Is Blu-ray de moeite waard?

 Gepubliceerd door om 22:31  Media
jan 192010
 

OK, je zou er heel hard om kunnen lachen, maar tot vandaag had ik eigenlijk nog geen echte ervaring met Blu-ray.  Natuurlijk heb ik wel eens High Definition video gezien op een scherm, afgelopen november tijdens De Onderwijsdagen nog de 4K demo gezien van de Waag, maar thuis bleef het tot nu toe tot ‘gewoon’ DVD kwaliteit ook al omdat ik nog niet gevallen ben voor het UPC aanbod voor HD-TV (ik vond het te weinig zender voor het geld en de kwaliteitsverbetering van digitale TV vond ik teleurstellend).

Nou vandaag (een deel van) de bestelde Blu-ray schijven afgeleverd werd, kon ik eindelijk de Blu-ray speler in mijn computer zijn werk laten doen. En omdat ik The Matrix Trilogy zowel op DVD had als nu op Blu-ray kon ik eenvoudig het verschil waarnemen.  Het heeft wat moeite gekost om een screenshot te kunnen maken, dat proberen ze namelijk zo hard mogelijk tegen te houden. Met wat hulp online lukte het en daarom kun je in de afbeelding hiernaast het verschil zien tussen een scene uit het eerste deel op DVD en diezelfde scene in Blu-ray kwaliteit. Op deze pagina zie je nog meer afbeeldingen die door anderen gemaakt zijn. Mijn screenshots zijn beiden gemaakt terwijl de film op dezelfde monitor met dezelfde software werd afgespeeld (PowerDVD bijgeleverd bij de Blu-ray schijf). De video werd schermvullend weergegeven op de monitor terwijl de resolutie op 1920×1080 stond.

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat ik Blu-ray absoluut de moeite waard vind. Het zichtbare verschil is enorm. Ik zie mezelf geen nieuwe DVD’s meer kopen (en we kochten er best regelmatig) en heb zo het gevoel dat het geen jaar meer gaat duren voordat we ook in de woonkamer een Blu-ray speler aangesloten hebben. Zeker gezien het prijsniveau van die apparaten. Ik ben verkocht.