Welkom op de nieuwe site

Dashboard van WordPress Het is nog niet allemaal af en klaar en het heeft ook veel langer geduurd dan ik gewild had, maar het begin is er. Een nieuw jaar en een nieuwe site op nieuwe software (WordPress in plaats van Nucleus) en op een nieuwe URL.

Het was iets wat ik al 2 jaar geleden had willen doen en gezien de ongeveer 5 dagen werk die ik er nu aan gehad heb, begrijp ik ook weer helemaal waarom het zo lang geduurd heeft.  Er moesten 4.487 Berichten, 46 Categorieën en 6.105 Reacties overgezet worden van de Nucleus database naar de WordPress database.

Complicerende factor was dat ik onder Nucleus gebruik maakte van een aantal eigen gebouwde plugins die er voor zorgde dat ik eenvoudigere codes kon gebruiken bij het schrijven van berichten. Zo was het invoegen van links of verwijzingen naar YouTube filmpjes voor mij gemakkelijk. Maar omdat WordPress die codes natuurlijk niet aan kan, moest dat aangepast worden.

Ik heb dat opgelost door een script te maken dat de berichten één voor één opgevraagd heeft bij de oude site, daarna nog een aantal conversies een aanpassingen uitvoerde waarna de berichten en reacties in de WordPress database werden opgeslagen. Het proces zelf duurde maar een paar uur, maar het bouwen en testen van de scripts was wat meer werk.

Waarom nieuwe software?

Laat ik voorop stellen dat ik jarenlang heel tevreden ben geweest met Nucleus als basis voor mijn weblog. Het bestond al voordat WordPress uitgevonden was en zeker in de begindagen van WordPress had Nucleus functionaliteiten waar WordPress niet aan kon tippen. Maar waar Nucleus een beetje stil is blijven staan in de ontwikkeling is het met WordPress razendsnel gegaan de afgelopen paar jaren. Natuurlijk zou ik een groot deel van de functionaliteit die WordPress me extra biedt ook in Nucleus kunnen inbouwen, maar ik ben van huis uit geen programmeur of ontwikkelaar, ik wil blogsposts schrijven, niet een blogtool ontwikkelen.

Met de overstap naar WordPress heb ik een krachtige omgeving ter beschikking die heel hard doorontwikkeld wordt, zaken als e-mail notificatie voor nieuwe reacties, een iPhone interface voor het lezen én bewerken van berichten, een krachtige ingebouwde WYSIWYG editor, tags, eenvoudige sjablonen, het is er allemaal standaard.

Toen bleek dat ik de URLs van de oude en nieuwe site redelijk op elkaar kon afstemmen zodat ik er voor kon zorgen dat alle oude links naar berichten bleven werken durfde ik de conversie aan. [update] Ik was het al weer bijna vergeten maar het feit dat ik de upload-optie voor afbeeldingen van Nucleus het in Google Chrome niet deed was ook wel een tegenvaller aangezien ik meer en meer Chrome als hoofdbrowser gebruik.

Waarom een nieuwe site?

Ik gebruik niet alleen al een aantal jaren dezelfde software, ik maak nu ook al weer een paar jaar gebruik van de diensten van Dreamhost. Het is een goedkope hostingprovider in de VS waarbij ik in principe onbeperkte bandbreedte en onbeperkte opslagcapaciteit heb. Mijn sites verbruiken samen gemiddeld ongeveer 1GB (1 Gigabyte) dataverkeer per dag en ik heb voor ongeveer 20 Gigabyte aan data opgeslagen.

Dat waren (en zijn ) hoeveelheden waar je normaal gesproken een stuk meer voor betaald dan $9 per maand. Natuurlijk had en heeft het ook nadelen. Meestal is de site in de lucht maar ze hebben van tijd tot tijd zo hun problemen om de zaak in de lucht te houden. En de server staat zo’n 6.000 km van de meeste bezoekers af, de data moet dus gewoon een flink stuk verder reizen dan bij een server in Nederland.

