdat er gewoon geen nieuw materiaal meer bij komt. Zolang je ze echter kunt afspelen lijkt me dat er voor jou uit kwaliteitsoogpunt geen reden is om The Matrix ook als Blu-ray aan te schaffen.

 2. Ik heb een zeer uitgebreide collectie dvd’s die ik echt niet opnieuw ga kopen als bluray. Dat hoeft ook niet want als het bronmateriaal niet in HD is, dan wordt het er niet perse mooier van op bluray en een hdtv maar er zijn natuurlijk (vooral) films die dermate zijn dat je ze echt wel in de HD kwaliteit wilt zien en bezitten.

  The Matrix had ik dus ook aangeschaft op BD, ook al heb ik de 10disc dvdbox en dat verschil is de moeite wel waard zoals je zelf al zag. Ik ben ook nog wel benieuwd naar Planet Earth van de BBC en de film Sin City, die ik ergens de komende maanden toch maar op bluray ga kopen, ook al heb ik de dvd’s.

  • Klopt, van remasteren wordt een film niet perse beter en dan neem ik aan dat een upscaling speler daar ook al een stuk bij helpt.
   Planet Earth zat nog niet bij de levering van gisteren, neem aan dat die vandaag of morgen binnen komt.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.