De oplossing: opsplitsen

De oplossing die ik nu hanteer is dat ik de site opgesplitst heb. De weblogsoftware en de gewone afbeeldingen staan in Nederland bij bhosted. De grote bestanden, PDF’s / video’s / audiobestanden blijven gewoon in de VS bij Dreamhost staan. Dat betekent dat de site een stuk sneller zou moeten voelen zonder dat ik me blauw betaal voor de bandbreedte die gemoeid is met de grotere bestanden.

Omdat ik de site moest splitsen kon ik niet zomaar vasthouden aan de bestaande url van http://www.gorissen.info/Pierre, daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Het meest voor de hand liggend alternatief http://www.ictenonderwijs.nl/ is al een aantal jaar in gebruik door Margreet van den Bergh, dus dat ging niet. Ik wilde ook niet iets wat daar teveel op leek zodat er geen verwarring zou ontstaan. Dus http://www.ictenonderwijsblog.nl/ leek me niet handig, sowieso omdat de URL dan te lang zou worden.

Met http://ictoblog.nl/ lijkt me dat ik een eenvoudig te onthouden URL heb en vanwege de doorverwijzing vanaf http://www.gorissen.info/Pierre (en die blijft er gewoon) hoef ik me ook geen zorgen te maken over verlies aan Pagerank, vindbaarheid in Google, URLs op oude presentaties of in oude documenten.

Samenvoegen

Het is niet alleen een splitsing in twee sites, het is ook een samenvoeging. Het onderdeel http://www.gorissen.info/Pierre/pubs.php bevatte mijn “Publiek Werk”, d.w.z. daar stonden alle presentaties, documenten etc. die ik maakte bij elkaar inclusief contactinformatie. In Nucleus was dat een apart weblog. Dat ging niet meer in WordPress, ook al niet omdat ik dan problemen zou krijgen met de doorverwijzingen vanuit de oude site. Die ‘berichten’ zijn nu gewoon opgenomen als onderdeel van de site hier. Ik moet de RSS-feed en het overzicht daarvan nog herstellen. Er waren mensen die die in de gaten hielden.

Verlies aan functionaliteit

Er zijn nog een paar dingen meer die (nog) niet werken op deze nieuwe site. Google Adsense is tijdelijk weg, voeg ik nog wel toe maar dat vond ik niet de eerste zorg. Het onderscheid in RSS-feeds is even weg, iedereen krijg nu dezelfde feed (volledige berichten en geen reacties) aangeleverd totdat ik ook dat aangepast heb. Ook de Twitter updates zijn tijdelijk weg. Daarnaast heeft de skin hier en daar nog wat tweaks nodig.

Voor het overige ben ik zelf blij met de overstap. Ik hoop dat jullie er weinig tot geen last van hebben (gehad).

0 0 stemmen
Bericht waardering
40 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
duimdog
14 jaren geleden

Nieuwe site? nieuwe blogsoftware?
Er zal ongetwijfeld nog veel over geschreven worden!
Overigens een heel voorspoedig 2010 toegewenst!

Edwin
14 jaren geleden

Mooi werk Pierre. Lekker clean en rustig zo. De noeste arbeid maakt wel dat je lekker fris het decennium in rolt 🙂

Raymond
14 jaren geleden

Ziet er allemaal puik uit, Pierre! Ik ben anderhalf jaar geleden gemigreerd van Pivot naar WordPress en weet hoeveel werk je er mee kunt hebben .. en dan had/heb ik nog niet eens zoveel onderdelen van mijn site.

Succes met de laatste verfijningen. Die kosten altijd het meeste werk is mijn ervaring 😉

Raymond
14 jaren geleden

Hij toont mijn gravatar nu ook niet, ook al is die echt ingesteld bij mijn mailadres en werkt het gelukkig wel op mijn eigen blog.

Ik heb moderatie volledig uitstaan en een tweetal plugins voor de antispam: de standaard Akismet waar je wel even een wordpress.com api voor moet ophalen en Bad Behavior

Gerard
14 jaren geleden

De overstap dan toch gewaagd, ziet er goed uit Pierre. Voordeel (maar qua tijdsbesteding ook nadeel) is dat je nu vele duizenden WordPress-plugins tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld om Twitter-comments te integreren in blogposts. Leuk speelgoed allemaal, succes ermee!

Wilfred Rubens
14 jaren geleden

Gefeliciteerd met je nieuwe site. Ziet er strak uit. Ik maak al jaren met genoegen gebruik van typepad, maar ga binnenkort -waarover tzt meer- aan de slag met WordPress. Ik zal de RSS-feed vervangen.

Raymond
14 jaren geleden

Gravatar aangepast zodat die ook voor alle categorien sites zou moeten tonen. Als dat niet helpt, weet ik het ook niet meer 🙂

Florina Blokland
14 jaren geleden

Wat een prachtige, heldere, rustige, strakke site. Compliment. Leest erg prettig, zonder al te veel toeters en bellen. En gewoon in 3 kolommen met toch voldoende brede ‘broodtekst’ in het midden. Ga ik je blog nog vaker lezen 😉

Harry Dubois
Harry Dubois
14 jaren geleden

Mooie heldere site Pierre, complimenten en succes. We blijven je volgen!

Wilfred Rubens
14 jaren geleden

@Pierre: ik heb ‘m voor de zekerheid vervangen. Gewoon http://ictoblog.nl aan good old Bloglines toegevoegd.

Fred Zelders
14 jaren geleden

Ziet er prima uit Pierre. Heerlijk rustig. Ik ben er jaloers op.
Ik ga hier nu met NOG MEER plezier regelmatig even kijken wat er allemaal te beleven valt.

Gefeliciteerd!

En (’t mag nog) … een GOED 2010!

Bart Hoekstra
14 jaren geleden

Ik zou je nog één ding willen adviseren aangezien je vrij veel reacties krijgt op deze weblog: Vervang het built-in comment systeem van WordPress door Disqus (www.disqus.com), dat maakt het voor iedereen makkelijker om te commenten. 😉

Willem
14 jaren geleden

Ha Pierre!
Zie het dus nu pas! Gefeliciteerd met deze mooie rustige nieuwe omgeving.
Lekker, zo’n korte url. Je gaat vast nog wel schrijven hoe je dat oplost met zoekmachines enz. enz.
Ziet er op 1280 pixels breed perfect uit.
Opvallend is je keuze om het scherm niet te schalen maar de rechterkolom te laten vallen. Daar is zeker wat voor te zeggen!
Heb je nog andere opties overwogen of was de keuze voor WordPress gewoon de allerbeste?
(Durf het woord Blogger nauwelijks te noemen)
Hoe dan ook, het heeft je weer een hoop tijd gekost maar hiermee kun je waarschijnlijk weer een paar jaar vooruit!
Bovenin komen vast nog wel een paar tabs maar dat is dus wel het mooie van WordPress: het schaalbare.
Veel succes en mooi dat je hoofdkolom zo lekker breed is geworden!
Met natuurlijk de allerbeste wensen voor 2010 erbij…

Paul
14 jaren geleden

Mooi Pierre! Succes ermee!

Fred Zelders
14 jaren geleden

Wat betreft het DISQUS advies van @Bart een kritische kanttekening:
Het is een mooi systeem met prima mogelijkheden voor moderatie en nog veel meer.
Echter… ik heb het ook een poosje gebruikt en toen bleek het onbetrouwbaar. Er verdwenen commentaren. Misschien een hick-up geweest, maar toch…

Willem
14 jaren geleden

Volgens mij is er inmiddels weer het nodige veranderd hier…. maar wat?
Is het de kleur van het buitenste kader misschien?
Eigenlijk zou ik bij ieder bezoek even een screendump moeten maken om het bij te houden, want het toont volgens mij een leuk creatief proces!

Willem
14 jaren geleden

Wat me nu opeens opvalt:
De titel van dit bericht is anders dan de url.
Heb je die later aangepast of kan je die twee van elkaar scheiden bij WordPress?
Welkom op de nieuwe site/even-testen-2

Over de abonnement info heb ik je een mailtje gestuurd 😉

Willem
14 jaren geleden

Wauw!
Ik ontdek zojuist dat de verschillende items in de zijbalken open en dicht te klikken zijn en dat je keuze onthouden wordt.
Dat vind ik echt heel mooi!
Items zijn niet van rechts naar links te plaatsen, maar vooruit
Volgens mij ga ik hier heel jaloers op worden (als ik tenminste weer ga bloggen…)

Het zit echt heel doordacht in elkaar Pierre, mijn complimenten!

Raymond
14 jaren geleden

Als je een titel aan een post geeft, bijv. ‘even testen’ dan wordt dit onderdeel van de permalink url. Als je een tweede post dezelfde naam geeft, dan zal er een automatische nummering optreden waardoor je even-testen-2 in de permalink krijgt.

Je kunt, als je het bericht bewerkt, gelijk onder het veld van de titel de permalink url bewerken naar in dit geval welkom-op-de-nieuwe-site om de url iets beter te laten aansluiten op de daadwerkelijke inhoud 🙂 Daarbij verandert er overigens niets anders dus comments enz blijven gewoon intact. Het is een handige feature van WordPress vind ik omdat ik zelf ook wel eens de permalink van een bericht verander nadat ik klaar ben met het bericht; de vlag moet wel de lading dekken.

Hans Mestrum
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Wew Pierre, dat ziet er strak uit. Mooi zeg! Ik begin nu al weer te twijfelen of ik niet van MovableType naar WordPress moet overstappen. Waarom heb jij niet voor MovableType gekozen?

Antoine van Dinter
Antoine van Dinter
14 jaren geleden

Ziet er goed uit. WordPress is erg fijn en er zijn zeer vele interessante plugins. Ook het upgraden gaat prima. ERg fijn om mee te werken. Ik gebruik overigens de Firefox addon scribefire om mijn berichten mee te schrijven. Werkt heel fijn.

Marcel de Leeuwe
14 jaren geleden

Ha Pierre,

En dan kom ik nu weer bij jou op bezoek. 😉 Ik zag dat ook jij nog wat aan het tweaken was/bent. Erg geslaagd vind ik je nieuwe vormgeving, indeling etc. Het ziet er erg overzichtelijk uit.

Zoals eerder gezegd gebruik ik sinds een paar dagen de FireFox add-on Firebug (https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/1843). Vind het een fantastische tool om dit soort themes te tweaken. Je kunt een object selecteren en zien waar de code staat, je kunt dan direct de code veranderen (bv in de CSS) en kijken wat dit voor effect heeft. Als het effect goed is kun je het in de echte file gaan aanpassen. Voor een niet-techneut als ik scheelt dit veel zoekwerk.

Succes en veel plezier met de laatste aanpassingen!

Hartelijke groeten, Marcel

gijs
14 jaren geleden

ziet er goed uit pierre, chapeau!

trackback

[…] die Pierre Gorissen een paar dagen geleden met zijn ICT en Onderwijs Blog maakte (lees er over op Welkom op de nieuwe site) heb ik meteen het Suffusion Theme opgehaald en voor frEdSCAPEs […]

Fred Zelders
14 jaren geleden

Eh… ik ben om hoor! Ik heb het Theme ook geadopteerd. 🙂
Wel paar andere instellingen zoals o.a. de gejustificeerde tekst in een blogpost uitgeschakeld.

Harry
Harry
14 jaren geleden

Vreemde is dat in Chrome nu de rechterkolom uit beeld verdwijnt… ik moet nu scrollen aan de onderkant om de rechterkolom te zien?